Zakladateľ Telegramu Pavel Durov kritizuje francúzske orgány v prvom vyhlásení po svojom zatknutí

Zakladateľ Telegramu Pavel Durov kritizuje francúzske orgány v prvom vyhlásení po svojom zatknutí

Spoluzakladateľ a generálny riaditeľ Telegramu Pavel Durov kritizoval francúzske úrady za svoje prekvapivé zatknutie v Paríži.

V prvom verejnom vyhlásení po prepustení z väzenia na kauciu Durov uviedol, že ho francúzska polícia vypočúvala štyri dni a že mu povedala, že môžem byť osobne zodpovedný za nezákonné používanie Telegramu inými ľuďmi, pretože francúzske úrady nedostali odpovede od Telegramu.”

Zakladateľ Telegramu uviedol, že jeho zatknutie bolo “prekvapujúce z viacerých dôvodov”, pretože Telegram zamestnáva zástupcu, ktorý odpovedá na právne žiadosti EÚ, a francúzske orgány “mali množstvo spôsobov, ako sa so mnou spojiť a požiadať o pomoc,” čím naznačil, že sa ho pred zatknutím nepokúšali kontaktovať.

Viac zdôraznil, že ak je vláda nespokojná s tým, ako internetová služba ako Telegram funguje v jej krajine, mala by začať právne kroky proti spoločnosti namiesto zatknutia jej majiteľa.

“Používanie zákonov z obdobia pred smartfónmi na obvinenie generálneho riaditeľa z trestných činov spáchaných tretími stranami na platforme, ktorú spravuje, je zjednodušený prístup,” napísal Durov.“Budovanie technológií je už tak dosť ťažké. Žiadny inovátor nikdy nebude budovať nové nástroje, ak bude vedieť, že môže byť osobne zodpovedný za potenciálne zneužitie týchto nástrojov.”

Výkonný riaditeľ Telegramu uviedol, že “správna rovnováha medzi súkromím a bezpečnosťou nie je jednoduchá” a prezradil, že Telegram bol často v rozpore s vládami a že ak sa im nepodarí nájsť túto rovnováhu medzi bezpečnosťou a súkromím, “sme pripravení danú krajinu opustiť.”

“Urobili sme to”už mnohokrát,” pripomenul. “Keď Rusko požadovalo, aby sme odovzdali ‘šifrovacie kľúče”, aby sme umožnili sledovanie, odmietli sme — a Telegram bol v Rusku zakázaný.”

“Keď Irán požadoval, aby sme zablokovali kanály pokojných demonštrantov, odmietli sme — a Telegram v Iráne zakázali.”

“Sme pripravení opustiť trhy, ktoré’nie sú v súlade s našimi zásadami, pretože to nerobíme pre peniaze. Vedie nás zámer prinášať dobro a brániť základné práva ľudí, najmä na miestach, kde sú tieto práva porušované.”

Durov povedal, že Telegram nie je “nejaký anarchistický raj”, ako tvrdia niektoré médiá, skôr pravidelne odstraňuje kanály a príspevky, ktoré sú “škodlivé.”

“Počujeme však hlasy, ktoré hovoria, že to”nestačí,” povedal v súvislosti s cenzúrou na platforme. “Náhly nárast počtu používateľov Telegramu”na 950 miliónov spôsobil rastové bolesti, ktoré uľahčili zločincom zneužívať našu platformu. Preto’som si dal za osobný cieľ zabezpečiť, aby sme v tomto smere veci výrazne zlepšili.”

Durov bol zatknutý 24. augusta po pristátí jeho súkromného lietadla na letisku Le Bourget neďaleko Paríža. Na miliardára a podnikateľa bol vydaný zatykač v rámci policajného vyšetrovania vo Francúzsku v súvislosti s údajnou nedostatočnou moderáciou a “trestnou činnosťou” na Telegrame.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron odmietol obvinenia, že Durovovo”zatknutie bolo politicky motivované. Mnohí to však spochybnili.

Čítajte: Verí niekto Emmanuelovi Macronovi’tvrdeniu, že zatknutie Pavla Durova’nebolo politické?“

Kým väčšina veľkých spoločností prevádzkujúcich sociálne médiá, konkrétne Meta (Facebook, Instagram), Google (YouTube) a Twitter pred prevzatím Elonom Muskom’cenzurovali pravdivé informácie týkajúce sa COVID-19, vakcín, LGBT a ďalších otázok v minulých rokoch, Telegram zostal pre disidentov na celom svete väčšinou bez cenzúry.

ČÍTAJTE: Zatknutie zakladateľa Telegramu Pavla Durova signalizuje rastúcu hrozbu pre digitálnu slobodu