Údajná dohoda so stranou Bloc Quebec by mohla udržať Trudeauových liberálov pri moci a odvrátiť voľby

Údajná dohoda so stranou Bloc Quebec by mohla udržať Trudeauových liberálov pri moci a odvrátiť voľby

Možnosť predčasných kanadských volieb sa nemusí naplniť po tom, čo líder Bloc Québécois Yves-Francois Blanchet naznačil, že spojenectvo medzi separatistickou stranou a liberálmi pod vedením Justina Trudeaua by sa mohlo stať realitou.

O tom, že by mohlo dôjsť k dohode medzi Blokom a liberálmi, sa začalo špekulovať po tom, čo predseda Bloku v snemovni Alain Therrien v nedeľu povedal, že ciele strany’zostávajú rovnaké, ale prostriedky, ako sa k nim dostať, budú oveľa jednoduchšie.”

“Budeme rokovať a usilovať sa o zisky pre Quebec … naša rovnováha síl sa zlepšila, to’je isté,” povedal, ako informovala agentúra Canadian Press.

Therrien sa vyjadril v súvislosti s možnosťou, že federálne voľby sa uskutočnia pred jeseňou 2025 po tom, ako líder Novej demokratickej strany Jagmeet Singh predminulý týždeň stiahol svoju oficiálnu podporu pre Trudeauových liberálov.

Koncom minulého mesiaca líder Konzervatívnej strany Pierre Poilievre vyzval Singha aby stiahol svoju podporu pre Trudeauových liberálov, aby sa mohli konať voľby.

Therrien tiež poznamenal, že NDP stiahnutím podpory Trudeauových liberálov vytvorila “okno príležitosti”, ktoré môže jeho strana využiť. Denník Canadian Press uviedol, že osoba blízka strane Bloc priamo povedala, že NDP v podstate odovzdala strane rovnováhu síl.

V súčasnosti má Bloc 32 kresiel oproti 24 kreslám NDP’čo je viac ako dosť na to, aby podporil liberálov, ktorí majú 154 kresiel.

Ak ide o Blancheta, v pondelok pre médiá povedal, že sa cíti “dobre” z novonadobudnutej moci svojej strany’. Potom si vystrelil z Poilievra a povedal, že je viac-menej ako Trudeau. “Je veľa otázok, v ktorých je (Poilievre’na rovnakej pozícii ako Justin Trudeau,” povedal Blanchet.

“Ukáž nám, že si iný, Justin Trudeau, okrem toho, že si proti potratom, potom uvidíme, čo nám môžeš ponúknuť,”povedal.

“Ak sa liberáli nedostanú do takého rozpoloženia, aby nám umožnili dosiahnuť veľmi jasné zisky pre Quebec, mali by radšej okamžite napumpovať pneumatiky na svojom volebnom kamióne.”

Kým väčšina konzervatívnych poslancov je za život, Poilievre podporuje potraty a má slabé výsledky, pokiaľ ide o otázky života a rodiny, pričom Kampaň za život (Campaign Life Coalition) mu dala “červené svetlo” hodnotenie.

Novinky o možnej dohode medzi Blokom a liberálmi, ktorá má Trudeaua udržať pri moci, vyvolali okamžitý hnev premiérky Alberty Danielle Smithovej.

“Federálna vláda nemá mandát na vyjednávanie s quebeckými separatistami na úkor Alberty, západu a zvyšku krajiny,” písala v pondelok na X. “Ak sa liberáli vydajú touto cestou, musíme okamžite vyhlásiť voľby.”

V utorok Blanchet reagoval na Smithovej’komentáre pred novinármi slovami, že jej poznámky považuje za “vtipné” a dodal, že “Kanaďania sa o nás zrazu veľmi zaujímajú.”

Ak ide o Trudeaua, jeho problémy sa naďalej stupňujú. Portál LifeSiteNews nedávno informoval, ako riaditeľ národnej volebnej kampane kanadskej’federálnej Liberálnej strany oznámil, že odstupuje, pretože podľa zdrojov blízkych strane si nemyslí, že Trudeau môže vyhrať štvrté voľby po sebe.

Nedávne prieskumy verejnej mienky ukazujú, že konzervatívci pod vedením Poilievra by v dnešných voľbách s prehľadom získali väčšinovú vládu. Singhova’NDP a Trudeauovi’liberáli by stratili obrovský počet kresiel.