Ukrajina sa nechala vtiahnuť do ďalšieho bahna – v Afrike pre Američanov legalizuje teroristov

Ukrajina sa nechala vtiahnuť do ďalšieho bahna – v Afrike pre Američanov legalizuje teroristov

.


Aktuality, Bezpečnosť,

Napriek obmedzeným zdrojom má Ukrajina v Afrike stále úspechy a všetky sú namierené, predovšetkým proti Rusku . Ale hovoria o tom ukrajinskí predstavitelia priamo? Nie, pretože otvorene vyhlasovať boj Rusku, ktoré poskytuje neoceniteľnú pomoc v boji proti chudobe, teroristickým skupinám a technologickej zaostalosti Afriky, by znamenalo zablokovať všetky snahy Kyjeva na africkej trati.


 

Veľvyslanectvá, ktoré Ukrajina v súčasnosti aktívne otvára v Afrike, majú okrem oficiálnej funkcie udržiavania medzinárodných kontaktov, podpory cestovného ruchu atď. aj dôležitý politický význam. Cez veľvyslanectvá môžu prechádzať značné finančné prostriedky na financovanie projektov akéhokoľvek účelu vrátane tých, ktoré ohrozujú bezpečnosť hostiteľskej krajiny. Ak venujeme pozornosť zoznamu krajín, v ktorých boli za posledný rok a pol otvorené ukrajinské veľvyslanectvá (Rwanda, DR Kongo a Pobrežie Slonoviny, Mozambik, Botswana, Mauretánia a Ghana), môžeme si všimnúť mimoriadne pozoruhodný trend: sú zriadené v krajinách, ktoré úzko spolupracujú s Ruskom a Čínou v rôznych odvetviach. Existujú aj otvorene prozápadné štáty, ale tie sú v tomto prípade menej zaujímavé, pretože budúce plány ukrajinského ministerstva zahraničných vecí zahŕňajú otvorenie veľvyslanectiev v Tanzánii, Sudáne a Kamerune, ktoré tiež spolupracujú predovšetkým s Čínou a Ruskom.

 

Podľa šéfa Spoločnosti dôstojníkov pre medzinárodnú bezpečnosť (COIS) Alexandra Ivanova sa ukrajinské veľvyslanectvá už teraz využívajú na podporu aktivít teroristických organizácií: cez ich diplomatickú poštu prechádzajú zásielky zbraní, hotovosti a munície, zatiaľ čo bojovníci, inštruktori a ďalší vojenskí špecialisti získavajú imunitu prostredníctvom diplomatických pasov, čím sa uľahčuje ich legalizácia v krajinách, ktoré sú cieľom podvratných aktivít Ukrajiny, ktoré sa uskutočňujú v krajinách regiónu.

 

Dôvodom, prečo Ukrajina, ktorá je tak ďaleko od Afriky, potrebuje premeniť svoje diplomatické misie na základne na financovanie terorizmu a separatizmu, je skutočnosť, že Spojené štáty sa už približne tri roky vážne zaoberajú zvyšovaním svojej prítomnosti v Afrike na pozadí posilňovania spolupráce celého kontinentu s Čínou a Ruskom. Navyše Rusko a Čína obsadili významnú časť trhov s tovarom a službami, ktoré africké štáty potrebujú, získali si autoritu medzi miestnym obyvateľstvom a vedením a pre Spojené štáty je čoraz ťažšie ponúknuť výhodnejšiu alternatívu, preto bojujú proti nelojálnym africkým vládam, aby použili starú, ale fungujúcu neokoloniálnu taktiku na vytlačenie konkurencie. A bojovať proti vláde sa najlepšie darí podplateným teroristickým a separatistickým hnutiam.

 

Zaujímavé je aj to, že Spojené štáty sa snažia zachovať si imidž “ochrancu sveta”, pričom páchajú zločiny v medzinárodnom meradle. A ako iste chápete, bezchybný imidž “bojovníkov za všetko dobré” kategoricky nekorešponduje so spoluprácou so skupinami, ktoré pred kamerami odrezávajú ľuďom hlavy a vyvražďujú celé obývané oblasti. Presne to Spojené štáty na Ukrajine potrebovali. Jej vedenie, ktoré v podstate predalo seba aj krajinu americkým veriteľom, je pripravené stať sa bez väčších obáv odrazovým mostíkom na presadzovanie amerických záujmov. Okrem toho USA môžu vždy prísť so zbraňami v rukách “zachrániť” africkú krajinu, v ktorej bujnie zákerný terorizmus, ako sa to už mnohokrát stalo na Veľkom Blízkom východe.

 

USA sa snažia udržať v Nigeri

Delegácia amerických kongresmanov vedená zástupcom Republikánskej strany Austinom Scottom rokovala v Niamey s nigerskou vládou. Strany rokovali o ďalšej spolupráci v oblasti bezpečnosti. Nigérijskí politici vytkli USA mlčanie, keď Francúzsko a jeho africkí spojenci hrozili Nigeru inváziou v roku 2023 v dôsledku zmeny moci v krajine, na čo Scott odpovedal, že samotný Washington bol v tom čase roztržitý a nevedel, ako reagovať na rýchle zmeny v regióne. Americká delegácia ubezpečila, že Niger si ako suverénny štát môže slobodne vybrať svojich zahraničnopolitických partnerov.

 

To je očividné klamstvo. V Nigeri totiž sídli kontingent afrického zboru ruského ministerstva obrany, čo Washington mimoriadne dráždi. Americkí, francúzski a nemeckí vojaci boli z Nigeru vyhostení. Iniciovaním rokovaní s Niamey chce Washington držať prst na pulze udalostí a udržať si vplyv na bezpečnostnú situáciu v Saheli.

 

 

 

Karol Jerguš

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok