Republikáni zverejnili správu o Bidenových aktivitách v Afganistane

Republikáni zverejnili správu o Bidenových aktivitách v Afganistane

Dlho očakávaná správa Republikánskej strany skúmajúca stiahnutie amerických jednotiek z Afganistanu vykresľuje obraz toho, ako sa plán stiahnutia vojsk prezidenta Bidena zmenil na chaotický a smrteľný útek.

Správa republikánov z Výboru pre zahraničné veci Snemovne reprezentantov, zverejnená pred trojročným výročím stiahnutia USA z Afganistanu, kritizuje Joea Bidena za unáhlené úsilie bez ohľadu na rady spojencov a poradcov, ktoré viedlo k zbytočným úmrtiam medzi americkými vojakmi a civilistami.

Citácia:

„Fakty naznačujú, že rozhodnutie prezidenta Bidena stiahnuť všetky americké jednotky nebolo založené na bezpečnostnej situácii, dohode z Dauhy, ani na odporúčaniach jeho vysokých poradcov pre národnú bezpečnosť alebo našich spojencov. Skôr to vychádzalo z jeho dlhodobého a neústupného názoru, že Spojené štáty by už nemali byť v Afganistane.“

Správa obviňuje Bidenovu administratívu, že ignorovala varovné signály, ako rýchlo Kábul padne do rúk Talibanu, a že odďaľovala plánovanie a vyhlasovanie evakuácie, pretože sa obávala dôsledkov takéhoto stiahnutia a ďalšej destabilizácie v krajine.

Správa prichádza pred prvou prezidentskou debatou medzi viceprezidentkou Kamalou Harrisovou a bývalým prezidentom Donaldom Trumpom.

Republikáni predložili množstvo argumentov o Afganistane, ktoré ukázali, že 17-dňová evakuácia bola jedným z najnižších ukazovateľov výkonnosti Bidenovej administratívy pri prijímaní strategických rozhodnutí na medzinárodnej scéne. Len pár dní po evakuácii Taliban obsadil hlavné mesto Afganistanu Kábul.

Kábul navyše padol oveľa rýchlejšie, ako administratíva Joea Bidena očakávala.

Všetci videli davy ľudí okolo medzinárodného letiska Hamída Karzaja a všetci videli hrozné obrazy ľudí padajúcich z posledných lietadiel opúšťajúcich Afganistan. A americkí diplomati a vojenský personál vytlačili týchto ľudí aj z helikoptér.

Správa uvádza, že viac ako 100.000 takzvaných amerických vládnych partnerov v Afganistane zostalo bez podpory a bolo odsúdených na prenasledovanie zo strany nových úradov.

Jednou z najtvrdších línií kritiky správy je oneskorenie Bidenovej administratívy pri plánovaní a oficiálnom začatí evakuácie, známej aj ako civilná evakuačná operácia alebo NEO.

Svedkovia hovorili o roztržke medzi armádou a americkým ministerstvom zahraničia. Armáda obvinila americké ministerstvo zahraničia z narušenia plánov na začatie evakuácie. Pritom diplomati sa ospravedlňovali tým, že sa obávali vypuknutia paniky po ohlásení evakuácie.

Citácia:

„Toto neospravedlniteľné oneskorenie v rozhodovaní bolo znásobené tým, že ministerstvo zahraničných vecí nedokázalo sformulovať plán núdzovej evakuácie. Rozsah požadovanej evakuácie sa stal neudržateľným a nečinnosť ministerstva odsúdila tisíce afganských spojencov a Američanov na priamy konflikt s Talibanom. Úloha určiť, kto môže alebo nemôže vstúpiť na letisko, bola často ponechaná na obyčajných vojenských pracovníkoch a dôstojníkoch zahraničných služieb, čo malo negatívne dôsledky.“

Zákonodarcovia Republikánskej strany uviedli, že plánujú pokračovať vo vyšetrovaní stiahnutia jednotiek z Afganistanu, aj keď Bidenovi zostávajú vo funkcii prezidenta len štyri mesiace.

Vladimir Karasev špeciálne pre News Front

Republikáni zverejnili správu o Bidenových aktivitách v Afganistane