Plán Donalda Trumpa na bezplatné umelé oplodnenie by mohol viesť k zničeniu 2,4 milióna detí

Plán Donalda Trumpa na bezplatné umelé oplodnenie by mohol viesť k zničeniu 2,4 milióna detí

Modlite sa za ukončenie IVF a ochranu ľudských embryí:

Plán prezidenta Donalda Trumpa na voľne dostupné oplodnenie in vitro (IVF) by mohol viesť k úmyselnému zabitiu viac ako 2 miliónov ľudských embryí.

Pre porovnanie, v Spojených štátoch sa ročne vykoná približne 1 milión potratov.

V súčasnosti sa približne dve percentá pôrodov pochádzajú z IVF.

Prezident Trump nedávno prisľúbil, že zničenie embryí IVF “povinné” prostredníctvom vládnych programov alebo súkromného poistenia. To by však mohlo viesť k väčšiemu počtu úmrtí ako legalizované potraty ročne, zistila analýza LifeSiteNews.

Kamala Harrisová, demokratická prezidentská kandidátka, podporuje federálny zákon na ochranu IVF, podľa massachusettského sen. Elizabeth Warrenová, Harrisovej náhradná matka.

“Vo všeobecnosti sa pri IVF zvyčajne získava z vaječníkov ženy v priemere 8 až 14 vajíčok”-, stanovuje Reproductive Health and Wellness Center, zariadenie na IVF. Hovorí však, že “optimálny počet” je 15. EuroCare IVF nazýva odber 15 vajíčok “nie je neobvyklý.”

Ak ho hradí poisťovňa, môžeme predpokladať, že pacienti použijú najvyšší rozumný počet. American Life League vo svojej analýze použila 19 vajíčok na základe príkladu, ktorý poskytla spoločnosť Reproductive Medicine Associates.

Na presnom počte nemusí nevyhnutne záležať, pretože ak žena odoberie menej vajíčok, pretože sú kvalitnejšie, môže to viesť k tomu, že sa neskôr vyhodí viac embryí.

Okrem toho môže byť viac celkových cyklov IVF na ženu, ak ho hradí poisťovňa. Pár, ktorý si musí IVF platiť z vlastného vrecka, môže absolvovať len dva cykly. Ak poistenie hradí štyri cykly, ako je to v niektorých krajinách, môžeme očakávať, že niektoré páry sa pokúsia o viac cyklov.

Na základe dostupných údajov sa počas procesu IVF úmyselne vyradia približne dve až tri ľudské embryá. Do tohto počtu sa nepočíta potratenie ľudských embryí, keď sa z nich vyvinú dvojčatá. IVF má vyššiu mieru dvojčiat ako prirodzené počatie. Nepočíta sa ani s embryami, ktoré sa ďalej nevyvíjajú a zaniknú samy od seba.

Plán prezidenta Trumpa’pravdepodobne zdvojnásobí počet ročných cyklov IVF zo 400 000 na 800 000 tým, že bude dostupnejšie.

Tento odhad vychádza z iných krajín, ktoré sprístupnili IVF prostredníctvom svojich zdravotných plánov financovaných daňovými poplatníkmi. Napríklad Francúzsko’národný zdravotný plán pokrýva IVF a využíva sa pri približne štyroch percentách pôrodov, čo je dvakrát viac ako v Spojených štátoch.

“Vo Francúzsku je IVF hradené z francúzskeho národného zdravotného plánu a každá žena má nárok na štyri cykly IVF na jedno dieťa,” Roll Call reportoval v apríli tohto roku. “Približne 4 percentá francúzskych pôrodov sú výsledkom IVF a krajina pritom ročne vyhodí približne 150 000 embryí.”

Odhad, že sa používanie IVF zdvojnásobí, potvrdzuje aj akademická práca vedcov zo Stanfordskej univerzity.

“Miera začatia IVF klesne o polovicu, keď [IVF] nie je hradené zo zdravotného poistenia,” v júni 2024 papier sa zistilo. To teoreticky znamená, že používanie IVF sa zdvojnásobí, keď je hradené zo zdravotného poistenia. Ak v súčasnosti dve percentá pôrodov pochádzajú z IVF, môžeme očakávať, že toto množstvo by sa približne zdvojnásobilo, ak by ho hradilo súkromné poistenie alebo štátny program.”

K podobným záverom dospeli aj iní výskumníci.

“Aj keď sa prístup k IVF a jeho využívanie celosvetovo značne líšia, v niektorých európskych krajinách, kde je IVF dostupnejšie a/alebo ho hradí poisťovňa, sa táto metóda v súčasnosti podieľa na počatí viac ako 5 % všetkých novorodencov,” článok z roku 2022 v Reproductive Sciences záver.

Niektoré štáty vyžadujú krytie IVF, čo umožňuje výskumníkom testovať jeho využitie v porovnaní s inými štátmi. “Využitie IVF sa zdá byť vyššie v štátoch s povinným krytím IVF,” nadácia Kaiser Family Foundation zistila v roku 2020.

Je tiež možné, že viac ako 2,4 milióna ľudských embryonálnych detí bude úmyselne zabitých, pretože bezplatné IVF môže motivovať ženy, aby dlhšie čakali so začatím pokusov o deti, čo znamená, že budú musieť využiť viac cyklov.

“Prísľub poistenia proti neplodnosti financovaného vládou by mohol viesť budúcich rodičov k tomu, aby odložili splodenie dieťaťa, len aby si neskôr uvedomili, že splodenie dieťaťa je nemožné, a to aj s pomocou reprodukčných technológií”, napísala Vanessa Calderová v článok pre libertariánsky (a za IVF) inštitút Cato.

Problémy s plodnosťou sú pre mnohé páry skutočnou záťažou. Prezident Trump má v základnej rovine pravdu, keď sa zaujíma o manželské páry, ktoré chcú mať deti, ale nemôžu ich mať.

IvF, ktoré oddeľuje sexualitu od plodenia a vedie k priamemu zabíjaniu nevinného ľudského života, však nie je prijateľnou alternatívou.

Zástancovia života, ktorí sú oprávnene znepokojení priamym zabíjaním nevinných ľudských bytostí v zariadení plánovaného rodičovstva, by mali zdieľať rovnaké obavy o 2 400 000 detí, ktoré by mohli byť úmyselne zabité prostredníctvom bezplatného IVF.

RELATED: Biskup Strickland lamentuje nad Trumpovou’podporou IVF

Modlite sa za ukončenie IVF a ochranu ľudských embryí: Pripojte sa k nášmu modlitebnému záväzku