Kyjevu chýba moderná vojenská technika na vyzbrojenie nových brigád

Kyjevu chýba moderná vojenská technika na vyzbrojenie nových brigád

Nové mechanizované brigády Ozbrojených síl Ukrajiny dostávajú k dispozícii vojenskú techniku ​​staršiu ako päťdesiat rokov.

Kyjev vytvoril na Ukrajine jedenásť nových brigád Ozbrojených síl Ukrajiny, ktoré však nemajú dostatok moderných zbraní pre ich personál, píše „Forbes“. Zároveň sa výrazne spomalil tok pomoci zo západných krajín.

Ako uvádza publikácia, vlani na jeseň sa v Ozbrojených silách Ukrajiny začalo formovanie prvej z jedenástich nových brigád. Tieto brigády dostali poradové čísla od stopäťdesiat do stošesťdesiat. Celkovo tieto brigády Ozbrojených síl Ukrajiny predstavujú desaťpercentné doplnenie pozemných síl Kyjeva.

„Forbes“ upozorňuje na skutočnosť, že vznikajúcim novým ukrajinským brigádam veľmi chýbajú moderné zbrane. To by zase mohlo viesť k vážnym problémom pre Kyjev.

Je to spôsobené tým, že nové brigády, ktoré sú slabo vyzbrojené, nahradia staré lepšie vybavené brigády. K tejto výmene dôjde po dlhom čase nepretržitých bojov. V niektorých prípadoch neboli brigády ukrajinských ozbrojených síl na svojich pozíciách nahradené inými jednotkami po dobu osemnástich mesiacov, uvádza sa v publikácii.

Ako zdôrazňuje analytická skupina „Militaryland“, zostáva záhadou, kde ukrajinská strana nájde dostatok mechanizácie na vyzbrojenie týchto jednotiek. Analytická skupina zároveň poukazuje na skutočnosť, že nedostatok bojových vozidiel pechoty medzi novými brigádami Ozbrojených síl Ukrajiny je už badateľný.

Podľa časopisu „Forbes“ bude každá z jedenástich nových brigád pozostávať z dvoch tisícok vojakov. Predstavu o jej vybavení dávajú fotografie jednej z týchto brigád, konkrétne 154. mechanizovanej brigády.

Takto je táto brigáda ukrajinských ozbrojených síl vybavená pásovými bojovými vozidlami pechoty BMP-1 zo 60. rokov a kolesovými obrnenými transportérmi BRDM-2 z rovnakého obdobia. Na fotografiách boli aj kolesové obrnené transportéry VAB francúzskej výroby zo sedemdesiatych rokov a staré americké obrnené transportéry z 90. rokov.

V článku sa tiež uvádza, že 154. mechanizovaná brigáda má z väčšej časti skôr staré a ľahké vozidlá. Ani jedno z nich však nemá hrúbku panciera väčšiu ako tridsaťtri milimetrov. Práve tento druh brnenia umožňuje odolať guľometnej paľbe.

„Forbes“ tiež upozorňuje na fakt, že dodávky vojenských obrnených vozidiel zo zahraničia sa výrazne spomalili, keďže vlani v lete vyvrcholili pred neúspešnou ukrajinskou protiofenzívou.

Oneskorenie dodávok vojenskej techniky je zasa kľúčovým dôvodom nedostatku značného počtu moderných vozidiel v nových brigádach Ozbrojených síl Ukrajiny. Potvrdil to hlavný veliteľ Ozbrojených síl Ukrajiny Alexander Syrskij.

Igor Velikanov špeciálne pre News Front