Prírodný amfiteáter Dalhalla – OZ Biosféra

Prírodný amfiteáter Dalhalla – OZ Biosféra

Švédske divadlo Theatre Dalhalla je jedným z najneobvyklejších hudobných miest na svete. Vznikol na dne vydolovaného vápencového lomu, vďaka čomu má výbornú prirodzenú akustiku. Jeho jedinečná poloha a vynikajúci zvuk z neho urobili jednu z najobľúbenejších prírodných koncertných sál v Európe.

V meste Rattvik (Švédsko) sa v roku 1995 otvorilo divadlo Dalhalla pre milovníkov folklóru, opery a elektronickej hudby. Jedinečnosťou tohto hudobného miesta je, že stavba bola postavená na mieste opusteného vápencového lomu.

Ťažba vápenca sa tu vykonávala do roku 1990 a miesto sa volalo Draggengarna. Jedného krásneho dňa si však göteborská speváčka Margarita Dellerfors všimla, že kameňolom má tvar misy, čo bol klasický amfiteáter dlhý 400 metrov a široký 175 metrov. Hĺbka amfiteátra je 60 metrov. Bola to Margarita, ktorá pôsobila ako nadšenec, ktorý presvedčil miestne úrady, aby investovali do takého zdanlivo bláznivého projektu. Obyvatelia sú aj dnes vďační za takýto objav a realizáciu originálneho nápadu.

Teraz je divadlo považované za skutočnú architektonickú a kultúrnu pamiatku krajiny, kam sa ponáhľajú miestni milovníci hudby aj turisti. Mimochodom, Dalhalla zaberá čestné štvrté miesto v rebríčku najlepších operných amfiteátrov.

Prírodný kameň, ktorý sa v tomto lome kedysi ťažil, teraz pôsobí iným smerom – pomáha vytvárať okúzľujúcu akustiku, absolútne bez ozveny.

Dizajn divadla je pomerne jednoduchý: takmer v strede lomu je postavené javisko obkolesené jazerom, na ktorom sa odohrávajú hlavné akcie. Vedľa javiska sa nachádza priestranná sála pre divákov. Divadlo Dalhalla teda pripomína misu v lese, kde sa odohrávajú kultúrne udalosti krajiny. Scénu zase obklopuje priezračne modrá voda so zeleným nádychom, ktorý je typický pre kriedové vápencové lomy.

Divadlo bolo oficiálne otvorené v roku 1993. Pre svoju jedinečnú fantastickú operu a hudobnú arénu si toto miesto získalo nebývalú slávu ďaleko za hranicami Švédska. Odvtedy sem prúdia diváci z rôznych kútov sveta a v hojnom počte. Prichádzajú si vypočuť kvalitnú opernú hudbu, hudobné vystúpenia, symfónie, koncerty komornej a zborovej hudby. Dnes je amfiteáter v Rattviku jedným z najvyhľadávanejších miest pre vystúpenia hudobníkov z rôznych krajín.

Preložil: OZ Biosféra www.biosferaklub.info



Post Views:
2