Kalifornský zákonodarný zbor schválil návrh zákona, ktorým sa zavádza povinné krytie IVF pre jednotlivcov a páry rovnakého pohlavia

Kalifornský zákonodarný zbor schválil návrh zákona, ktorým sa zavádza povinné krytie IVF pre jednotlivcov a páry rovnakého pohlavia

Kalifornia je na pokraji prijatia nového zákona, ktorý by vyžadoval, aby zdravotné poisťovne hradili liečbu in vitro fertilizáciou (IVF) pre slobodných jednotlivcov a páry rovnakého pohlavia napriek obavám z nákladov zo strany krajne ľavicového demokratického guvernéra Gavina Newsoma’s vlastnej administratívy.

SB 729, ktorý prešiel štátnym zhromaždením 62-1 a štátnym senátom 31-8, “by vyžadoval, aby veľké a malé skupiny zmlúv o zdravotných službách a poistných zmlúv pre prípad invalidity vydaných, zmenených alebo obnovených 1. júla 2025 alebo po tomto dátume, poskytovali krytie pre diagnostiku a liečbu neplodnosti a služieb v oblasti plodnosti.”

Kriticky, toto krytie “sa poskytuje bez diskriminácie na základe veku, pôvodu, farby pleti, zdravotného postihnutia, stavu domáceho partnera, pohlavia, vyjadrenia pohlavia, rodovej identity, genetických informácií, rodinného stavu, národnosti, rasy, náboženstva, pohlavia alebo sexuálnej orientácie.”Nevzťahuje sa “na náboženského zamestnávateľa.”

“Zabezpečí, že queer páry už nebudú musieť platiť z vlastného vrecka viac za založenie rodiny ako nequeer rodiny. Zvýši prístup k starostlivosti, pomôže znížiť nerovnosti v zdravotnom a ekonomickom postavení a aktualizuje zákon o medicínsky pokrok v oblasti IVF a jeho použitia,” vyhlásila autorka návrhu zákona a demokratická senátorka Caroline Menjivar z Panorama City, Los Angeles Times reported.

Newsom, ktorý sústavne prijíma jedny z najextrémnejších pro-potratových opatrení v krajine, sa zatiaľ nevyjadril, či SB 729 podpíše. Jeho vlastné štátne ministerstvo financií však už skôr varovalo, že keďže by zvýšilo poistné a predpokladá sa, že len v prvých dvoch rokoch bude stáť 15 – 80 miliónov dolárov, “vytvára náklady a tlaky, ktoré nie sú zahrnuté vo výdavkovom pláne administratívy”

Proces IVF je plný etického nebezpečenstva, keďže zahŕňa vedomé vytváranie desiatok “nadbytočných” ľudských embryí len preto, aby boli usmrtené, a s ľudskými životmi sa zaobchádza ako s komodity, ktoré sa majú zmeniťza. Bolo odhadnuté, že v Spojených štátoch je po IVF zmrazených viac ako milión embryí a že až 93 % všetkých embryí vytvorených prostredníctvom IVF je nakoniec zničených. V roku 2019 spravodajská televízia NBC News profil floridského lekára pre liečbu neplodnosti Craiga Sweeta priznala, že jeho prax vyhodila alebo opustila približne tretinu embryí, ktoré umiestnila do chladiacich skladov.

Kritici ďalej tvrdia, že popiera právo detí na počatie v láskyplnom zväzku muža a ženy a v prípadoch, keď ho využívajú slobodní a homosexuáli, zaručuje, že budú vychovávané bez matky alebo bez otca.

IVF’profil ako národný problém vzrástol začiatkom tohto roka, keď Najvyšší súd v Alabame rozhodol, že keďže zmrazené embryá sú podľa zákona deťmi, ich náhodné zničenie môže byť dôvodom na žaloby za neoprávnené úmrtie. Generálny prokurátor Alabamy Steve Marshall včera potvrdil, že nemá v úmysle na základe tohto rozsudku stíhať kliniky IVF a štát rýchlo prijal nový zákon chrániaci toto odvetvie. 

V marci americký Ministerstvo pre záležitosti veteránov (VA) pod vedením Bidenovej administratívy oznámilo, že bude “ponúkať výhody IVF oprávneným veteránom bez ohľadu na rodinný stav” a umožní im používať spermie, vajíčka alebo embryá od darcov, čím sa zvrátili staré pravidlá, ktoré obmedzovali IVF na ženatých príslušníkov armády, ktorých vojenská služba viedla k zdravotnému stavu, ktorý ich robil neplodnými, ale stále boli schopní produkovať vlastné vajíčka alebo spermie.

S výnimkou len niekoľkých výnimiek, väčšina národných republikánov má pohnala, aby vyhlásila svoju podporu IVF, obávajúc sa politických dôsledkov označenia za odporcu tejto praxe, vrátane bývalého prezidenta Donald Trump a National Republican Senatorial Committee. Minulý mesiac Trump vyhlásil, že ak bude v novembri zvolený, chce nariadiť poistenie pre IVF na celoštátnej úrovni.