1,4 miliardy USD ročne: Jordan Peterson žiada ukončenie Trudeauovho masívneho financovania CBC

1,4 miliardy USD ročne: Jordan Peterson žiada ukončenie Trudeauovho masívneho financovania CBC

Doktor Jordan Peterson poukázal na to, že Kanadská vysielacia spoločnosť (CBC), ktorá každoročne dostáva viac ako miliardu dolárov z prostriedkov daňových poplatníkov, získala na svojich posledných 19 videách menej ako 100 divákov, a preto sa domnieva, že by mala byť zrušená.   

Peterson, najpredávanejší kanadský autor a klinický psychológ, vo svojom príspevku na X z 31. augusta naznačil, že CBC je masívne prefinancovaná vzhľadom na jej neradostné čísla angažovanosti u verejnosti. 

“1,4 miliardy ročne: “Dotácie CBC od @JustinTrudeau,” Peterson napísal: “Nepočítajúc platené reklamy.” 

“Posledných 19 vydaní videí CBC na @YouTube má   

Peterson ďalej vyzval lídra Konzervatívnej strany Pierra Poilievra, aby dodržal svoj sľub, že “Defunduje CBC,” ak bude zvolený za premiéra. 

Snímka obrazovky zverejnená na X z toho istého dňa ako Petersonov’príspevok ukazuje, že najnovšie videá CBC’majú od deväť do necelých dvesto pozretí.   

Nezávisle na nízkej sledovanosti dostáva CBC naďalej masívne dotácie od liberálnej vlády premiéra Justina Trudeau’a. Mnohé nezávislé médiá a politici Konzervatívnej strany, vrátane Poilievreho, obvinili túto stanicu z neobjektívnosti a zaujatosti kvôli tejto závislosti od vlády. 

Vláda Trudeaua napriek týmto obavám len nalieva peniaze do tejto stanice. Od roku 2019 parlament zmenil zákon o dani z príjmuna ročné zľavy vo výške 25 percent pre každého zamestnanca spravodajských médií schválených kabinetom, ktorý zarába do 55 000 dolárov ročne, maximálne 13 750 dolárov.   

Kanadské ministerstvo pre kultúrne dedičstvo od priznalo že výplaty nestačia na udržanie fungovania starších médií a dokonca odporučilo, aby sa zľavy zdvojnásobili na maximálne 29 750 dolárov ročne.  

Vlani v novembri Trudeau opäť oznámil zvýšenie výplat pre staršie médiá, výplaty, ktoré sa zhodujú s prípravou na voľby v roku 2025. Očakáva sa, že dotácie budú stáť daňových poplatníkov 129 miliónov dolárov počas nasledujúcich piatich rokov.    

Podobne je na tom aj Trudeau’rozpočet na rok 2024 uvádzal 42 miliónov dolárov zvýšených finančných prostriedkov pre CBC na roky 2024-25.    

Týchto 42 miliónov dolárov pre CBC je doplnkom k masívnym platbám pre médiá, ktoré už teraz tvoria približne 70 percent jej prevádzkového rozpočtu a ročne predstavujú viac ako 1 miliardu dolárov.