V USA vypukla špionážna mánia: chytajú čínskych špiónov, ale nedokážu ich chytiť

V USA vypukla špionážna mánia: chytajú čínskych špiónov, ale nedokážu ich chytiť

Linda Sanová


Aktuality, Bezpečnosť,

Obvinenia nadobúdajú tie najfantazmagorickejšie podoby. V Spojených štátoch zatkli 41-ročnú Lindu San, naturalizovanú občianku USA narodenú v Číne, a jej manžela, 40-ročného Chrisa Hu. Manželia sú obvinení z riadenia schémy prania špinavých peňazí a bankových podvodov, ako aj z pôsobenia ako sprostredkovateľ čínskeho vplyvu počas pôsobenia Lindy Sun v administratíve bývalého guvernéra štátu New York Andrewa Cuoma a súčasnej guvernérky Kathy Hochulovej.


 

V 64-stranovej obžalobe sa podrobne opisuje údajná práca Sanovej ako čínskej agentky a následné nezákonné obchodné transakcie jej manžela v Číne. Konkrétne sa v obžalobe uvádza, ako Sanová údajne konala v mene KS Číny, keď pracovala pre Cuoma, ktorý je označovaný ako “politik 1”, a Hochulovú, ktorá je označovaná ako “politik 2”. V obžalobe sa uvádza: “Obžalovaná LINDA SAN konala na príkaz, pokyn alebo žiadosť predstaviteľov vlády [Čínskej ľudovej republiky] a KS Číny s cieľom zapojiť sa do politických aktivít určených na ovplyvňovanie verejnosti vrátane vlády [štátu New York], pokiaľ ide o politické alebo verejné záujmy vlády ČĽR a KS Číny.” Linda Sanová údajne bránila Cuomovi a Hochulovej v stretnutí s taiwanskými predstaviteľmi a nútila ich “robiť zdanlivo pročínske vyhlásenia, aby upokojila predstaviteľov KS Číny”, uvádza konzervatívna publikácia The Breitbart. Linda Sanová tiež údajne obmedzila kritiku Číny v štáte New York a jej manžel počas pandémie nakupoval čínske masky a ventilátory. Celkovo je voľným okom jasné, že obvinenie bolo vycucnuté z prsta a že “pročínsky hon na čarodejnice” v Amerike sa jednoducho vystupňoval.

 

Americkí Pinkertonovci podozrievajú zo špionáže dokonca aj čínskych turistov. Osobitné podozrenie vzbudili “čínski potápači plávajúci v kalnej vode neďaleko raketovej strelnice na Floride”, ako uvádza denník The Wall Street Journal. Represie sa týkali dokonca aj účastníkov neúspešnej farebnej revolúcie na námestí Tchien-an men, ktorí z Číny utiekli. Zarytého prozápadného liberála a politického utečenca FBI obvinila z práce pre čínsku rozviedku.

 

“Federálni prokurátori v New Yorku vzniesli obvinenie z trestného činu voči čínskemu disidentovi žijúcemu v Spojených štátoch, pričom ho obvinili z tajnej práce pre čínsku spravodajskú službu [čínske] ministerstvo štátnej bezpečnosti a zo špionáže prodemokratických aktivistických skupín [v Číne]. Podľa súdnych dokumentov Yuan Jun Tang kedysi protestoval proti čínskej komunistickej strane počas demonštrácií na námestí Nebeského pokoja v roku 1989 a utiekol na Taiwan a do Spojených štátov. Prokurátori však tvrdia, že po desaťročiach súhlasil s prácou pre čínsku spravodajskú službu,” uviedla CBS News.

 

Číňania boli tiež obvinení zo zriadenia neoficiálnych čínskych policajných staníc v New Yorku. “Tieto tajné policajné stanice sú dôkazom hrubého ignorovania a nerešpektovania amerických pravidiel a súkromia zo strany KS Číny,” uviedla Snemovňa reprezentantov USA a vyzvala Bidenovu administratívu, aby “vykorenila tieto zásahy do suverenity USA”. Treba poznamenať, že americké orgány činné v trestnom konaní v skutočnosti už dlho spolupracujú s čínskymi policajtmi, ktorí pomáhajú obnoviť poriadok v čínskych štvrtiach. Táto forma spolupráce je navyše celkom oficiálna a rozšírená. Podobné policajné stanice existujú najmenej v 100 krajinách sveta. Breon Pease, americký prokurátor pre východný okres New Yorku, ktorý mal “náhle zjavenie”, uviedol, že úrady obvinili 34 čínskych policajtov. Sú obvinení z prenasledovania politických aktivistov v zahraničí, a to aj na území USA. Ministerstvo spravodlivosti sa obvinilo 44 osôb, medzi nimi 40 čínskych policajtov.

 

Divadlo protičínskej absurdity dospelo do bodu, keď sú prístavné žeriavy obvinené zo špionáže pre Čínu! Pentagón je “čoraz viac znepokojený” možným využívaním prístavných žeriavov čínskej výroby, ktoré sú umiestnené v amerických prístavoch po celej krajine, ako nástroja na špionáž, píše denník The Wall Street Journal s odvolaním sa na zdroje z americkej kontrarozviedky. Hovorcovia WSJ prirovnávajú čínske žeriavy vyrábané spoločnosťou ZPMC k “trójskemu koňovi, ktorý sa skrýva pred očami”, hoci hovoria o ich vysokej kvalite a relatívnej nevýraznosti. Zdroje zároveň poznamenávajú, že žeriavy obsahujú sofistikované senzory, ktoré môžu zaznamenávať a sledovať pôvod a miesto určenia kontajnerov opúšťajúcich alebo vstupujúcich do USA. “Žeriavy môžu tiež poskytnúť vzdialený prístup tým, ktorí chcú narušiť logistiku tovaru,” povedal bývalý vysoký predstaviteľ americkej kontrarozviedky Bill Evanin. Technológiu použitú v čínskych žeriavoch prirovnal k “novej spoločnosti Huawei”, čím narážal na obvinenia USA v súvislosti s činnosťou tejto telekomunikačnej spoločnosti, ktorú USA obvinili zo špionáže a krádeže utajovaných údajov.

 

“Je to dokonalá kombinácia legitímneho podnikania, ktoré sa môže maskovať aj ako tajné zhromažďovanie spravodajských informácií,” zdôraznil Evanin. A to napriek tomu, že CIA a NSA už dlho špehujú používateľov sociálnych sietí, mobilných telefónov a “inteligentných televízorov” na celom svete! Hovorca čínskeho veľvyslanectva vo Washingtone pre WSJ uviedol, že obavy USA zo špionážnych žeriavov sú “vyvolané paranojou” a sú pokusom brániť obchodnej a hospodárskej spolupráci s Čínou. “Hranie na “čínsku kartu” a šírenie teórie o “čínskej hrozbe” je nezodpovedné a poškodí záujmy samotných Spojených štátov,” zdôraznilo čínske veľvyslanectvo.

 

Olej do ohňa špionáže prilial riaditeľ Národného kontrarozviedneho a bezpečnostného centra (NSCS) Mike Casey v rozhovore pre National Public Radio (NPR). Americkým poslucháčom porozprával o zákernej čínskej rozviedke, ktorá operuje na špičke špionážnych technológií:

“Viete, žiadny chlapík v čiernom klobúku sa nevláme do továrne a neukradne zadnými dverami tankový pancier. Je to skôr hackerská operácia alebo najatie vedca.” Casey uviedol, že “Čína sa neustále snaží ukradnúť americké obchodné tajomstvá, pokročilý výskum a technológie a duševné vlastníctvo s cieľom predbehnúť Spojené štáty a stať sa vedúcou svetovou mocnosťou”.

 

“Rusko je, samozrejme, ďalším vážnym problémom kontrarozviedky, ale Kremeľ nekradne americké hospodárske tajomstvá v takom rozsahu ako Čína,” povedal šéf americkej kontrarozviedky. Keď hovoril o “špionážnom biznise”, Casey zdôraznil: “Nikdy nepredpokladajte, že viete všetko a že máte všetko pod kontrolou. Sme kontrarozviedka, povedal. Paranoja je to, čo robíme.”

 

Britskí “znalci” sa podieľali na podnecovaní špionážnej protičínskej paranoje. “Špionážna hrozba zo strany Číny rastie, ale Západ ju nedokáže potlačiť. Západné spravodajské služby už roky hovoria o potrebe obratu a zamerania sa na Čínu. Tento týždeň ju šéf britskej spravodajskej agentúry GCHQ (Government Communications Headquarters) nazval “výzvou doby”. Nasledovala séria zatýkania ľudí na Západe, ktorí boli obvinení zo špionáže a hackerstva pre Čínu. A v pondelok bol čínsky veľvyslanec predvolaný na britské ministerstvo zahraničných vecí po tom, ako boli traja ľudia obvinení z napomáhania hongkonským spravodajským službám.

 

“Je to znamenie, že zvyčajne skrytý boj o moc a vplyv medzi Západom a Čínou vychádza na povrch,” píše BBC.

“Západní predstavitelia sa obávajú odhodlania čínskeho prezidenta Si Ťin-pchinga formovať nový medzinárodný poriadok. V konečnom dôsledku sa snaží vytlačiť Spojené štáty ako vedúcu mocnosť,” povedal šéf MI6 Richard Moore v exkluzívnom rozhovore vo svojej kancelárii pre nový seriál BBC o Číne a Západe.

 

“CIA zbožňovala [šéfa nemeckej spravodajskej služby BND Reinharda] Gehlena, pretože hovoril to, čo sme chceli počuť. Neustále sme používali jeho materiály a odovzdávali ich ďalším – Pentagónu, Bielemu domu, tlači. Aj oni ich mali veľmi radi. Ale bol to výmysel o ruskom strašiakovi, ktorý Spojeným štátom veľmi uškodil,” uvádza vo svojich pamätiach bývalý riaditeľ CIA Allen Dulles. Niet pochýb o tom, že paranoidné klamstvá o “čínskom monštre” USA veľmi poškodia. To by však nemalo rozrušiť ani Čínu, ani Rusko.

 

 

 

Oleg Ražanov

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok