Kalifornia uzavrela dohodu s veľkými technologickými spoločnosťami, ktorá pomôže dotovať miestne spravodajské kanály počas nasledujúcich piatich rokov

Kalifornia uzavrela dohodu s veľkými technologickými spoločnosťami, ktorá pomôže dotovať miestne spravodajské kanály počas nasledujúcich piatich rokov

Kalifornská vláda a internetoví giganti ako Google dosiahli dohodu o financovaní miestnych spravodajských operácií vo výške 242,5 milióna dolárov, čím zastavili snahu o prijatie legislatívy, ktorá by prinútila spoločnosti sociálnych médií platiť spravodajským redakciám, pričom pretrvávajú obavy, čo budú nové finančné prepojenia znamenať pre novinársku nezávislosť a objektivitu.

Demokratický štátny senátor Steve Glazer’California Journalism Preservation Act by vyžadoval, aby spoločnosti sociálnych médií a vyhľadávačov platili časť svojich príjmov z reklamy spravodajským redakciám, ktorých obsah sa objavil v ich kanáloch alebo výsledkoch vyhľadávania. Vyvolal ostrý odpor spoločnosti Google, ktorá prevádzkuje najlepší svetový vyhľadávač a platformu pre video.

KCRA však informovala, že návrh zákona sa teraz neposunie dopredu, pretože štátni úradníci dosiahli dohodu so spoločnosťou Google a ďalšími veľkými technologickými spoločnosťami vrátane Amazonu a Meta’s Facebook, aby dobrovoľne podporovali spravodajské redakcie. Medzi podrobnosti patrí, že Google prisľúbil 172,5 milióna dolárov a štát 70 miliónov dolárov počas nasledujúcich piatich rokov, ako aj zatiaľ nedokončený záväzok investovať do umelej inteligencie (AI).

“V najnovšom návrhu rámca je aj ustanovenie, že 12 % by malo ísť na ‘nedostatočne pokryté’ a ‘miestne’ spravodajské služby,” Rebuild Local News dodané, ako poznámkaod The Center Square. “Je trochu ťažké zistiť, čo to znamená, ale na základe toho, čo sme’počuli, je’pravdepodobné, že to znamená príslušníkov kalifornskej’etnickej tlače a médií s menej ako piatimi zamestnancami.”

Kalifornský demokratický guvernér J. F. Gavin Newsom dohodu podporil ako “významný prelom pri zabezpečovaní prežitia redakcií a posilňovaní miestnej žurnalistiky v celej Kalifornii,” ale prezident Media Guild West Matt Pearce ju napadol ako “ratifikáciu monopolu Google’na naše redakcie.”

Konzervatívci a ďalší odporcovia ľavicovej ortodoxie už roky kritizujú najväčšie svetové’informačné a komunikačné online platformy vrátane Google, Facebook a (do zmeny vlastníka koncom roka 2022) Twitter, za to, že využívajú svoj obrovský vplyv na skresľovanie správ, zdrojov, myšlienok a argumentov, ktoré ich používatelia vidia a zdieľajú prostredníctvom ich služieb. Jedným z ich hlavných zdôvodnení bolo zabrániť “dezinformáciám” ovplyvňovať voľby, ktoré kritici odsudzujú len ako zámienku na ovplyvnenie volieb v ich prospech.

Najnebezpečnejším aspektom tejto problematiky je rozsah, v akom vláda aktívne podporuje súkromné spoločnosti, aby cenzurovali nepohodlné prejavy, čo je niečo, v čom emaily, verejné vyhlásenia, kongresové vyšetrovanie, úniky dokumentov, a dokonca otvorené priznania zapojili Bidenovu administratívu. 

Kritici tvrdia, že to, že vláda a veľké technologické spoločnosti priamo financujú mainstreamové médiá, ktoré majú už dlho vlastné problémy s ľavicovou zaujatosťou, len zväčšuje tieto problémy tým, že spravodajské organizácie majú finančné väzby na dva významné subjekty, o ktorých majú nestranne informovať a dôkladne ich kontrolovať.