Kamala Harris pred utorkovou debatou zverejnila tri pro-potratové reklamy zamerané na Trumpa

Kamala Harris pred utorkovou debatou zverejnila tri pro-potratové reklamy zamerané na Trumpa

Kampaň Harrisovej-Walzovej zverejnila pred utorkovou večernou debatou prezidentských kandidátov tri videoreklamy podporujúce potraty v snahe získať voličov, pre ktorých sa takzvané reprodukčné práva stali hlavnou témou po zrušení rozsudku Roe v. Wade v roku 2022.

Reklamy majú byť vysielané vo vysielaní a káblových sieťach v rozhodujúcich štátoch – Arizona, Georgia, Michigan, Nevada, Severná Karolína, Pensylvánia, Wisconsin – ktoré budú v novembrových voľbách zohrávať významnú úlohu pri rozhodovaní o budúcnosti prezidentského úradu.

Demokrati aj republikáni uznávajú, že historické zrušenie rozsudku Najvyššieho súdu v prípade Roe v. Wade v júni 2022 zabrzdilo očakávané červené cunami vo voľbách v celej krajine, ktoré sa konali neskôr v tom istom roku, keďže demokrati použili vyvolávanie strachu, aby mobilizovali mladé voličky v súvislosti s hroziacimi obmedzeniami interrupcií v niektorých štátoch. Harrisová-Walzová teraz investuje desiatky miliónov dolárov, aby túto stratégiu opäť využila.

Ak sa bývalý prezident Donald Trump zaslúžil o zrušenie rozsudku Roe v. Wade, v posledných mesiacoch vyjadril podporu predčasným interrupciám a nadšenie pre IVF (in vitro fertilizáciu), proces, pri ktorom sa zabíja 93 % nenarodených detí vytvorených pre páry bojujúce s neplodnosťou.

Napriek tomu sa Harris-Walzova kampaň rozhodla ignorovať Trumpovu’nedávnu znepokojujúcu akceptáciu interrupcií a využiť kampaň U.Najvyššieho súdu USA’zrušenie rozsudku Roe v. Wade na to, aby bývalého prezidenta pošpinila dechtom.

Reklamy sú súčasťou digitálnej a televíznej marketingovej kampane Harrisovej-Walzovej za 370 miliónov dolárov, ktorá bude pokračovať odteraz až do dňa volieb, 5. novembra.

Prvá reklama s názvom “On nám to povedal” obsahuje klip, v ktorom si Trump pripisuje zásluhy za “ukončenie Roe v. Wade,” a dodáva, že je “hrdý na to, že to urobil.”

Reklama sa potom zvrhne na otvorené lži, keď hovorí, že Trump chce “obmedziť prístup ku kontrole pôrodnosti,” “zakázať potraty v celej krajine,” a “monitorovať tehotenstvo žien”.”Tvrdenia v reklame”sú založené na pasážach nájdených v dokumente The Heritage Foundation”“Project 2025,”, ktorý Trump dôrazne zrušil.

V júli podľa denníka Daily Signal report predstaviteľ kampane Kamaly Harrisovej priznal, že kampaň zámerne zavádzala voličov o Projekte 2025.

“Predstaviteľ Harrisovej kampane uviedol, že kampaň sa ‘úmyselne rozhodla označiť všetky Trumpove’politiky’ ako ‘Projekt 2025’, pretože verí, že ‘to voličom prirástlo k srdcu” podľa CNN.

 

Druhý inzerát s názvom, “Veľká rodina” predstavuje obyvateľku Alabamy Latoryu Beasleyovú, klientku IVF, ktorej “prenos embrya bol zrušený osem dní pred zákrokom,” pravdepodobne preto, že Najvyšší súd Alabamy v februári rozhodol, že zmrazené embryá sú v skutočnosti deti.

“Donald Trump zrušil rozsudok Roe v. Wade a zabránil nám v tom, aby sme si založili rodinu, ktorú sme chceli,” povedal Beasley, čím zdôraznil závislosť priemyslu IVF”od toho, aby mohol legálne zabíjať viac detí, než privedie na svet.

“Nechcem, aby mi politici hovorili, ako a kedy môžem mať dieťa,”pokračovala Beasleyová, ktorá si možno neuvedomuje skutočnosť, že to boli Najvyšší súd Spojených štátov a Alabamy, a nie bývalý prezident Donald Trump, kto vydal rozhodnutia, ktoré viedli k obmedzeniu kontroverzných postupov IVF.

Beasleyho’vyhlásenie nie je v súlade s Trumpovým’verejným postojom k IVF.

Po tom, čo Najvyšší súd Alabamy potvrdil, že embryá sú deti — čím sa v tomto štáte náhle skončili postupy IVF — Trump okato odmietol záver súdu’a povedal: “Rozhodne podporujem dostupnosť IVF pre páry, ktoré sa snažia mať vzácne dieťa.”

Tretí inzerát s názvom “Laurel” sa začína slovami obyvateľky Wisconsinu Laurel Marcinkusovej, ktorá hovorí, že “zrušenie Roe ma takmer zabilo.”

“Mala som krvnú zrazeninu v maternici, ktorá spôsobila, že môj pôrod musel byť vyvolaný,” povedala Marcinkusová. “Kvôli zrušeniu rozsudku Roe v. Wade som nebola”schopná dostať život zachraňujúcu liečbu skôr. Takmer som zomrela, a to’kvôli rozhodnutiu, ktoré urobil Donald Trump.”

“Lekári a sestry sa báli, že ak by ma ošetrili nesprávnym spôsobom, boli by stíhaní,” pokračovala Marcinkusová.

Reklama obsahuje krátky klip z mestskej rady MSNBC z roku 2016, kde Trump povedal, že “musí existovať nejaká forma trestu pre ženy”, ktoré podstúpia interrupciu, a krátko nato svoj výrok odvolal.

“Ďalšie štyri roky Donalda Trumpa znamenajú, že práva žien”budú naďalej odoberané,” navrhol Marcinkus. “Toto sa musí zastaviť, pretože ženy umierajú.”

Reklama sa končí slovami Harrisovej, ktorá hovorí, že schvaľuje Marcinkusovo” posolstvo.

“Donald Trump je zásadnou hrozbou pre reprodukčnú slobodu — a nemusíte’nám veriť na slovo — Trump to povedal sám,” uviedla hovorkyňa kampane Harrisovej-Walzovej Lauren Hittová vo vyhlásení týkajúcom sa reklamy. “V skutočnosti opakovane povedal, že je ‘hrdý’ na to, že zrušil rozsudok Roe —, ktorý poškodil nespočetné množstvo žien vrátane Latory a Laurel.”

Hovorkyňa Trumpovej kampane vo vyhlásení uviedla, že viceprezident “klame o postoji prezidenta Trumpa”k interrupciám” a že “prezident Trump sa vyjadril jednoznačne: nepodporuje federálny zákaz interrupcií.”

Na konci augusta The New York Times vysvetlil, že Trump sa v otázke potratov “vyhováral na politický zisk.”

V roku 2022 bývalý prezident povedal spojencom — keď sa Najvyšší súd pripravoval na zrušenie rozsudku Roe v. Wade — že tento krok poškodí jeho stranu. Od toho roku, keď republikáni v priebežných voľbách nesplnili očakávania, pán Trump v súkromí svojim poradcom zdôrazňoval, že podľa jeho názoru by už len otázka potratov mohla zničiť ich šance na víťazstvo v novembri. A je ochotný urobiť toľko rétorických a politických úskokov, koľko považuje za potrebné na víťazstvo.

Práve cez túto úzku politickú optiku pán Trump zvažuje túto tému, a to aj napriek tomu, že sa podieľal na zmene Najvyššieho súdu, ktorý zrušil prelomové rozhodnutie o interrupciách z roku 1973.

Výsledky boli zmätočné a premenlivé, rozporuplná spleť politických vyhlásení, keď sa opäť pokúšal prekabátiť v otázke, ktorú mnohí jeho priaznivci vnímajú prísne morálne a uverili, že aj on sám.

Trump mal “viac postojov k reprodukčným právam, než mal manželiek,” vyčítala minulý týždeň televízna osobnosť a nikdy netrumpovská republikánka Ana Navarro.