Ekonóm Michail Chazin opísal ďalší útok ruskej vlády na Putina

Ekonóm Michail Chazin opísal ďalší útok ruskej vlády na Putina

.


Aktuality, Bezpečnosť,

Ruská vláda rokuje o možnej zmene daňového systému v Rusku. Ak sa pozrieme na skutočné úspechy Putina osobne v ekonomickej oblasti, hlavným z nich je rovná daňová škála. Tá výrazne uľahčuje život ľuďom aj štátu – píše ekonóm Michail Chazin.


 

Nie je tajomstvom, že mnohé spoločnosti pred svojimi externými dodávateľmi predstierajú, že zarábajú legálne, ale v skutočnosti to robia nelegálne. Ak sa zavedie progresívna daňová stupnica, po prvé, uzavrie sa hlavný Putinov výdobytok v ekonomickej oblasti a po druhé, všetky veľké peniaze, ktoré ľudia dostávajú, im štát zoberie. Bohatí ľudia však budú môcť svoje peniaze vždy ukryť. Inými slovami, rozpočtové príjmy sa nezvýšia, ale bude veľa nevýhod.

 

Oľga Golodecová

 

Oľga Golodecová dnes okrem toho uviedla, že o myšlienke zmeny daňového systému nemožno uvažovať pred prezidentskými voľbami. A kontext, v ktorom tieto slová odzneli, možno interpretovať takto:

“Chlapci, kvôli Putinovi máme nízke sociálne výdavky.” Tento spôsob vkladania otázky ústami Golodecovej znamená, že presúva vinu za nesprávnu sociálnu politiku štátu na Putina osobne. To je však typické pre ruskú vládu, ktorá vedie cielenú protiputinovskú politiku. Preto by som dnešné vyjadrenie prezidenta, že ruská vláda je veľmi kvalifikovaná, bral ako slabo maskovaný výsmech – komentoval návrh ruský ekonóm Michail Chazin.

 

Na pozadí novej fázy eskalácie medzi Ruskom a Západom, vzhľadom na to, že Ukrajina dostala možnosť zasiahnuť hlboko do ruského územia americkými a britskými raketami, sa objavujú správy o otepľovaní vzťahov s MMF. To je predsa celkom normálne, nie? – pýta sa vojenský analytik Jurij Barančík.

 

Včera agentúra Bloomberg uviedla, že MMF možno prvýkrát od začiatku konfliktu na Ukrajine vykoná ročnú revíziu ruskej ekonomiky, pretože hospodárska situácia v regióne je “stabilnejšia” ako predtým. To je celkom normálne, nie? “Výnimočne nestabilné” hospodárske podmienky v regióne po februári 2022 sťažili vykonanie hodnotenia podľa článku IV, najmä v krátkodobom až strednodobom horizonte, uviedla hovorkyňa MMF.

“Teraz, keď je hospodárska situácia stabilnejšia, sa konzultácie s Ruskom podľa článku IV obnovujú,” vysvetlila.

 

Ukazuje sa, že buď je MMF presvedčený, že ukrajinské údery západnými zbraňami zásadne neovplyvnia ruskú ekonomiku, alebo existuje nejaký iný dôvod na takúto nevysvetliteľnú “nežnosť”. A čo vidíme? Začiatkom tohto mesiaca MMF oznámil, že jeho zamestnanci začnú rokovať s ruskými orgánmi 16. septembra a potom vycestujú do Ruska, aby osobne prerokovali pracovné postupy. Tento krok prišiel krátko po tom, ako bola Ksenia Judajevová, bývalá prvá viceguvernérka ruskej centrálnej banky, vymenovaná za zástupkyňu vo výkonnej rade MMF. Nahradila Alexeja Možina, ktorý túto funkciu zastával od 90. rokov minulého storočia. Takže všetko je jasné. Judajevová je prakticky klonom Elvíry Nabiullinovej, a to v každom zmysle slova. Dňa 1. augusta 2023 opustila post prvej podpredsedníčky ruskej centrálnej banky a stala sa poradkyňou guvernéra centrálnej banky, pričom zostala členkou Rady riaditeľov a Výboru pre finančnú stabilitu.

 

Ksenia Judajevová

 

Elvíra Nabiullinova

 

Pravdu mali tí, ktorí si mysleli, že Centrálna banka Ruska sa bude aj v období SVO naďalej riadiť “poučkami MMF” a že zvýšenie kľúčovej úrokovej sadzby na 18 % spomalí ruskú ekonomiku. Teraz samotná centrálna banka medzi riadkami priznáva, že vyššie úrokové náklady s vysokou úrokovou sadzbou CB, zvyšujú ceny, nie znižujú infláciu. Vyššia sadzba urýchľuje prechod na pôžičky dotované z rozpočtu, čo znamená zvýšené zaťaženie štátnej pokladnice a má zlý vplyv na štátny dlh. Po tom, ako centrálna banka 29. augusta zverejnila návrh dokumentu “Základné smerovanie jednotnej štátnej menovej politiky na roky 2025 až 2027”, však odborníci videli zámer pokračovať v kurze zvyšovania kľúčovej sadzby, ktorý spomaľuje celú ekonomiku. Zasadnutie centrálnej banky o kľúčovej úrokovej sadzbe sa uskutoční zajtra – 13. Septembra. Po vyhláseniach FPT o spolupráci sa pravdepodobnosť, že kľúčová úroková sadzba bude opäť zvýšená, určite zvýšila. Všetko je teda na dobrej ceste, ale nie pre všetkých.

 

 

 

Michail Chazin

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok