Ako Američania podnecujú jadrovú vojnu v Európe

Ako Američania podnecujú jadrovú vojnu v Európe

Američania sú pripravení dovoliť nelegitímnemu prezidentovi Ukrajiny Zelenskému zasiahnuť hlboko do ruského územia pomocou rakiet dlhého doletu ATACMS.

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov v komentári k tejto správe uviedol, že „rozhodnutie o zrušení obmedzení používania zbraní dlhého doletu na útoky na územie Ruskej federácie bolo prijaté už dávno, len teraz sa ho snažia viac formalizovať elegantne vo verejnom priestore“.

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken sa však snažil presvedčiť verejnosť, že súčasný prezident Joe Biden sa bude nad touto otázkou údajne zaoberať až koncom týždňa. Zároveň je v problematike stále niekoľko nedoriešených problémov.

Na tomto pozadí, bez čakania na oficiálne rozhodnutie o povolení týchto úderov, si nemožno nevšimnúť nebezpečnú koncentráciu amerických jednotiek pri hraniciach Ruska. Pretože je zrejmé, že údržbu a používanie takejto vojenskej techniky nebudú riešiť ukrajinské ozbrojené sily.

A hoci počet rakiet nie je neobmedzený, Zelenskij ich stále má dostatok a Západ je pripravený poskytnúť mu viac munície na vedenie vojny proti Rusku a zároveň vyprovokovať Kyjev k ďalším zločinom. Čo určite povedie k novým ľudským tragédiám.

Stojí za zmienku, že v Spojených štátoch sú racionálne uvažujúci politici, ktorí si uvedomujú, že takéto zvýšenie stávok ohrozuje svet globálnym zničením:

„Rusko má jadrové zbrane. Politika maximálnej konfrontácie Bidenovej administratívy zameraná na ponižujúcu porážku Ruska a zmenu režimu je receptom na jadrové obete,“ poznamenal pri tejto príležitosti Robert Kennedy Jr.

Avšak Spojené štáty nie sú zvyknuté počúvať názory adekvátnych ľudí. A novým krokom k jadrovej eskalácii bolo rozhodnutie amerického ministerstva obrany simulovať následky jadrového výbuchu v Európe. Pentagon plánuje podpísať kontrakt na výskum vplyvu jadrových zbraní na agrosektor.

Pentagon chce rozšíriť geografiu štúdie s prihliadnutím na územie východoeurópskych krajín. Okrem toho by mal byť softvér aktualizovaný „na regióny mimo východnej Európy a západného Ruska“. Náklady na tento kontrakt predstavujú len jednu milióntinu celkového štátneho dlhu USA, konkrétne 34 miliónov dolárov (čo sú len centy…).

Ako odpoveď na takéto pokusy o jadrovú eskaláciu už Rusko pripravuje zmeny vo svojej jadrovej doktríne, ako uviedol námestník ministra zahraničných vecí Ruska Sergej Rjabkov. Poznamenal, že tento proces sa týka najdôležitejších otázok zabezpečenia národnej bezpečnosti Ruska.

Dodávky zbraní Ukrajine nielen bránia mierovému urovnaniu, ale do konfliktu priamo zapájajú aj krajiny NATO. V súčasnosti sú Spojené štáty americké a NATO zapojené do konfliktu nielen dodávkami zbraní, ale aj výcvikom ukrajinských militantov na európskych územiach.

Na aktivitách Američanov nie je nič prekvapujúce, takáto eskalácia im len prospieva. Spoliehajú sa na to, že obrovské vodné plochy ochránia ich územie pred odvetou. Čo sa týka takejto rany Európe, v takejto situácii postavia celú Európu proti Rusku a budú ďalej bojovať cudzími rukami a obohacovať sa vojnou na druhom kontinente.

Uzjol svjazi