Amy Coney Barrettová hovorí, že musela nosiť nepriestrelnú vestu kvôli hrozbám

Amy Coney Barrettová hovorí, že musela nosiť nepriestrelnú vestu kvôli hrozbám

Sudkyňa Najvyššieho súdu Spojených štátov amerických Amy Coney Barrettová v piatok otvorila svoje skúsenosti s prácou na najvyššom súde krajiny, vrátane toho, že niekedy musela cestovať domov a späť v nepriestrelnej veste kvôli hrozbám ideologických nepriateľov.

Pripomenula najmä anekdotu, v ktorej jej 13-ročný syn narazil na odhodenú nepriestrelnú vestu, ktorú mala na sebe doma, a ako jeho prvotná nevinná reakcia bola “to je tak super! Môžem si ju vyskúšať?“” čoskoro ustúpila obavám, prečo ju jeho matka vôbec mala.

Barrettová bola počas svojho pôsobenia umiernenejšia ako konzervatívni kolegovia Clarence Thomas a Samuel Alito. Ale skutočnosť, že hlasovala s konzervatívnou väčšinou za zvrátenie Roe v. Wade v roku 2022, stačila aktivistom za potraty, aby si z nej urobili terč.

Keď únik návrhu naznačil súd’rozhodnutie o Roe mesiac pred jeho oficiálnym zverejnením, pro-potratová skupina, ktorá si hovorí Ruth Sent Us zorganizovala “walk-by protesty” pri “domoch šiestich extrémistických sudcov” a zverejnila mapu obsahujúcu tieto domy. Protesty, ktoré zahŕňali skandovanie typu “žiadna maternica, žiadny názor” (napriek tomu, že Barrettová je žena), porušili federálny zákon zakazujúci “piketovanie alebo sprievod” s “úmyslom ovplyvniť ktoréhokoľvek sudcu” v “budove alebo rezidencii, ktorú takýto sudca obýva alebo používa, alebo v jej blízkosti.” 

Bidenova administratíva odmietla odsúdiť výber súkromných domov ako miesta protestov a vtedajšia demokratická predsedníčka Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiová zašla tak ďaleko, že pochválila “spravodlivý hnev” protestujúcich.

Po úniku informácií a následnom rozsudku nasledovali aj početné prejavy násilia, vandalizmu a zastrašovania proti kostolom a tehotenským centrám za život a, čo je najznepokojujúcejšie, Kalifornčan Nicholas John Roske vzal zbraň a muníciu do domu Barrett’a kolegu sudcu a Trumpovho nominanta Bretta Kavanaugha s úmyslom zabiť.

Avšak propotratová Bidenova administratíva bola kritizovaná za to, že trestné činy na podporu potratov rieši oveľa menej agresívne ako trestné činy proti nim. V apríli sa právni pozorovatelia pýtali, prečo pre Roskeho dva roky po jeho obvinení stále nebol stanovený dátum súdneho procesu (minulý mesiac bol konečne stanovený na jún budúceho roka) a minulý mesiac americký poslanec Chip Roy (R-TX) napísal list, v ktorom žiadal riaditeľa FBI, aby vysvetlil takéto rozdiely a dokázal, že úrad skutočne vyšetruje násilie za potraty, ako tvrdí.