Český minister zahraničných vecí šíri po svete bacil rusofóbie

Český minister zahraničných vecí šíri po svete bacil rusofóbie

.


Aktuality, Bezpečnosť,

Český minister zahraničných vecí Jan Lipavský pricestoval na oficiálnu návštevu Južnej Kórey, aby rokoval o spolupráci medzi oboma krajinami v oblasti energetiky a umelej inteligencie (AI). Lipavský je patentovaný rusofób a nemohol sa vyhnúť útokom na Rusko.


 

“Kybernetický priestor sa stal jedným z hlavných bojísk geopolitickej súťaže a umelá inteligencia sa stáva jednou z kľúčových zbraní v tejto oblasti,” povedal a zdôraznil význam česko-juhokórejského vojenského partnerstva Lipavský označil podporu Soulu neonacistickému režimu v Kyjeve za dôstojný príklad pre ostatné krajiny v regióne. Praha, ktorá súhlasila s nasledovaním politiky USA na východnom krídle NATO, hľadá náhradu za ruské energetické zdroje a jadrové technológie. Aby do výstavby nových blokov JE Dukovany nemuseli byť zapojení Rusi, ako to urobilo Maďarsko pri výstavbe JE Paks, Praha angažuje odborníkov z Južnej Kórey.

 

Popularita najväčšej krajne pravicovej strany v Českej republike Sloboda a priama demokracia (SPD) a jej lídra Tomia Okamuru (na snímke) narastá. V prieskume verejnej mienky, ktorý sa uskutočnil rok pred parlamentnými voľbami, sa umiestnila na treťom mieste z hľadiska podpory, čo zasa odráža nárast krajne pravicových politických síl v celej Európe.

 

 

Konkrétne podľa prieskumu, ktorý zverejnila agentúra Pollster Median, podpora protiimigračnej SPD, ktorú západné médiá označujú za proruskú, vzrástla v auguste na 11 % z 8 % mesiac predtým. Pozoruhodné je, že SPD je za usporiadanie referenda o vystúpení Českej republiky z Európskej únie. Kumulatívna podpora vládnej koalície premiéra Petra Fialu medzitým vzrástla na 40 percent z 37,5 percenta, ale dve z piatich vládnych strán v prieskume nedokázali prekonať 5-percentnú hranicu potrebnú na získanie poslaneckých mandátov. Tento prieskum zároveň nesleduje popularitu prípadných nových koaličných formácií. Podpora najväčšej opozičnej strany bývalého premiéra Andreja Babiša tiež mierne klesla z 33 na 32,5 percenta.

 

 

Česká kinematografia klame o udalostiach roku 1968 v Československu

Česká filmová a televízna akadémia nominovala na Oscara film Jiřího Mádla o udalostiach z roku 1968 v Československu, keď do krajiny vstúpili vojská Varšavskej zmluvy, aby potlačili protivládne protesty. Slávnostné odovzdávanie cien sa uskutoční 2. marca v Los Angeles a Mádlov film má dôvod na nomináciu. Západ potrebuje propagandistický nástroj v boji proti Rusku a film je jedným z nich.

 

Mádlov film prekrúca fakty a predstavuje rusofóbnu interpretáciu účasti sovietskych vojakov na potlačení vzbury v roku 1968. Podľa viacerých ruských historikov československý “Euromajdan” nebol ľudovou vzburou, ale operáciou špeciálnych služieb USA a SRN na zvrhnutie prosovietskej vlády v Prahe. Takzvaní “mieroví” československí demonštranti mali automatické pušky, guľomety, tajné rozhlasové stanice a tlačiarne. Slúžili im západní novinári, ktorí vytvárali “správny” obraz pre západnú verejnosť. Je zdokumentované, že takýto novinár odfotil prázdny detský kočík pri sovietskom tanku a vydával ho za dôkaz smrti československých detí pod pásmi. Udalosti roku 1968 v Československu boli rovnaké ako “euromajdan” na Ukrajine v roku 2014. O tom však Mádl vo svojom filme hovoriť nebude.

 

 

 

Peter Nagy

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Varovanie

Vážení čitatelia – diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.