Časť svätyne v Lurdoch sa nečakane ocitla pod vodou –

Časť svätyne v Lurdoch sa nečakane ocitla pod vodou –

9. septembra 2024  


Krátke správy

Z piatka na sobotu v noci vytopili nečakané prívalové dažde slávnu svätyňu nachádzajúcu sa na juhozápade Francúzska. Stalo sa tak len deň pred sviatkom Narodenia Panny Márie.

Zdroj: wikimedia commons

V noci zo 6. na 7. septembra bola pre náhle prívalové lejaky vytopená známa lurdská svätyňa a priľahlé oblasti. Podľa miestnych správ nastal lejak asi o druhej hodine rannej v sobotu 7. septembra. „Voda v túto noc stúpala veľmi rýchlo,“ vyhlásil pre médiá David Torchala, riaditeľ pre komunikáciu s verejnosťou v Lurdoch. Našťastie podľa jeho slov „nebol nikto zranený“.

Podľa otca Daubanesa „záplavy začali okolo jednej hodiny ráno, následne rýchlo postupovali a vrchol dosiahli o 8. hodine rannej. Následne začali vody rovnako rýchlo ustupovať“.

Zamestnanci sanktuária, rovnako ako dobrovoľníci, urobili skvelú prácu, vďaka ktorej mohla byť svätyňa otvorená,“ dodal kňaz.

Na druhej strane – vznikli aj škody: pod vodou sa ocitla napríklad i takzvaná „kaplnka svetla“, ako aj iné miesta. Najmenej zasiahnuté časti pútnického miesta sa však podarilo už v priebehu doobedia otvoriť pre verejnosť.

Zasiahnutá bola predovšetkým legendárna Lurdská jaskyňa, ktorá sa nachádza doslova len pár desiatok metrov od rieky Gave de Pau. Na webovej stránke pútnického miesta sa v sobotu objavila správa, ktorá uvádzala, že „vďaka úsiliu tímov vo svätyni Notre-Dame de Lourdes sa podarilo vyčistiť a znovu otvoriť jaskyňu pre pútnikov po záplavách, ku ktorým došlo dnes nadránom“. Slávnosti sa uskutočnili v obvyklom čase „vo všetkých bazilikách a posvätných miestach areálu“, dodala administratíva svätyne na svojej webovej stránke.

Aj hasiči z oblasti Horné Pyreneje potvrdili, že v tú noc mali veľké množstvo výjazdov práve kvôli zatopeným domom a celým uliciam.

Nečakané zatopenie Lúrd spomenul vo svojom príhovore aj pápež František, ktorý v nedeľu slávil omšu v Port Moresby, hlavnom meste Papuy Novej Guiney. Na konci sv. omše uviedol, že jeho myšlienky sú „so svätyňou v Lurdoch, ktorá bola zatopená z dôvodu prudkých lejakov“.

Nie je však bez zaujímavosti, že k záplave azda jednej z najznámejších mariánskych svätýň došlo deň práve pred sviatkom Narodenia Panny Márie.

Pripomína to šokujúcu udalosť, keď v Argentíne udrel blesk do sochy sv. Petra a „odpálil“ z nej Petrovu svätožiaru i kľúče (socha však zostala stáť aj naďalej) – stalo sa tak 17. decembra 2023, na narodeniny pápeža Františka.

MG

Zdroj: BFMTV, Vatican News, TF1 Info, titulný ilustračný obrázok, zdroj – wikimedia commons

PODPORTE PORTÁL CHRISTIANITAS

Váš príspevok je životne dôležitý pre udržanie a ďalší rozvoj portálu.
Prosíme Vás, podporte nás sumou:

5 €
10 €
20 €
50 €

Bráňme spolu vieru, rodinu a vlasť!

PDF (formát pre tlač)