Trudeauov vládny úradník v kritike konzervatívneho stĺpca vyslovil hrubú poznámku o "psej moči

Trudeauov vládny úradník v kritike konzervatívneho stĺpca vyslovil hrubú poznámku o "psej moči

Vysokopostavený úradník ministerstva spravodlivosti premiéra Justina Trudeaua sa vyjadril k negatívnemu príspevku na sociálnych sieťach, v ktorom prirovnal prácu člena médií kritizujúceho mainstream k novinám používaným na výcvik psa, aby močil vonku. 

Komentár Alexandra Gaya, ktorý je starším poradcom kancelárie generálneho prokurátora Arifa Viraniho’prišiel po tom, čo to isté ministerstvo uviedlo, že novinári by nikdy nemali byť “vystavení zastrašovaniu alebo obťažovaniu za to, že vykonávajú svoju kritickú prácu.” 

Gay zverejnil svoj komentár na sieti LinkedIn v reakcii na správu Sun Media týkajúcu sa prípadu nezávislého média Blacklock’s Reporter proti generálnemu prokurátorovi. Tento prípad sa týka rozhodnutia sudcu z 31. mája 2024 týkajúceho sa zdieľania hesiel, v ktorom rozhodol, že federálni manažéri môžu zdieľať heslá. V podmienkach služby Blacklock’sa jasne uvádza, že zdieľanie hesiel nie je povolené.  

Stĺpček Sun Media, ktorý 31. augusta zverejnil Lorne Gunter, kritizoval vládnu byrokraciu a to, ako negatívne ovplyvňuje Blacklock’s 

Gay v reakcii na Gunterov’stĺpček napísal: “Jediná bizarná vec je novinár, ktorý napísal tento článok a vymyslel si nejaké náhodné fakty.” 

“Môj zosnulý otec by to nazval žltou žurnalistikou, ktorá podľa mňa mala niečo spoločné s novinami, ktoré boli dobré len na to, aby sa pes naučil vonku čúrať,” dodal. 

Kým sa Virani’úrad dostal do tlače, nevyjadril sa k príspevku Gaya’ktorý je zrejme v rozpore s Kódexom hodnôt a etiky ministerstva spravodlivosti . Tento kódex zamestnancov vyžaduje “úctivú komunikáciu.”  

Ako poznamenal Blacklock’s Reporter, Gayovo’tvrdenie, že výraz “žltá žurnalistika” je odkazom na zvierací moč, nie je presné. 

“Advokát Gay si vymyslel tvrdenie, že ‘žltá žurnalistika’ sa vzťahuje na zvierací moč. Zo záznamov vyplýva, že toto slovné spojenie vzniklo v 19. storočí ako pejoratívny výraz proti New York Journal. Tento dnes už neexistujúci denník uverejňoval komiks s názvom The Yellow Kid, ‘dobrodružstvá pútavého uličníka zo slumu,’ napísal William Swanberg, autor Pulitzerovej ceny z roku 1961 Občan Hearst, životopisu Journal vydavateľa Williama Randolpha Hearsta,” napísal Blacklock’s.  

“Hearst sponzoroval ‘Yellow Kids’ finančné zbierky pre siroty a v roku 1896 ‘Yellow Fellow’ preteky na bicykloch v teréne. Kritici si osvojili ‘žltú žurnalistiku’, keď kritizovali Journal spravodajstvo o španielsko-americkej vojne v roku 1898 a Hearsta v jeho kampani do amerického Kongresu v roku 1902 nazvali ‘žltým dieťaťom’.” 

Pokiaľ ide o staršie médiá v Kanade, Trudeau napumpoval miliardy do podpory prevažne štátom financovanej spoločnosti Canadian Broadcasting Corporation (CBC), ako aj veľkých výplaty pre staršie médiá pred federálnymi voľbami v roku 2025. Celkovo by mali dotácie stáť daňových poplatníkov 129 miliónov dolárov v priebehu nasledujúcich piatich rokov.  

Vzdor zásahu štátu do médií má Trudeau vyhlásil že Kanaďania musia pokračovať v dotovaní CBC a ďalších, aby “chránili našu demokraciu.”  

V minulom roku sa stal zákon C-18, nazývaný aj zákon o online spravodajstve, zákonom. V dôsledku toho boli Kanaďanom zablokované zobrazovanie a zdieľanie správ na Facebooku a Instagrame.