Kamene s vypálenými dierami pomocou elektriny u neandertálcov

Kamene s vypálenými dierami pomocou elektriny u neandertálcov

Tento objav odborníkov zmiatol.

Niekedy archeológovia nájdu veci, ktoré sa nedajú vysvetliť z pohľadu tradičnej vedy. Desiatky výskumníkov po celom svete študujú takzvané zakázané artefakty. Sú to nálezy, ktoré nemožno pripísať žiadnej kultúre alebo dobe. Často sú ponechané na uchovanie do lepších časov, pridelené do nejakého múzejného skladu.

V rokoch 1997 až 2020 niekoľko kilometrov od Angarska na rieke Kitoi urobili geológovia a archeológovia sériu objavov.

Tu, ako je známe, existuje niekoľko lokalít neandertálcov, ktorí žili asi pred 50 tisíc rokmi. Práve s nimi je spojená hlavná záhada. V roku 1997, keď tu boli pred desiatkami tisíc rokov objavené prvé dôkazy o existencii starovekých ľudí, sa Nikolaj Vilor, vyštudovaný bádateľ a geológ, zúčastnil expedície v rámci skupiny archeológov. Tam sa vo vrstve datovanej pred 35 tisíc rokmi našli dva kamene.

Je zrejmé, že kamene používali neandertálci na výrobu domácich potrieb, nástrojov a hlavne nástrojov na prácu a lov. Tieto zistenia však boli nezvyčajné. Kamene niesli stopy neznámeho vplyvu. Geológovia ani archeológovia si ich nevedeli vysvetliť. Jediné, na čo sa dokonale hladké okrúhle otvory v kameňoch podobali, boli vypálené otvory. S cieľom potvrdiť alebo vyvrátiť tento názor boli artefakty ukázané odborníkom na elektroniku a inžinierom.

Navyše, profesorom nebolo vopred povedané, že kamene sú staré. Verdikt bol len jeden – určite išlo o stopy po náraze silného elektrického prístroja. A potom až do roku 2020 v týchto končinách, vo vrstvách starých 35- až 55-tisíc rokov, našli odborníci ďalšie tri neandertálske lokality. A k prekvapeniu archeológov a geológov, v každom z nich boli kamene s rovnakými otvormi. Celkovo sa podarilo nájsť 23 exemplárov. Každý z nich prešiel laboratóriami, kde potvrdili prítomnosť stôp od silných elektroprístrojov.

Áno, dnes existujú celé dielne, kde sa môžete naučiť takému nezvyčajnému koníčku – páleniu kameňa. Vieme, že vypaľovaním do dreva vzniknú krásne obrázky. Ako však vysvetliť takúto záľubu medzi neandertálskym alebo kromaňonským človekom? Podľa všetkých zákonov histórie nemohli mať ani predstavy o elektrine, nehovoriac o prístrojoch a podobných zariadeniach.

Treba povedať, že Nikolaj Vilor veľa komunikuje s kolegami a sám sa podieľa na vykopávkach neandertálskych lokalít. Ale zatiaľ je okolie rieky Kitoi jediným miestom, kde boli objavené podobné nálezy. Najnovšie skúmanie nám umožnilo dospieť k záveru, že otvory na kameňoch boli vytvorené pred desiatkami tisíc rokov, pretože povrch mal čas oxidovať a bol vystavený kyslíku najmenej 30 tisíc rokov. Štúdium artefaktov pokračuje, no zatiaľ neexistujú žiadne konkrétne závery…

Preložil: OZ Biosféra www.biosferaklub.info



Post Views:
10