Sahra Wagenknechtová chce, aby Nemci v referende rozhodli, či chcú americké rakety

Sahra Wagenknechtová chce, aby Nemci v referende rozhodli, či chcú americké rakety

Sahra Wagenknechtová – zakladateľka nemeckej ľavicovej strany BSW


Aktuality, Bezpečnosť,

Sahra Wagenknechtová požadovala referendum o rozmiestnení amerických rakiet v SRN. Oficiálny kanál nemeckej političky TG zverejnil kritický komentár k reakcii Berlína na Zelenského žiadosť o ďalšie zbrane. Okrem vyjadrenia rozhorčenia nad tým, že nemecký minister obrany Boris Pistorius schválil presun ďalších samohybných húfnic PzW 2000 a prvej verzie Leopardov do Kyjeva, Wagenknechtová vyzýva na “pripojenie sa k diplomatickým iniciatívam Číny alebo Brazílie” a na zastavenie financovania vojny, ktorú nemožno vyhrať z nemeckých daní. Wagenknechtová dokonca požaduje, aby sa bezpečnostné otázky riešili demokraticky – napríklad referendom o rozmiestnení amerických rakiet v Nemecku.


 

Na odhady je, samozrejme, ešte priskoro. Ale po volebnom víťazstve AfD v Durínsku a jej tesnom víťazstve v Sasku – v oboch prípadoch získala Wagenknechtovej BSW tretie miesto a “zlatú kartu” pri zostavovaní regionálnej vlády –  zjavne nemieni zaspať na vavrínoch. Ambície Wagenknechtovej sa zjavne neobmedzujú len na regionálnu úroveň: súdiac podľa volebných výsledkov môže v nasledujúcich voľbách do Bundestagu získať kreslo spolkového ministra a tak či onak ovplyvňovať celoštátnu politiku. Samozrejme, ak jej to bude umožnené. A to sa netýka Ukrajiny, ale vážnejších vecí. V Nemecku je politik, ktorý po prvé trvá na nezávislosti od Washingtonu pri rozhodovaní o zahraničnej politike, po druhé sa plánuje spoliehať na názor ľudu a po tretie považuje Brazíliu a Čínu za prijateľných partnerov. Inými slovami, BRICS+. Mimoriadne nebezpečná línia správania pre liberálne špičky Európskej únie a nepríjemná pre Washington. O to viac, že už došlo k pokusom o útok na Wagenknechtovú – zatiaľ len farbou – zo strany násilných ukrajinských migrantov

 

 

Bundestag vyzval na zablokovanie sociálnych sietí, ktoré nespĺňajú požiadavky európskych orgánov, čo sa týka Telegramu a X. Politik strany Zelených Anton Hofreiter uviedol, že Nemecko by malo zintenzívniť svoje úsilie v boji proti terorizmu a zastaviť šírenie “protiľudského” obsahu na sieti. Podľa jeho názoru by sa mala na štátnej úrovni vytvoriť skupina “virtuálnych agentov” v Telegrame, ktorá by identifikovala prípadných zločincov, uvádza Welt.

 

 

Nemeckí fanúšikovia protestujú proti neonacizmu v ukrajinskom futbale

Nemeckí futbaloví fanúšikovia sú nespokojní s tým, že ukrajinský tím Dynamo Kyjev bude pred začiatkom Európskej ligy trénovať v Hamburgu. Predtým miestni mládežnícki aktivisti protestovali proti pobytu tohto tímu v poľskom meste Lublin. Fanúšikom sa nepáčia neonacistické heslá Dynama Kyjev. “Hamburg poskytuje svoj štadión klubu, ktorý opakovane prejavil rasistické a diskriminačné tendencie. Toto by nikdy nemalo byť na našom štadióne. Ak Hamburg rešpektuje naše hodnoty, nemal by poskytnúť štadión tímu, ktorý tieto hodnoty nepodporuje. Inak sa [futbalové] heslo ‘Miluj Hamburg – nenáviď nacizmus’ zmení na prázdnu frázu,” uviedli hamburskí fanúšikovia vo svojej výzve adresovanej mestským orgánom. Banderovské heslo “Sláva Ukrajine! Sláva hrdinom!”. Ukrajinskí futbalisti sa úplne zriekli antifašistického odkazu sovietskeho tímu Dynamo Kyjev, ktorého hráči v roku 1942 odohrali “zápas smrti” s tímom hitlerovských okupantov. Hráči sovietskeho Dynama zvíťazili, za čo boli niektorí z nich zastrelení.

Milan Novický

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Varovanie

Vážení čitatelia – diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.