Trump hovorí, že "zachová" Obamacare, "pokiaľ nedokážeme urobiť niečo oveľa lepšie

Trump hovorí, že "zachová" Obamacare, "pokiaľ nedokážeme urobiť niečo oveľa lepšie

Kampaň bývalého prezidenta Donalda Trumpa na rok 2024 počas víkendu vyhlásila, že má v úmysle zachovať takzvaný zákon o dostupnej zdravotnej starostlivosti (ACA), známejší ako Obamacare, “pokiaľ nedokážeme urobiť niečo oveľa lepšie”, čím zdôraznila ďalší posun oproti programu predchádzajúcich Trumpových kampaní.

Demokratická protikandidátka a súčasná viceprezidentka Kamala Harrisová 7. septembra na X (predtým Twitter) napísala: “Donald Trump má v úmysle ukončiť zákon o dostupnej starostlivosti – čo by nás vrátilo do čias, keď poisťovne mali právo odmietnuť ľudí s už existujúcimi podmienkami. Nevrátime sa späť.”

Trumpova kampaň odpovedala: “Kamala, prestaň klamať,” videoklipom, na ktorom Trump hovorí davu svojich priaznivcov: “Zachovám zákon o dostupnej zdravotnej starostlivosti, pokiaľ nedokážeme urobiť niečo oveľa lepšie. Zachováme ho, ale môžeme to urobiť oveľa lepšie. Je’pre ľudí príliš drahý, nemôžu si ho’dovoliť, je to mizerná zdravotná starostlivosť. Ak môžeme urobiť niečo lepšie, pracujeme na tom, môžeme urobiť niečo lepšie. Ale nikdy nedovolíme, aby sa toho niekto dotkol, kým nebudeme mať niečo lepšie. Chystáme sa priniesť nižšie ceny, nižšie náklady na lieky a nové možnosti, ktoré dramaticky znížia zdrvujúce bremeno pre všetkých amerických pacientov.”

Trump v roku 2016 viedol kampaň o zrušení Obamacare, ale napriek tomu, že nastúpil do funkcie podporovaný republikánskym Kongresom, jemu a GOP sa to nepodarilo, a to kvôli rôznych faktorov, vrátane nedostatočnej prípravy zo strany etablovaných lídrov GOP, ako je bývalý predseda Snemovne reprezentantov Paul Ryan, Trump’s odmietnutie konzervatívnych obáv týkajúcich sa detailov neúspešného prvého návrhu a zosnulý umiernený sen. John McCain (R-AZ) odhodlal rozhodujúci hlas proti náhradnému plánu, ktorý väčšina ostatných republikánov považovala za prijateľný. V priebehu svojho prezidentovania Trump využíval exekutívne opatrenia na zmiernenie niektorých z najnepríjemnejších aspektov Obamacare’

Toto nie je prvý prípad, keď Trump v súčasnej kampani signalizuje rozhodne odlišný názor, keď sa zvláštne stotožňuje s McCainovým’rozhodujúcim hlasom a dokonca sa odvoláva na krajne ľavicového sen. Elizabeth Warrenovú (D-MA).

Vlani v decembri na predvolebnom mítingu povedal: “budeme’bojovať za to, aby sme vám poskytli oveľa lepšiu zdravotnú starostlivosť, než akú máte teraz, a to je novšia téma, ale Obamacare je katastrofa. A ja som povedal, že s tým budeme niečo robiť. Zachránil som Obamacare, keď sme získali negatívny hlas Johna McCaina. Viete, hlasoval proti nej po tom, čo viedol kampaň mnoho, mnoho rokov. Povedal: ‘Uh palec dole.’ To bola úžasná noc.”

“Ale my’to napravíme, pretože je to’katastrofa pre rodinné rozpočty,” pokračoval. “Dokonca aj Elizabeth ‘Pocahontas’ Warrenová, počuli ste o nej niekedy? Teraz je’Pocahontas kvôli svojmu veľkému indiánskemu pôvodu. Dokonca povedala, že to treba napraviť. Pocahontas povedala, že sa to musí napraviť. Takže my’to napravíme.”

Trump’s prepracovaná národná platforma Republikánskej strany, ktorú uvádza ako svoju predvolebnú platformu na svojej webovej stránke, je vo väčšine politických oblastí málo podrobná, ale k téme zdravotnej starostlivosti hovorí: “[h]adávky na zdravotnú starostlivosť a lieky na predpis sa vymkli spod kontroly. Republikáni zvýšia transparentnosť, podporia výber a konkurenciu a rozšíria prístup k novým dostupným možnostiam zdravotnej starostlivosti a liekom na predpis. Budeme chrániť Medicare a zabezpečíme, aby seniori dostali starostlivosť, ktorú potrebujú, bez toho, aby boli zaťažení nadmernými nákladmi.” Podpora výberu je v rozpore s niektorými základnými prvkami Obamacare’- individuálnym mandátom vlastniť zdravotné poistenie a mandátom na to, čo toto zdravotné poistenie musí pokrývať.

Pred mesiacom Trump navrhol vlastný nový mandát: “za Trumpovej vlády bude vaša vláda platiť alebo vaša poisťovňa bude povinná platiť všetky náklady spojené s liečbou IVF [sic], oplodnením pre ženy.”LifeSiteNews odhaduje, že Trumpov’návrh by mohol spôsobiť zabitie ďalších 2.4 milióny embryonálnych detí ročne, zatiaľ čo National Review argumentuje, že návrh “by rozšíril Obamacare” o “jednu z najdrahších dávok, ktorú možno nariadiť,” dramaticky zvyšuje poistné.

Zdravotná starostlivosť je poslednou otázkou, v ktorej sa Trump od poslednej prezidentskej funkcie posunul po svojom novom odpor voči federálnej ochrane pred narodením, ktorú predtým podporoval, podporu zasielania potratových tabletiek do štátov podporujúcich život, aby sa mohli užívať bez lekárskeho dohľadu, podporu legalizáciu rekreačnej marihuany, odpor voči zákazu TikTok a návrh dať zelené kartyzahraničným absolventom komunitných vysokých škôl.

Aj keď takéto zvraty znepokojili a frustrovali mnohých Trumpových’minulých priaznivcov, jeho pretrvávajúca odlišnosť od demokratov v otázkach ako sú “prechod” neplnoletých osôb bez rozdielu pohlavia a Harrisovej a demokratov’ pretrvávajúca podpora komplexného krajne ľavicový politický program sa očakáva, že väčšina konzervatívcov a republikánov sa zmieri s tým, že ho bude akceptovať ako preferovaný.

Ak obe kampane sľubujú, že v niektorých ohľadoch uspokoja svoje základne, zatiaľ čo v iných sa budú uberať smerom k stredu, súhrnné prieskumy verejnej mienky podľa RealClearPolitics a RaceToTheWH naďalej ukazujú, že Harrisová vedie nad Trumpom v celoštátnom prieskume verejnej mienky aj v prieskume Electoral College, hoci ich postavenie sa v posledných dňoch zúžilo. Utorková večerná’prvá prezidentská debata medzi nimi je príležitosťou pre každého z kandidátov zvrátiť ich osud.