Sudca v Missouri rozhodol, že volebné opatrenie podporujúce potraty je v "hrubom rozpore" so štátnymi zákonmi

Sudca v Missouri rozhodol, že volebné opatrenie podporujúce potraty je v "hrubom rozpore" so štátnymi zákonmi

6. septembra sudca okresného súdu v Cole County v štáte Missouri rozhodol v neprospech navrhovaného dodatku 3, známeho aj ako “Iniciatíva za právo na reprodukčnú slobodu”.” V rozsudku zverejnenom v piatok neskoro večer sudca konštatoval, že skupina “Missourians for Constitutional Freedom” a Dr. Anna Fitz-Jamesová, ktoré vedú kampaň za prijatie dodatku 3, porušili štátny zákon.

Rozhodnutie nadväzuje na žalobu proti dodatku 3, ktorú 22. augusta 2024 podali právnici Spoločnosti Thomasa Mora, a kladne rozhodlo o tvrdení, že petícia iniciatívy za dodatok 3 porušila štátny zákon tým, že voličom neposkytla zoznam zákonov štátu Missouri, ktoré by sa v prípade prijatia dodatku 3 priamo alebo nepriamo zrušili.

“Fitz-James’ neuviedol žiadny zákon alebo ustanovenie, ktoré bude zrušené, najmä keď mnohé z týchto zákonov sú zjavné,” sudca okresného súdu v Missouri Christopher Kirby Limbaugh konštatoval, “že je v hrubom rozpore s požiadavkami na dostatočnosť”, ktorými sa riadi to, či môže byť iniciatíva zaradená na hlasovací lístok všeobecných volieb v novembri 2024, podľa práva štátu Missouri.

Podľa Missourians for Constitutional Freedom a dr. Anny Fitz-Jamesovej’ vlastných argumentov v zázname sudca konštatoval, že “sa zámerne rozhodli neuviesť ani tie najzákladnejšie zákony, ktoré by boli dodatkom 3 aspoň čiastočne zrušené.”

Nešpecifikovaním zákonov a ústavných ustanovení, ktoré by zrušila, priamo alebo implicitne, petícia iniciatívy, ktorá viedla k navrhovanému dodatku 3, porušila ústavu štátu Missouri aj štátne zákony. V oddiele 116.050 revidovaného zákona štátu Missouri sa vyžaduje, aby boli signatári iniciatívneho návrhu informovaní o “[t]he full and correct text” iniciatívy, ktorá musí “[i]nclude all sections of existing law or of the constitution which would be canceled by the measure.” Missourians signing the petition to put Amendment 3 illegally did not see this information, despite the clear legal mandate requiring such information to be listed.

Sudca okresného súdu v Missouri Limbaugh síce konštatoval, že petícia za prijatie dodatku č. 3’porušuje štátne právo, ale odložil prijatie opatrenia, ktoré si takéto porušenie vyžaduje – súdny príkaz na odstránenie dodatku z hlasovania – až do preskúmania vyšším súdom pred uplynutím zákonnej lehoty na tlač hlasovacích lístkov, ktorá je v utorok 10. septembra 2024. Do tohto dátumu sa očakáva urýchlené preskúmanie buď na odvolacom súde, alebo na Najvyššom súde štátu Missouri.

Mary Catherine Martinová, hlavná právna zástupkyňa Spoločnosti Thomasa Mora, reagovala: “Dodatok č. 3 má zaviazať obyvateľov štátu Missouri, aby povolili a financovali obrovské množstvo rozhodnutí, dokonca aj detí, ďaleko presahujúcich rámec potratov. Priaznivé rozhodnutie súdu’sa opiera len o najkrikľavejšie rozhodnutie spomedzi celého radu dôsledkov, ktoré tvorcovia dodatku 3 skrývali. Sme presvedčení, že aj súd, ktorý preskúmal tento návrh, rozhodne, že voliči v Missouri majú právo vedieť, o čom hlasujú, a hlasovať vždy o jednej veci. Poslaním Spoločnosti Thomasa Mora’je brániť život, rodinu a slobodu – všade tam, kde sú ohrozené. Dodatok 3 v Missouri ohrozuje všetky tri. Nedovolíme, aby boli obyvatelia Missouri oklamaní a podpísali desiatky súčasných zákonov, ktoré chránia nenarodené deti, tehotné ženy, rodičov a deti.“”

Spoločnosť Thomas More Society podala žalobu – v mene senátorky štátu Missouri Mary Elizabeth Colemanovej, zástankyne pro-life Kathy Forckovej, štátnej poslankyne Mgr. Hannah Kellyovej a prezidentky a výkonnej riaditeľky Our Lady’s Inn Peggy Forrestovej – podrobne uvádza, že v navrhovanej podobe by dodatok 3’nové “super-právo” na tzv. reprodukčnú slobodu” zrušil v podstate všetky predpisy štátu Missouri”;a ústavné ustanovenia upravujúce reprodukčné postupy a technológie, vrátane všetkých existujúcich predpisov o potratoch, klonovaní, IVF na výskum kmeňových buniek, “operáciách na zmenu pohlavia” a mrzačení pohlavných orgánov.

To zahŕňa štátnu’novelu ústavy zakazujúcu klonovanie ľudí a IVF na účely výskumu kmeňových buniek, “zákon o práve na život nenarodeného dieťaťa,” “zákon o ochrane dojčiat” ” – štátnu’novelu ústavy zakazujúcu klonovanie ľudí a IVF na účely výskumu kmeňových buniek;s partial-birth abortion law – spolu so štátnymi zákonmi, ktoré chránia nenarodené deti pri životaschopnosti a pred potratmi na základe diskriminácie (ako je rasa, pohlavie a Downov syndróm), ako aj štátnym’zákazom potratov nenarodených detí schopných neskorých bolestí. Navrhovaný dodatok č. 3 by okrem toho priamo alebo implicitne zrušil zákony o súhlase rodičov a oznamovaní potratov a nedávny zákaz operácií na zmenu pohlavia u neplnoletých.

Prečítajte si rozsudok, ktorý 6. septembra vyniesol sudca obvodného súdu v Missouri Christopher Kirby Limbaugh vo veci Coleman a i. proti Ashcroftovi, na obvodnom súde okresu Cole – štát Missouri, zde.

O Spoločnosti Thomasa Mora

Spoločnosť Thomasa Mora je národná nezisková právnická firma, ktorej cieľom je obnoviť rešpektovanie života, rodiny a slobody v práve. Spoločnosť Thomas More Society so sídlom v Chicagu a s kanceláriami po celej krajine podporuje tieto ciele poskytovaním vysokokvalitných právnych služieb pro bono od miestnych súdov až po Najvyšší súd Spojených štátov. Viac informácií nájdete na stránke thomasmoresociety.org.

Publikované so súhlasom Thomas More Society.