Podozrenie z podpaľačstva pri ničivom požiari katolíckeho kostola z 19. storočia vo Francúzsku

Podozrenie z podpaľačstva pri ničivom požiari katolíckeho kostola z 19. storočia vo Francúzsku

V pondelok skoro ráno zničil veľký požiar zvonicu, strechu a kostol Nepoškvrneného počatia Panny Márie v Saint-Omer pri Calais na severe Francúzska.

Čoskoro sa ukázalo, že požiar vznikol v dôsledku podpaľačstva, keď sa v budove objavili stopy po vlámaní, pravdepodobne cez vitrážové okno. Požiar vznikol v lodi a v jednej z uličiek.

Približne 120 hasičom sa podarilo uhasiť hlavný požiar do 7.15 hod. a zachrániť časť vnútorného vybavenia neogotického kostola z polovice 19. storočia, nie však organ. Kostol prešiel dôkladnou rekonštrukciou a bol znovu otvorený v roku 2018.

V rozhovore pre národný spravodajský portál BFM.TV páter Sébastien Roussel, miestny farár, uviedol: “Podarilo sa nám zachrániť to najdôležitejšie, tabernákulum, sväté hostie.”

Páter Sébastien Roussel, miestny farár, uviedol: “Podarilo sa nám zachrániť to najdôležitejšie, tabernákulum, sväté hostie. Roussel, ktorého zavolali na miesto činu hneď, ako hasiči dorazili k horiacemu kostolu, dostal povolenie vstúpiť do horiacej budovy, aby vzal najdôležitejšie umelecké diela.

“Neboli tam žiadne pamiatkovo chránené diela,” neskôr povedal La Voix du Nord. “Ale chcel som evakuovať Najsvätejšiu sviatosť! A tiež relikviárnu bustu svätého Kornélia,” vysvetlil.

Schopný bol pokračovať v záchrane viacerých sôch vrátane jednej Panny Márie, pred ktorú sa chodili modliť miestni veriaci. Kvôli plameňom sa mu nepodarilo premiestniť nedávno obnovenú krížovú cestu, ale zdá sa, že neutrpela veľké škody.

V dechristianizovanom Francúzsku sa v kostole zasvätenom Nepoškvrnenému počatiu naďalej slúžila omša každú druhú nedeľu. Deň pred požiarom sa na nej zúčastnilo 300 veriacich.

Joël Vigoureux bol v pondelok večer zatknutý a vypočúvaný políciou. Tridsaťosemročný Vigoureux, ktorý v minulosti podpálil alebo sa pokúsil podpáliť až 15 kostolov a bol uznaný vinným z desiatich útokov na majetok a katolícke budovy, bol len nedávno prepustený z väzenia.

Podľa regionálneho denníka La Voix du Nord bol Vigoureux v roku 2019 už predtým odsúdený na tri roky’odňatia slobody za to, že podpálil kostol v Equihen-Plage neďaleko Boulogne-sur-Mer v tej istej časti severného Francúzska. Začiatkom roka 2021 bol prepustený na slobodu a okamžite podpálil osem ďalších kostolov v regióne. Tieto a ďalšie útoky na majetok viedli k jeho opätovnému odsúdeniu na 3,5 roka po tom, ako bol uznaný vinným z “krádeže a ničenia”. počas súdneho procesu osoba vysvetlila, že sa zamerala na kostoly “pretože všetci kňazi sú ukazovákmi” (ako odsúdených pedofilov vo Francúzsku nazývajú spoluväzni).

Na slobodu sa opäť dostal pod podmienkou, že sa bude tri roky podrobovať sociálno-právnemu dohľadu s povinnou psychologickou a psychiatrickou liečbou. Vigoureux, záškolák, ktorý v čase svojho posledného zatknutia žil v skupinovom domove, je teraz opäť podozrivý z podpaľačstva katolíckeho kostola.

Miestny prokurátor Mehdi Benbouzid ponúkol v utorok ráno vo verejnom vyhlásení viacero podrobností týkajúcich sa podozrivého a jeho dlhého trestného registra a dodal, že je “známy podobnými činmi ničenia ohňom” a že obžaloba za “ničenie ohňom nebezpečným spôsobom z motívov súvisiacich s náboženstvom.”

Toto jednoznačne zaraďuje incident do kategórie “protikresťanskej” nenávisti alebo “rasizmu”, ako sa to právne nazýva vo Francúzsku, a hoci by sa laikovi mohlo zdať, že podozrivý má nejakú poruchu osobnosti, vzhľadom na jeho predchádzajúce odsúdenia bol určite uznaný za spôsobilého zodpovedať sa za svoje činy.

Je to zaujímavý vývoj, keďže justícia len zriedkavo pomenúva protikresťanský “rasizmus” vo verejných obvineniach (aj keď ho podozriví jasne uvádzajú ako motív svojich činov), na rozdiel od prípadov, keď sú terčom útokov iné náboženské komunity, napríklad moslimovia. Od roku 2017 nový zákon stanovil, že ak “rasizmus” a “diskriminácia” motivujú trestný čin, majú sa považovať za priťažujúcu okolnosť

Francúzska “Všeobecná aliancia proti rasizmu a za rešpektovanie francúzskej a kresťanskej identity,” známa ako AGRIF, predloží žiadosť ako občianska strana v procese, aby zastupovala záujmy katolíkov, pokiaľ bolo podpaľačstvo spáchané preto, že kostol Saint-Omer, ktorý je podľa francúzskeho práva majetkom štátu, bol priradený katolíckej bohoslužbe. AGRIF je v takýchto prípadoch právne kvalifikovaná na súdne konanie.

Mnohé kresťanské, konzervatívne a nacionalistické zdroje zdôraznili skutočnosť, že podozrivý, hoci v priebehu niekoľkých rokov dokázal, že je viacnásobným recidivistom a zjavne predstavuje nebezpečenstvo pre katolícke dedičstvo svojej časti Francúzska, bol znovu a znovu splnomocnený na páchanie nových útokov – to je skutočne pravdepodobne jeden z dôvodov, prečo sa polícia v poslednom prípade zamerala na neho ako na možného podpaľača a k zatknutiu došlo do 24 hodín od požiaru.

Vigoureux, ktorý sa považuje za nevinného, kým sa mu nepreukáže vina, má však na svojich účtoch na sociálnych sieťach zverejnené svoje osobné preferencie a záujmy. Rodený Francúz sleduje rapovú hudbu a sexuálne stránky, ako aj informácie o “prenasledovaných národoch”, ako sú Palestínčania a černosi.

Podľa údajov neziskového združenia Observatoire du Patrimoine Religieux, ktoré sleduje náboženské majetkové dedičstvo vo Francúzsku, bolo v roku 2023 vo Francúzsku požiarom poškodených 27 kostolov a 12 počas prvých šiestich mesiacov tohto roka. Mnohé z týchto požiarov vznikli z náhodných príčin, ale vo viacerých prípadoch boli na vine podpaľači. Pri predchádzajúcich incidentoch boli mladí miestni satanisti uznaní vinnými z podpaľačstva a z iných činov protikresťanského vandalizmu.

Podľa všetkého boli spáchané aj islamské útoky. Len nedávno, v noci zo 14. na 15. júla, bol v parížskom 14. obvode Notre-Dame-du-Travail (Panna Mária práce), bol pokrytý nepriateľskými grafitmi, vrátane “Podriadiť sa Alahovi, neveriaci, modliť sa 5-krát denne” a “Bast … Ježiš, jediný boh Alah.”Zničený bol aj organ”v kostole.

Zápach ohňa, keď budovu 15. júla otvoril správca, dokázal, že došlo k pokusu o podpaľačstvo. Ešte horšie bolo, že v umývadle v miestnosti vedľa kostola sa našla socha Panny Márie s kuchynským nožom cez krk a rúhavými nápismi.

Sekularizmus a protikresťanská nenávisť, nech už je ich inšpiráciou čokoľvek, sa vo Francúzsku prejavujú čoraz silnejšie. Počet protikresťanských činov stúpa, pričom podľa francúzskeho ministerstva vnútra bolo v roku 2023 oficiálne zaregistrovaných takmer 1 000 incidentov, z ktorých 90 % bolo namierených proti kostolom alebo cintorínom. Väčšina protináboženských činov vo Francúzsku je zameraná na kresťanské, najmä katolícke ciele, nasledujú útoky proti židom, pričom moslimské ciele sú ďaleko za nimi, hoci podľa oficiálnych štatistík posledné dve kategórie zahŕňajú väčší podiel útokov proti osobám.