Západná Virgínia by sa mohla stať prvým štátom, ktorý ústavne zakáže asistovanú samovraždu

Západná Virgínia by sa mohla stať prvým štátom, ktorý ústavne zakáže asistovanú samovraždu

V lete 2016 Kanada legalizovala eutanáziu, známu aj ako zákon o lekárskej pomoci pri umieraní (MAID). V súčasnej politike sa uvádza, že na smrť formou asistovanej samovraždy majú nárok len osoby s “vážnou a nevyliečiteľnou chorobou, ochorením alebo postihnutím”. Do roku 2027 však krajina plánuje umožniť, aby si smrť mohli zvoliť aj&nbspľudia s&nbspduševnými ochoreniami. Niektoré skupiny, ako napríklad Death with Dignity,  považujú eutanáziu za “dobrú smrť.” Ale volebná iniciatíva v Západnej Virgínii sa pokúša udržať túto prax nezákonnou.

Nedávno bol do novembrového hlasovania v tomto štáte pridaný dodatok 1 so zámerom poskytnúť “ochranu pred samovraždou s lekárskou asistenciou.”V konečnom dôsledku “tento dodatok len “umiestňuje to, čo’je už v Západnej Virgínii nezákonné, do ústavy štátu pre väčšiu bezpečnosť do budúcnosti,” povedal Pat McGeehan (R), delegát štátu Západná Virgínia, v utorkovej”epizóde relácie “Washington Watch.”Ak bude tento dodatok prijatý, Západná Virgínia sa stane prvým štátom, ktorý zmení svoju ústavu a zakáže asistovanú samovraždu.

Dodatok uvádza:

Žiadna osoba, lekár ani poskytovateľ zdravotnej starostlivosti v štáte Západná Virgínia sa nesmie zúčastňovať na praktizovaní lekársky asistovanej samovraždy, eutanázie alebo usmrtenia osoby z milosti. Nič v tomto oddiele nezakazuje podávanie alebo predpisovanie liekov s cieľom zmierniť bolesť alebo nepohodlie, kým stav pacienta’sleduje svoj prirodzený priebeh; nič v tomto oddiele nezakazuje ani zadržanie alebo odňatie život udržujúcej liečby na žiadosť pacienta alebo osoby, ktorá o tom rozhoduje, v súlade so štátnym právom. Okrem toho nič v tomto oddiele nebráni štátu, aby poskytol trest smrti.

Aj keď je asistovaná samovražda “v Západnej Virgínii implicitne nezákonná,” McGeehan uviedol, “chceme vyslať signál proti tomuto druhu nihilistického hnutia za eutanáziu, ktoré sa šíri západným svetom.”A aby sme proti tomu mohli správne bojovať, “musíte to mať v ústave štátu, pretože zákony nie sú len normatívne, ale”sú aj pedagogické. Učia ľudí.”Je’McGeehanovým’cieľom, aby sa Západná Virgínia stala “zlatým štandardom” v tomto boji proti eutanázii.

McGeehan označil kanadský program MAID za “len módny spôsob, ako povedať, že v Kanade zabíjajú vlastných občanov” a poznamenal, že je “hrozné”, že táto prax je “piatou najčastejšou príčinou smrti” v krajine. Kanada však zďaleka nie je jediným zástancom eutanázie. V USA “[T]en štát legalizoval eutanáziu v tej či onej forme.” Niektoré štáty, ako napríklad Oregon a Vermont, skutočne “otvorili svoje programy eutanázie nielen pre obyvateľov svojho štátu, ale aj pre nerezidentov,” vysvetlil McGeehan. Dodal, že to viedlo k “akejsi eutanazijnej turistike,” ktorá sa “v podstate rozrástla na celý trh pre nerezidentov, ktorí sa prichádzajú zabiť.”

Čítajte: This disabled man fighting Canada’s brutal euthanasia regime needs your help

Niektoré štáty zašli tak ďaleko, že ponúkajú ubytovanie, ako sú hotely a prenájmy Airbnb, pre ľudí, ktorí prichádzajú do oblasti zomrieť. Ako povedal McGeehan: “Skutočne, sú to’hotely smrti [a] Airbnb smrti.” Dodal, že proces eutanázie sa natoľko zjednodušil, že je’to “rovnako ako [prijímanie] akýchkoľvek iných liekov.Vysvetlil: “Dajú vám koktail jedov, ” a potom “sa sami vrátite do jedného z týchto hotelov [a] prehltnete koktail jedov, ktorý vám zničí orgány, ” a potom “na druhý deň prídu sociálni pracovníci, aby zhromaždili všetky telá v týchto hoteloch a spálili ich.McGeehan pokrútil hlavou. “Musíme sa proti tomu postaviť. Je to len súčasť širšieho trendu nihilizmu, ktorý’sa valí našou krajinou spolu s progresívnym liberálnym poriadkom. A ja’mám toho plné zuby.”

Hosť a bývalý kongresman Jody Hice sa spýtal: “[Čo poviete tým, ktorí tvrdia, že váš štát, Západná Virgínia, už má zákonník, ktorý bráni samovražde s lekárskou asistenciou?” McGeehan odpovedal, že “väčšina ľudí ani nevie, či je to ilegálne alebo legálne.” Zdôraznil, že práve preto je dôležité, aby to bolo pevne uvedené v ústave. A ako zdôraznil, “nikdy neviete, kto’bude v úrade nabudúce.” Mohlo by sa stať, že v nasledujúcich rokoch “to nemusia byť ľudia, ktorí sú na strane republikánov za život.” A tak umožniť vládnym úradníkom rozhodovať o tom, “ktoré samovraždy sú dobré a ktoré zlé” im dáva “obrovskú moc.”

Dodatočne “to … vedie k svojvoľnému rozhodovaniu o tom, kde sa určí hranica, a to má práve zničujúce dôsledky pre jednotlivcov v našej spoločnosti,” tvrdí McGeehan. “[P]rogresívny liberálny poriadok rád redukuje morálku len na súhlas a každý vzťah má akosi rovnostárske, rovnostárske poňatie.” A keďže “lekári majú v našej spoločnosti obrovskú autoritu, ” je jasné, že “vzťah moci lekára a pacienta je mimoriadne, mimoriadne nevyvážený.” McGeehan ďalej tvrdil, že ak sa asistovaná samovražda zúži len na súhlas a súhlas, potom stačí, aby lekár navrhol eutanáziu “zraniteľným pacientom”, aby sa zotrela hranica medzi dobrovoľným rozhodnutím a rozhodnutím urobeným prostredníctvom presviedčania.

Hice súhlasil a dodal, že “argument takzvanej ‘dôstojnej smrti’” má “akýsi apel na súcit.” Ako by mali veriaci reagovať, pýtal sa Hice? McGeehan zdôraznil, že je’dôležité pochopiť, že ide o “prekrúcanie definície súcitu v správnom poradí, a to sa priživuje na veľkej časti pro-life hnutia v našich vlastných akoby radoch.” Napríklad ten istý koncept “dôstojného umierania” bol aplikovaný na “nenarodené dieťa,” u ľudí, ako je herečka Anne Hathaway, ktorá povedala “potrat môže byť iným slovom pre milosrdenstvo.”McGeehanová jasne povedala, že ide jednoducho o to, že tí, ktorí sú v opozícii, “sa priživujú na tom súcite, ktorý [zástancovia života] už majú” tým, že “sa ho snažia prekrútiť a zvrátiť.”

McGeehan na záver zdôraznil, že “toto môže byť argument, ktorý ľudia musia brať do úvahy, ak’sú sekulárni alebo ak’sú ateisti či neveriaci,” pretože to môže mať obrovské spoločenské dopady. Okrem biblickej skutočnosti, že každá ľudská bytosť je stvorená na Boží obraz, tvrdenie, že eutanázia je aktom “dôstojnosti” alebo “milosrdenstva”, by mohlo viesť k tomu, že “poisťovne [odmietnu] krytie drahých liečebných postupov, ako je napríklad liečba rakoviny, len aby pokryli samovraždu”.

Tento článok je preložený so súhlasom Rady pre výskum rodiny, vydavateľa The Washington Stand na washingtonstand.com.