Koruna odporúča 9 rokov väzenia pre demonštrantov z konvoja slobody inšpirovaného blokádou hraníc

Koruna odporúča 9 rokov väzenia pre demonštrantov z konvoja slobody inšpirovaného blokádou hraníc

Koruna odporučila deväť rokov väzenia pre dvoch mužov spojených s protestom v Coutts v Alberte, ktorý bol inšpirovaný konvojom slobody v roku 2022.

Dňa 29. augusta korunný prokurátor Steven Johnston vyhlásil, že Anthony Olienick a Chris Carbert, ktorí boli odsúdení za poškodzovanie cudzej veci a za trestné činy súvisiace so zbraňami počas Konvoja slobody 2022, by mali dostať deväť rokov väzenia napriek tomu, že vo väzení už strávili viac ako dva roky čakaním na súdny proces.

“Pán Carbert a pán Olienick verili, že sú vo vojne. Boli pripravení za svoju vec zomrieť. Veľmi reálne hrozí, že by došlo k prestrelke,” tvrdil Johnston.

Olienick a Carbert už strávili vo väzení viac ako dva roky po tom, ako boli obvinení zo sprisahania s cieľom spáchať vraždu počas protestu proti blokáde hraníc v Couttse inšpirovanom konvojom slobody v roku 2022, ktorý protestoval proti mandátom COVID.

Začiatkom augusta boli konečne oslobodení z tohto obvinenia a namiesto toho boli uznaní za vinných z menej závažných obvinení z nezákonného držania strelnej zbrane na nebezpečný účel a z poškodzovania cudzej veci v hodnote nad 5 000 USD. Olienick bol uznaný vinným aj z nezákonného držania výbušného zariadenia.

Olienick a Carbert sú vo väzení od roku 2022, keď sa v rovnakom čase, keď sa do Ottawy spustil konvoj slobody na protest proti obmedzeniam COVID, pripojili k protestnej blokáde proti mandátu COVID na hraničnom priechode Alberta-Montana pri Coutts. Mužom bola zamietnutá kaucia a pred súdnym procesom boli držaní v samoväzbe.

Polícia vtedy uviedla, že v dome Olienicka’objavila strelné zbrane, 36 000 nábojov a priemyselné výbušniny. Zbrane však boli získané legálne a munícia bola typická pre zbrane používané na vidieku v Alberte. Podobne Olienick vysvetlil, že výbušniny sa používali na ťažbu štrku.

Nynie im odporúčajú stráviť vo väzení ďalších deväť rokov napriek tomu, že ich právnik poukázal na to, že vo väzení už strávili 929 dní, čo sa vzhľadom na prijaté oceňovanie udeľovania dodatočného kreditu za čas strávený počas čakania na súdny proces rovná takmer štyrom rokom.

Sudca David Labrenz má vyniesť rozhodnutie 9. septembra.

Muži boli zatknutí spolu s Christopherom Lysakom a Jerrym Morinom a všetci štyria boli obvinení zo sprisahania s cieľom vraždy. V tom čase boli “Coutts Four” vykreslení ako nebezpeční teroristi a ich zatknutie bolo použité ako odôvodnenie pre zákon o mimoriadnych udalostiach, ktorý umožnil premiérovi Justinovi Trudeauovi použiť drakonické opatrenia na ukončenie Couttsovej blokády aj oveľa väčšieho Konvoja slobody, ktorý sa konal tisíce kilometrov od Ottawy.

Na základe EA Trudeauova vláda zmrazila bankové účty Kanaďanov, ktorí prispeli na protest. Trudeau odvolal EA 23. februára po tom, ako boli protestujúci vyvedení. V tom čase sa  sedem z&nbsp10 kanadských provincií postavilo proti tomu, aby Trudeau použil EA.

Nedávno sa sudca Federálneho súdu Richard Mosley rozhodol že Trudeau nebol “oprávnený” odvolávať sa na zákon o mimoriadnych situáciách.

Mnohí poukazujú na to, že obaja boli nespravodlivo zadržiavaní ako politickí väzni podobne ako v komunistických krajinách.

Nie je jasné, prečo je obom mužom z Alberty odopretá kaucia, zatiaľ čo nebezpeční zločinci sa môžu pohybovať na slobode vďaka Trudeauovej’politike „chyť a pusť“.

Zaiste, táto politika vystavila mnohých Kanaďanov nebezpečenstvu, ako to bolo minulý mesiac, keď bol muž z Bramptonu obvinený zo sexuálneho útoku na trojročné dieťa predpokladá sa, že bol prepustený na kauciu za incident z októbra 2022, pri ktorom bol obvinený z útoku nebezpečnou zbraňou a držby nebezpečnej zbrane.

Vyzerá to však tak, že Trudeau uprednostňuje, aby boli nebezpeční zločinci prepustení na slobodu, zatiaľ čo tí, ktorí sa odvážia odporovať Trudeauovej vláde, sú roky väznení.