Kanaďania v novom prieskume označili Trudeaua za najhoršieho premiéra od 60. rokov minulého storočia

Kanaďania v novom prieskume označili Trudeaua za najhoršieho premiéra od 60. rokov minulého storočia

Premiér Justin Trudeau sa v novom prieskume umiestnil ako najhorší líder Kanady od 60. rokov minulého storočia.

Z prieskumu spoločnosti Research Co., ktorý bol zverejnený 4. septembra, vyplýva, že 38 percent Kanaďanov celkovo uviedlo, že Trudeaua nemajú najradšej v porovnaní so zoznamom ostatných premiérov.

Najdlhšie na druhom mieste sa umiestnil bývalý šéf Konzervatívnej strany Stephen Harper so 14 percentami. Na treťom mieste sa umiestnil Trudeau’ov otec Pierre so 7 percentami.

Trudeau je premiérom od roku 2015.

Najvýraznejšia neobľúbenosť Trudeaua bola v západnej Kanade, kde 55 percent Alberťanov a po 52 percent v Saskatchewane a Manitobe uviedlo, že ho nemajú radi.

Výskumná spoločnosť Research Co. sleduje popularitu súčasných a bývalých premiérov už päť rokov. Neobľúbenosť Trudeaua’od roku 2022 dramaticky vzrástla, od toho roku sa takmer zdvojnásobila.

Prieskum bol uskutočnený na základe spätnej väzby 1 002 Kanaďanov v dňoch 19. až 21. augusta.

Pokiaľ ide o to, kto bol podľa Kanaďanov historicky najlepším premiérom, ako najpopulárnejší bol uvedený Trudeau’otec s 18 percentami, nasledovaný Harperom so 16 percentami.

Neobľúbenosť Trudeaua a jeho liberálnej vlády’pokračujúce presadzovanie programu podporujúceho potraty a LGBT sa môže odzrkadliť aj v posledných prieskumoch týkajúcich sa toho, koho by Kanaďania volili v nasledujúcich federálnych voľbách.

Líder Konzervatívnej strany Pierre Poilievre je na najlepšej ceste s prehľadom vyhrať nasledujúce federálne voľby. Nedávne prieskumy verejnej mienky totiž ukazujú, že ak by sa voľby konali dnes, konzervatívci pod vedením Poilievra by s prehľadom získali väčšinovú vládu. Jagmeet Singh’s Národnodemokratická strana (NDP) a Trudeau’s liberáli by stratili obrovský počet kresiel.

Takisto sa práve zvýšila pravdepodobnosť, že federálne voľby sa uskutočnia pred budúcim rokom. V stredu Singh oznámil, že stiahne svoju oficiálnu podporu pre Trudeauových’liberálov, čo znamená, že teraz existuje možnosť, že by sa v prípade hlasovania o nedôvere v Dolnej snemovni mohli konať jesenné voľby.

Ako informoval portál LifeSiteNews, liberáli dúfali, že sa im podarí oddialiť federálne voľby v roku 2025 o niekoľko dní, čo mnohí považujú za trik, ktorý má zabezpečiť dôchodky poslancom, ktorí podľa prognóz prídu o svoje kreslá. Približne 80 poslancov by malo nárok na dôchodky, ak by sedeli ako poslanci aspoň do 27. októbra 2025, čo je novo navrhovaný dátum volieb. Dátum volieb v súčasnej podobe je stanovený na 20. októbra 2025.