Kňaz vyzýva katolíkov, aby odmietli "synodálny" program pápeža Františka, ktorý sa snaží "zničiť" Cirkev

Kňaz vyzýva katolíkov, aby odmietli "synodálny" program pápeža Františka, ktorý sa snaží "zničiť" Cirkev

Vatikán koncom júla spustil online prieskum. Takmer 9 000 účastníkov sa pýtali na ich postoj k “synodalite” a približne 90 percent hlasovalo negatívne. V dôsledku toho zodpovedný sekretariát synody prieskum predčasne ukončil a výsledky stiahol z internetu. Okrem Vatikánu sa porovnateľné “princípy” prieskumu verejnej mienky dnes dajú nájsť pravdepodobne už len v Rusku a Číne.

Čítajte: Vatikán’ské synodálne konto na X vymazalo prieskum po tom, čo 88 % respondentov odmietlo “synodalitu’

Tento proces by zostal bezvýznamnou anekdotou, nebyť toho, že o necelý mesiac sa začína záverečná časť takzvanej “svetovej synody”, ktorá sa zaoberá otázkou, ako sa Katolícka cirkev môže stať “synodálnou cirkvou.” Na tomto pozadí je online prieskum mimoriadne výbušný. Čo však v skutočnosti hovorí?

Jeden z dôležitých výsledkov je, že v katolíckom svete zjavne nikto nemá záujem o “synodálnu cirkev.” Počet účastníkov medzinárodných prieskumov je zvyčajne oveľa vyšší, najmä ak ide o porovnateľne polarizujúce témy. Inými slovami: pre väčšinu katolíkov nie je “synodalita” len chromý kôň, ale mŕtvy kôň.

Ješte dôležitejší výsledok:

Nikto vo Vatikáne neočakával negatívne hlasovanie.

Spoliehali sa na veľký súhlas a radi by ho patrične inštrumentalizovali na “svetovej synode,” čo nás mimochodom privádza späť k Rusku a Číne. Je to vlastne prekvapujúci prístup, keď si uvedomíme, že tvorcovia synody – pápež a kardináli Jean-Claude Hollerich a Mario Grech – vždy zdôrazňujú, že “synoda” by nemala byť politickým, ale duchovným nástrojom.

Ak by to však bola pravda, ťažko by sa človek uchýlil k prostriedkom ankety. Ešte menej by sa niekto snažil tento prieskum sabotovať a zamiesť ho pod koberec po tom, čo nepriniesol želané výsledky?

Skrátka: internetový prieskum odhalil pápežov’obľúbený projekt ako obrovskú lož. A Františka, Hollericha a Grecha zahanbil pred očami svetovej verejnosti.

Nie, “synodalita” nie je “duchovný” proces, ale cirkevno-politický program. Ba čo viac, tento program v žiadnom prípade nemá za cieľ “reformovať” Cirkev, ale ju dlhodobo zničiť. Účastníci prieskumu si to uvedomili, a preto jasne povedali “nie”

Skutočná výbušnosť prieskumu však vyplýva z nepriameho vyhlásenia. A čo je pikantné, je namierené proti pápežovi.

Ako je známe, František svoj pontifikát pretkáva témou “synodality”; až príliš rád preto zdôrazňuje, že Cirkev sa musí “obrátiť” na “synodalitu.”

Je jasné, že je to absurdné: Cirkev sa nikdy nemusí obracať na osobné predstavy pápeža a už vôbec nie na jeho program cirkevnej politiky.

Jeho jediným obrátením je obrátenie na Ježiša Krista. K tomu má však “Svetová synoda” ďaleko.

“nie” internetového prieskumu preto obsahuje väčšie “nie” než len “nie” k “synodalite”; obsahuje “nie” k Františkovi, a teda k pontifikátu, ktorý hlboko otriasol a rozdelil Cirkev.

Mienky o postoji k “synodalite” sú teda rozdelené: každý, kto si chce udržať vieru Katolíckej cirkvi, musí nevyhnutne odmietnuť pápežov’obľúbený projekt. Nie je možné zostať katolíkom a zároveň podporovať “reformné” ciele pápeža a “Svetovej synody.”

Chcel by som preto čitateľom odporučiť tento článok: Pripojte sa k účastníkom internetovej ankety a povedzte rozhodne: “Nie, Svätý Otče!”