Arcibiskup Aguer: Peronizmus pápeža Františka pomáha vysvetliť jeho "neúctu k tradícii

Arcibiskup Aguer: Peronizmus pápeža Františka pomáha vysvetliť jeho "neúctu k tradícii

Nedávno som v denníku La Prensa čítal ohromujúcu informáciu o rozsahu chudoby v argentínskej spoločnosti. Titulok znie: “Surová panoráma: milión detí chodí spať s prázdnym žalúdkom.” Noviny uvádzajú údaje z medzinárodnej správy, v ktorej sa uvádza, že 10 miliónov detí v našej krajine “je menej mäsa a mliečnych výrobkov kvôli nedostatku peňazí.”

Liberálno-libertariánska vláda sa chváli makroekonomickým úspechom: dosiahla fiškálnu rovnováhu a znížila infláciu. Nevšíma si však cenu systematickej erózie stredných vrstiev, ktoré sú vystavené rastúcej miere chudoby. To vysvetľuje, prečo je 55 % argentínskeho obyvateľstva chudobných a 11 % sa dostalo do chudoby. Na prvý pohľad možno pozorovať nezvyčajné scény – teda také, ktoré nikdy neboli zaznamenané v lepších časoch – ako napríklad ľudí prehrabávajúcich sa v hromadách odpadkov v nádeji, že nájdu zvyšky jedla.

Nie je to žiadna záhada. Toto sú skutočné podmienky mikroekonomiky: ceny neustále rastú a predávajúci nemá inú možnosť, ako si ceny prikrášliť. On závisí od veľkoobchodníka, veľkoobchodník závisí od výrobcu a výrobca závisí od podmienok, ktoré rozumne alebo nerozumne poznačujú vývoj hospodárstva, čo je politický problém na národnej a medzinárodnej úrovni. Kapitalizmus zo svojej strany zavádza režim zadlženosti určovaný hodnotou peňazí, neúprosného boha.

Situácia zahŕňa náboženský problém. Väčšina obyvateľstva je pravdepodobne stále pokrstená v katolíckej cirkvi. Jedným z odvekých problémov Argentíny’je absencia eucharistie: Argentínčania nechodia na omše. Okrem iného to možno vysvetliť chronickým nedostatkom kňazov. Argentínski biskupi vynášali súdy o súčasnej situácii v krajine – vrátane jemného kritického pohľadu na súčasné politické usporiadanie – najmä na plenárnych zhromaždeniach. Takéto úsudky priťahujú pozornosť novinárov na dva alebo tri dni. Podľa môjho názoru však nemajú žiadny reálny vplyv na situáciu v krajine.

Biskupi navyše vyznávajú akýsi “centristický extrémizmus”: neznášajú to, čo považujú za “pravicové” a usmievajú sa na “ľavicové”. Tak to bolo od smutných ’70. rokov, a preto povolili Hnutie kňazov pre tretí svet (tak sa volali). Normálni kňazi, ktorí pracovali ako kňazi, si to nemohli nevšimnúť a trpieť tým. Nedávno som čítal komentáre, ktoré hovorili o “pokrytectve argentínskej cirkvi.” Mali by skôr povedať “pokrytectve biskupov,” nie celého cirkevného spoločenstva. Táto zámena je medzi novinármi bežná.

V súčasnosti vystupuje do popredia nová okolnosť vo vzťahu pápeža Františka” nie k Argentíne, ktorú sa doteraz neodvážil navštíviť, ale k peronizmu a jeho variantom. Pontifik je nepriamo uznávaný ako vodca peronizmu. Svedčí o tom jedna nedávna udalosť: guvernér La Rioja, ktorý sa uchádza o post predsedu Justicialistickej strany po tom, ako bol Fernandez nútený odstúpiť kvôli škandálu v súkromnom živote, sa vybral na stretnutie s Františkom. Netreba byť géniom, aby človek spoznal, že išiel otvoriť otázku predsedníctva strany. Pápežov peronizmus sa prejavuje v jeho populistickom sklone a nerešpektovaní Tradície. Je pravda, že táto tendencia sama osebe nevysvetľuje pápežov’postoj k hlavným problémom Cirkvi, ktorým musí čeliť; jeho status jezuitu zaťažuje dejiny tejto teologickej a duchovnej tradície.

Nedávno sa objavila správa, že 16. septembra najvyšší pontifik prijme vedenie Všeobecnej konfederácie práce – legendárnej CGT – ktorá je už roky tak či onak pod peronistickou kontrolou. Podobne ako v prípade stretnutia s guvernérom La Rioja, CGT prednesie Jorge Bergogliovi, ktorého považuje za najdôležitejšieho peronistického vodcu, svoju kritiku vlády Javiera Milei’a. Je zrejmé, že CGT prinesie do Ríma svoje sťažnosti na ekonomickú orientáciu Mileiovej’vlády, ktorú – oprávnene – považuje za jednu z hlavných príčin chudoby v argentínskej spoločnosti.

Vráťme sa k otázke chudoby, ktorá postihuje viac ako polovicu obyvateľstva, musíme si uvedomiť závažnosť postupného zániku stredných vrstiev, ktorých existencia odlišovala Argentínu v rámci Latinskej Ameriky. Dnes sme svedkami javu, ktorý je opakom toho, čo robilo našu krajinu originálnou:

V argentínskej tradícii 19. storočia mala alberdská zásada “vládnuť znamená zaľudňovať” veľkú váhu pri formovaní národnej identity. Týkala sa prisťahovalectva nie “blondýnok s modrými očami,” ale južných Talianov a Španielov. V tom čase tento princíp dosiahol mimoriadny význam, určoval počet obyvateľov krajiny a inštitúciu stredných vrstiev. Symbolicky dve literárne diela a ich vzájomné protiklady ilustrovali následný vývoj vzťahu medzi mestom a vidiekom, zakorenenie v hispánsko-kreolskej tradícii alebo implicitnú otvorenosť a trvalý vplyv Spojeného kráľovstva.

V 20. storočí existovala liberálna vízia Argentíny, ktorá získala repliku v signifikantnom fenoméne peronizmu, ktorý sa začal v roku 1945 na legendárnom 17. októbri. Peronizmus mal a stále má za cieľ meniť, metamorfovať nemennú podstatu. Hovorilo sa, že táto skutočnosť je pocit. Ak je peronizmus skutočne pocit, dá sa vysvetliť, že teraz vládne v Ríme.

+ Héctor Aguer
Emeritný arcibiskup La Platy

Buenos Aires, piatok 30. augusta 2024
Sviatok svätej Ruženy Limskej, Panny Márie, patrónky Ameriky a Filipín