Išlo pri zatknutí Pavla Durova skutočne o prístup k súkromným účtom používateľov Telegramu?

Išlo pri zatknutí Pavla Durova skutočne o prístup k súkromným účtom používateľov Telegramu?

 Dňa 24. augusta 2024 bol vo Francúzsku zatknutý Pavel Durov – zakladateľ šifrovanej platformy na šírenie slobodného prejavu Telegram – na základe obvinenia z trestného činu súvisiaceho s údajným nedostatočným moderovaním obsahu na Telegrame a odmietaním spolupráce s políciou, čo umožnilo údajné šírenie trestnej činnosti.

Durov má francúzske občianstvo a bol zatknutý na letisku Le Bourget v Paríži počas zastávky na doplnenie paliva vo svojom súkromnom lietadle. Považujem to za zaujímavý detail, pretože to naznačuje, že nevedel, že francúzske orgány boli hlboko nespokojné s jeho údajnou nedostatočnou spoluprácou pri ich údajnom vyšetrovaní trestnej činnosti používateľov Telegramu.

ČÍTAJTE: Zakladateľ Telegramu Pavel Durov zatknutý vo Francúzsku

Na prvý pohľad je’ťažké si predstaviť, ako by Pavel mohol udržiavať šifrovanú platformu na šírenie slobody prejavu a zároveň ju ľahko sprístupniť štátnym orgánom. V žiadnom z&nbsp(príznačne povrchných) správ, ktoré som&nbspvidel o&nbspPavelovom&nbspzatknutí v&nbspmainstreamových médiách, som nezaznamenal zmienku o&nbsptom, že by francúzska polícia získala od&nbspfrancúzskeho sudcu príkaz na&nbspodposluch, aby mala prístup k&nbspúčtu používateľa Telegramu.

Nedávno sa reportáž v Politico uvádza, že zatykače na Pavla a jeho brata Nikolaja boli vydané 25. marca. Znamená to, že Pavel a jeho brat neboli informovaní o tom, že budú zatknutí ak nerešpektujú príkaz na odpočúvanie? Správa Politico sa tejto otázky dotýka, ale&nbspneobjasňuje ju:

Zatykače boli vydané po tom, ako&nbspplatforma na zasielanie správ nedala “žiadnu odpoveď” na predchádzajúcu súdnu žiadosť o identifikáciu používateľa Telegramu, uvádza sa v dokumente, ktorý pre POLITICO poskytla osoba priamo zapojená do prípadu.

Dokument tiež zdôrazňuje “takmer neexistujúcu spoluprácu”Telegramu”s francúzskymi aj európskymi orgánmi v iných prípadoch.

Zatykač na Pavla a jeho brata Nikolaja, spoluzakladateľa platformy, bol vydaný 25. marca v súvislosti s obvineniami vrátane “spoluúčasti na prechovávaní, šírení, ponúkaní alebo sprístupňovaní pornografických snímok maloletých, a to v organizovanej skupine.”Francúzske médiá predtým informovali, že vyšetrovanie bolo začaté v júli.

Otázka pre každého francúzskeho právnika, ktorý si náhodou prečíta tento príspevok: Čo presne znamená slovné spojenie “súdna žiadosť” – vo francúzštine demande judiciaire – a ako sa tento všeobecný pojem líši od presnejšieho “príkazu na odpočúvanie” – mandat d’écoute électronique?

Všetko, čo sa týka Pavlovho’zatknutia, vyvoláva podozrenie, že obvinenia proti nemu boli vykonštruované, pravdepodobne v rámci intríg iniciovaných Francúzskom a USA.USA, ktoré obe veľmi túžia získať prístup k zašifrovanej komunikácii Telegramu’

Zvláštnu pozornosť si zaslúži skutočnosť, ktorú si všimli aj a nedávna Politico reportáž:

Telegram je ruskou armádou široko využívaný na komunikáciu na bojisku vďaka problémom so zavádzaním vlastného zabezpečeného komunikačného systému. Je’tiež hlavným prostriedkom pre provojenských vojenských blogerov a médiá– ako aj milióny bežných Rusov.

“Prakticky zadržali šéfa komunikácie ruskej armády,” uviedol ruský vojenský blogerský kanál Povernutie na Z Voine vo vyhlásení na Telegrame.

Významným faktom je aj to, že vládnuca junta, ktorá sa dostala k moci v roku 2023, nedávno požiadala americké a francúzske vojenské jednotky, aby opustili Niger. Francúzske jednotky sa stiahli v decembri minulého roka. USA vyhlásili, že stiahnu svoje jednotky tento mesiac v septembri 2024.

Zrejmým dôvodom rozkolu bolo vnímanie junty, že Washington a Paríž majú záujem predovšetkým o boj proti ruskému vplyvu v regióne namiesto boja proti islamskému terorizmu – deklarované dôvody ich vojenskej prítomnosti v Nigeri. Na druhej strane Moskva presvedčila juntu, že ruské vojenské jednotky sa rady sústredia na úlohu boja proti teroristom.

Ako uviedol jeden z nigerských predstaviteľov nedávno:

Ak sa Spojené štáty nepodieľajú na boji proti teroristom, tak prečo sú tu? Aby sledovali a zadržiavali Rusov? To nie je ich záležitosť. Rešpektujeme Ameriku, potrebujeme ich pomoc. Ale to neznamená, že sme pripravení [počúvať] výčitky a obvinenia od nekompetentných ľudí.

Čítajte: Zakladateľ Telegrafu Pavel Durov prepustený z väzenia na kauciu 5 miliónov dolárov, čelí obvineniu z trestného činu

Posledná veta nigérijského predstaviteľa’mi pripadá, že ide k jadru veci. Vláda USA pod vedením Bidenovej administratívy má neobmedzené ambície ovládať svet v spojení s neobmedzenými finančnými zdrojmi, ale podivne jej chýbajú kompetencie. Asi nikdy v dejinách ľudstva nemala partia nekompetentných nýmandov toľko moci a ambícií.

Načasovanie zatknutia Pavla Durova’vyvoláva podozrenie, že ide o hru, ktorej cieľom je presvedčiť ho, aby poskytol francúzskym (a americkým) úradom prístup k Telegramu s cieľom monitorovať ruskú vojenskú komunikáciu, ako aj komunikáciu miliónov ďalších ľudí na celom svete, ktorých Washington považuje za predstaviteľov odporu voči USA. národno-bezpečnostnému štátu’s ambíciou získať úplnú globálnu kontrolu.

Postscript: Po napísaní vyššie uvedeného príspevku mi napadlo, že cieľom Durovovho’zatknutia nemusí byť hra na získanie všeobecného prístupu k šifrovanej platforme Telegram’s, ale prístup k účtom určitých osôb, ktoré sú podozrivé z odovzdávania informácií strategickej hodnoty niekomu, koho národno-bezpečnostný štát USA považuje za nepriateľa. Vzhľadom na možnosť, že USA budú v období pred novembrovými voľbami pokračovať v roztržke s Ruskom, zaujímalo by ma, či CIA identifikovala osoby na Ukrajine, ktoré sú podozrivé z používania služby Telegram na odovzdávanie cenných informácií Rusom.

Prevzaté so súhlasom z Kurzívnej diskusie.