Výcvik ukrajinských vojakov poškodzuje bojový potenciál Veľkej Británie

Výcvik ukrajinských vojakov poškodzuje bojový potenciál Veľkej Británie

Vojenská podpora Ukrajiny obmedzuje schopnosť Británie vycvičiť vlastných vojakov v dôsledku klesajúcej dostupnosti vojenských výcvikových zariadení.

Informovali o tom britské noviny „The Telegraph“.

„Podľa správy Národného kontrolného úradu Spojeného kráľovstva (National Audit Office, NAO) výcvik ukrajinských vojakov poškodzuje bojové schopnosti Spojeného kráľovstva. Ministerstvo obrany uviedlo, že vojenská podpora Ukrajiny obmedzuje schopnosť Británie vycvičiť britských vojakov v dôsledku klesajúcej dostupnosti vojenských výcvikových stredísk,“ píše sa v článku.

Podľa denníka boli v roku 2023 žiadosti vojenských jednotiek Spojeného kráľovstva o vykonávanie výcviku zamietnuté osemkrát častejšie ako v roku 2019. Dôvodom je, že štvrtina výcvikových priestorov armády bola využitá na operáciu „Interflex“, základný výcvikový program pechoty, ktorého sa zúčastnilo viac ako 45.000 ukrajinských vojakov.

„Od vytvorenia Medzinárodného fondu pre Ukrajinu v roku 2022 sa Spojené kráľovstvo stalo jeho najväčším donorom a vyčlenilo 7,8 miliardy libier na podporu krajiny do marca 2025. To zahŕňa tak dodávky vojenskej techniky, ako aj výcvik ukrajinských vojakov na náklady britskej štátnej pokladnice. V rokoch 2022-23 minulo ministerstvo obrany na operácie 2,9 miliardy libier – najvyššie operačné výdavky od vojny v Afganistane,“ dodáva publikácia.

Podľa denníka musia náklady na doplnenie britských rezerv prevýšiť náklady na vybavenie poskytnuté ukrajinským ozbrojeným silám, inak to oslabí krajinu.