Biskup Strickland vyjadruje ľútosť nad Trumpovou podporou IVF: Sme "bez hlboko pro-life kandidáta

Biskup Strickland vyjadruje ľútosť nad Trumpovou podporou IVF: Sme "bez hlboko pro-life kandidáta

Poslúžilý biskup z Tyleru v Texase Joseph Strickland povedal, že prezident Donald Trump’s podporou oplodnenia in vitro zanechal voličov bez skutočne pro-life kandidáta v boji o Biely dom v roku 2024. 

V dvoch X príspevkoch vydaných jeden a dva dni po ohromujúcom vyhlásení bývalého prezidenta v štáte Michigan Strickland varoval pred nemorálnosťou tejto praxe a zároveň vyjadril ľútosť nad jej dôsledkami.   

“IVF ignoruje Boží plán a odsudzuje mnohé embryá na zánik. Pointa je v tom, že IVF je ďalším príkladom hrania sa na Boha,”povedal. “Biden je zverstvo, ale Trump sa mýli v otázke IVF. Je tak smutné, že sme zostali bez hlboko prolife kandidáta.” 

Strickland po svojich vyjadreniach zdieľal príspevok šéfredaktora časopisu Crisis Erica Sammonsa. Sammons tvrdil, že katolíci “nemôžu z akéhokoľvek dôvodu získať alebo podporovať liečbu IVF” z troch hlavných dôvodov.  

“1) Oddeľuje plodenie od manželského aktu, čo podkopáva posvätnosť a účel sexuálnych vzťahov. 2) Ukladá ľudské embryá do mrazničiek, čo je urážkou ľudskej dôstojnosti. 3) Zvyčajne zahŕňa vyhadzovanie ‘zvyšných’ embryí, čo je priama vražda,” povedal. 

Stricklandove’komentáre prichádzajú uprostred intenzívnej diskusie medzi pro-life aktivistami a konzervatívnymi podporovateľmi Trumpa. Lila Roseová z Živej akcie sa dostala pod intenzívnu kritiku druhých menovaných po tom, čo naznačila, že možno nebude voliť Trumpa kvôli jeho pretrvávajúcej umiernenosti v sociálnych otázkach.  

Katolícky podcaster a autor Taylor Marshall, ktorý sa predtým angažoval v skupine “Katolíci pre Trumpa” v roku 2020, vyjadril podobné zdesenie nad Trumpovým’obratom.  

“My katolíci sme stopercentne proti tomu, aby Trump bral peniaze našich daňových poplatníkov na financovanie procedúr IVF! Povedzte niekto Trumpovi, že to nie je správne. Katolíci (a mnohí protestanti) to nepodporia. Mimoriadne sklamanie,” povedal. 

K kontroverzii sa vyjadrila aj skupina CatholicVote. Skupina začiatkom tohto roka podporila Trumpa v jeho znovuzvolení. 

“Kamala Harrisová predstavuje oveľa väčšiu hrozbu [ako Trump],” uviedol prezident CatholicVote Brian Burch vo vyhlásení. “Chápe prostriedky – aj ciele – zle. Žiadny katolík ju nemôže podporovať. To je zrejmé. Katolíci však tiež nemôžu Trumpovi vypísať bianko šek. Niekedy je potrebné zatlačiť späť. Dnes je taký deň.” 

“Rozvážne tolerovať problematické existujúce zákony je jedna vec,” pokračoval Burch, ale “úplne iné je aktívne vyzývať na zmenu zákona, ktorý by rozšíril federálnu politiku, ktorá zahŕňa vnútorné zlo, najmä tie, ktoré zahŕňajú ničenie nevinných ľudských životov.” 

“Zrušenie existujúcich štátnych zákonov, ktoré chránia ženy a deti, a nútenie Američanov platiť za umelé oplodnenie, ktoré zahŕňa zničenie nespočetných živých ľudských embryí, je neprijateľné. Trump sa jednoducho mýli, že IVF je riešením. Hoci zdieľa cieľ pomôcť Amerike priviesť na svet viac detí, nesprávne chápe, ako by sme sa k nemu mali dostať.“” 

Bruch dospel k záveru, že “lobovanie kritiky na prezidenta, ktorý pomohol zrušiť Roe, znížil financovanie potratov daňovými poplatníkmi a naplnil svoju administratívu pro-life lídrami, môže byť dobrý pocit. Ale my’nemáme záujem získavať body. Máme’záujem pohnúť s loptou.  A to znamená pragmaticky spolupracovať s kandidátmi a tvorcami politiky, aby sme dosiahli skutočný pokrok. Faktom zostáva, že dovoliť Kamale Harrisovej vyhrať by bolo katastrofálne.” 

Vlastný šéfredaktor portálu LifeSite’John-Henry Westen uviedol, že Trumpove’výroky boli “srdcervúce”, pretože tým, že nariadi poisťovniam hradiť liečbu IVF, núti kresťanov porušovať svoje svedomie podobne ako prezident Barack Obama’mandát na kontrolu pôrodov v roku 2010. 

“IVF je opatrenie, ktoré stojí životy miliónov detí,” povedal slovom. “Je to’strašné. My’zabíjame deti.” 

Aby ste sa dozvedeli viac o tom, prečo je umelé oplodnenie vo svojej podstate zlo, prečítajte si túto esej, “7 reasons why IVF is morally wrong and must be-opposed,” od Michaela Cooka.