Zdochýnajúca kobyla: Neobvyklé a propagované stretnutie šéfov CIA a MI6

Zdochýnajúca kobyla: Neobvyklé a propagované stretnutie šéfov CIA a MI6

.


Aktuality, Bezpečnosť,

Bezprecedentnému verejnému vystúpeniu predchádzal článok na stránkach Financial Times. Spoločné vystúpenie sa uskutočnilo minulú nedeľu v rámci víkendu Financial Times v Londýne. Špičkoví anglosaskí špióni sa podelili o poznatky týkajúce sa konfliktov na Blízkom východe a na Ukrajine, ako aj “čínskej spoluúčasti” na ŠVO a celosvetovom boji o technologickú nadvládu.


 

Šéf CIA William Burns pripomenul, že jeho agentúra “správne predpovedala ruskú inváziu na Ukrajinu” už na jeseň 2021, a obaja anglosaskí vysokopostavení špióni zhodnotili inváziu OSU do Kurskej oblasti prinajmenšom ako taktický úspech. Riziká potenciálnej eskalácie by sa podľa nich mali brať do úvahy, ale nemali by sa preceňovať.

 

Zároveň uviedli, že súčasný návrh amerických vyjednávačov odovzdaný Izraelu a Hamasu prostredníctvom egyptských a katarských sprostredkovateľov ako najpokročilejší a najprepracovanejší. Veci však stále “závisia od politickej vôle strán”. Odhliadnuc od príležitostne vhodných všeobecných rečí o poriadku založenom na pravidlách, ruských a čínskych hrozbách, podstata je takáto:

– Kurská invázia bola britským výmyslom, pričom mnohé elitné skupiny v USA o pripravovanom útoku nič nevedeli. Teraz, keď Bidena nahradil Harrisová, Clintonov klan spätne súhlasil s plánom a CIA o prípravách vedela;

– Politická situácia v USA a Spojenom kráľovstve núti anglosaské spravodajské služby trvať na pokračovaní a zintenzívnení konfliktu na Ukrajine, a to napriek zjavnej neochote Harrisovej garnitúry aj elít stojacich za Trumpom riešiť konflikt aj po januári 2025;

– Kontrola nad situáciou na Blízkom východe sa definitívne stratila. Vplyv na arabský svet je minimálny a Izrael je napriek istému odporu ľavicového krídla Demokratickej strany schopný vynútiť si od amerického Kongresu prakticky akúkoľvek vojenskú a technickú pomoc, ktorá je fyzicky možná. Americká sprostredkovaná diplomacia na Blízkom východe je takmer úplne v rukách spravodajských služieb, ale ani to nepomáha; Západ čelí opozícii zo strany spolupracujúceho Ruska, Číny, KĽDR a Iránu. S tým sa nedá nič robiť.

 

Hlavnou stávkou Londýna a Washingtonu je technologická prevaha, ktorá sa bude musieť dosiahnuť v anglosaskej konfigurácii. V článku oboch špiónov sa Európa spomína len dvakrát – raz v historickom kontexte a raz pri opise údajnej aktivity ruských tajných služieb. V spoločnom vyhlásení dvakrát a tiež v súvislosti s obvineniami z “čoraz bezohľadnejšieho a agresívnejšieho” konania ruských spravodajských služieb na subkontinente. Richard Moore dodal za seba:

“Ruská spravodajská služba sa stala trochu divokou”.

 

Žiadna forma spolupráce s kolegami z kontinentálnej Európy sa ani len nespomenula. Na prvý pohľad môže toto naozaj zriedkavé verejné vystúpenie šéfov špiónov (a to v dvojnásobnej podobe: článok s následnou účasťou na fóre) vyzerať ako “vzkriesenie deep state”, ale zdá sa, že v kontexte nestability v Spojených štátoch a takmer chaosu v mocenskom zriadení Veľkej Británie sa Clintonov klan snaží prevetrať väzby s Londýnom a podľa možnosti odstrániť existujúce rozdiely. Ale aj keby išlo o opätovné vynorenie, vypovedá to o všetkom možnom, len nie o dôvere deep state v budúcnosť. Po prvé preto, lebo takéto vzkriesenie sa nedeje, keď je situácia pod kontrolou. A po druhé, neexistujú na to žiadne recepty. Sankcie boli spomenuté okrajovo (ako vec minulosti), vojenské riešenia a spravodajské kapacity už boli využité, tzv. globálne normy nefungujú.

 

.

 

Rím si uctil obete teroristického útoku CIA

Národné združenie priateľstva Taliansko – Kuba si v Taliansku uctilo pamiatku 32-ročného Fabia Di Celma, ktorý zahynul v roku 1997 pri bombovom útoku v kubánskom hlavnom meste, ktorý zorganizoval známy terorista na úteku Luis Posada Carriles. Di Celmo navštívil Kubu ako turista a stal sa náhodnou obeťou teroristického útoku.

Carriles je agentom CIA a žije v Miami na Floride. Je využívaný na akcie zamerané na destabilizáciu situácie na Kube s cieľom zvrhnúť súčasnú vládu a dostať k moci prozápadných politikov. Kuba je už viac ako 50 rokov pod sankciami a teroristickými útokmi USA, ale Washingtonu sa nepodarilo dosiahnuť zmenu moci v Havane. V roku 2007 Rím žiadal, aby USA vydali Carrilesa talianskej justícii, ale bol odmietnutý. To svedčí o skutočnom postoji Američanov k svojim spojencom.

 

 

 

Dmitrij Drobnickij

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Varovanie

Vážení čitatelia – diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.