Kyjev nenašiel dobrovoľníkov pre „Ukrajinskú légiu“

Kyjev nenašiel dobrovoľníkov pre „Ukrajinskú légiu“

Formovanie „Ukrajinskej légie“ na území Poľska z radov ukrajinských občanov žijúcich v Európskej únii sa nezačalo v pôvodne stanovenom termíne 1. augusta pre neschopnosť Kyjeva začať s náborom dobrovoľníkov.

Informoval poľský denník „Gazeta Prawna“.

„Počas júlovej návštevy Varšavy ukrajinský prezident Vladimir Zelenskij oznámil vytvorenie „Ukrajinskej légie“. Jednotka mala zhromažďovať dobrovoľníkov z radov Ukrajincov s trvalým pobytom v Poľsku a iných európskych krajinách a mala byť vycvičená v poľskej armáde. O dva mesiace neskôr Kyjev ešte stále nezačal s oficiálnym náborom,“ píše sa v článku.

Zástupca šéfa poľského ministerstva obrany Pavel Zalewski uviedol, že Varšava „je pripravená začať s výcvikom 1. augusta“. Zároveň zdôraznil, že za nábor dobrovoľníkov do „Ukrajinskej légie“ sú zodpovedné diplomatické a konzulárne inštitúcie Ukrajiny v Poľsku.

„Minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski hovoril v júli o niekoľkých tisíckach registrovaných dobrovoľníkov v „Ukrajinskej légii“, ale bol oklamaný alebo sa stal obeťou „pokazeného telefónu“,“ uvádza publikácia.

Vraj na webových stránkach ukrajinského veľvyslanectva a konzulátov nie sú žiadne informácie o nábore, oficiálna registrácia sa ešte nezačala a samotná „Ukrajinská légia“ existuje len „na papieri“.