Moderátorka prezidentskej debaty v televízii ABC 100 % pozitívne hodnotila Kamalu Harrisovú

Moderátorka prezidentskej debaty v televízii ABC 100 % pozitívne hodnotila Kamalu Harrisovú

Viceprezidentka Kamala Harrisová sa dnes večer stretne s bývalým prezidentom Donaldom Trumpom v debate, ktorú organizuje televízia ABC News, a pre svoje prvé stretnutie si nemohla vybrať priateľskejšie fórum. Nová štúdia Media Research Center zistila, že z veľkej trojky večerných spravodajských relácií sa ABC’s World News Tonight – vedená moderátorom debát Davidom Muirom – stavia k Harrisovej najpozitívnejšie a k Trumpovi najnepriateľskejšie.

Analytici MRC preskúmali všetkých 100 predvolebných príspevkov, ktoré boli odvysielané v ABC’s World News Tonight odo dňa, keď Harrisová vstúpila do boja (21. júla), do 6. septembra, vrátane víkendov. Naši analytici našli 25 jednoznačne pozitívnych vyjadrení o Harrisovej od reportérov, moderátorov, voličov alebo iných nestraníckych zdrojov, pričom negatívnych vyjadrení bolo nula – žiadne. To znamená, že viceprezidentka dosiahla 100 % pozitívne skóre.

Ak ide o Trumpa, naši analytici našli len päť jednoznačne pozitívnych komentárov oproti 66 negatívnym vyjadreniam, čo predstavuje 7 % pozitívne (93 % negatívne) skóre.

Naše meranie dobrej/špatnej tlače nezahŕňa stranícke komentáre, ako aj hodnotenia kandidátov v prieskumoch a ich vyhliadky. Takže hoci diváci ABC’s World News Tonight počas týchto posledných šesť a pol týždňa určite počuli negatívne komentáre o Harrisovej, všetky pochádzali od Trumpa, jeho volebného tímu alebo iných republikánov  nikdy nie od novinárov alebo nestraníckych zdrojov.

Aj keď naše spinové skóre podobne vylučuje všetky demokratické zvukové prejavy o republikánskom kandidátovi, reportéri a moderátori ABC’sa buď sami vrhli na kritiku Trumpa, alebo odvysielali negatívne komentáre z nestraníckych zdrojov, aby bývalému prezidentovi’dodali silne negatívny nádych.

(Viac informácií o metodike nájdete na konci tohto článku.)

V tých istých týždňoch vysielali aj CBS Evening News a NBC Nightly News veľmi pozitívne spravodajstvo o Harrisovej a prevažne negatívne spravodajstvo o Trumpovi, avšak nie tak extrémne, ako sme zistili v prípade ABC’s World News Tonight. Pri použití rovnakej metodológie bolo pokrytie Harrisovej na CBS 94 percent pozitívne a na NBC &ndash 71 percent pozitívne; historicky dobrá tlač, ale nie taká dobrá ako 100 percent pozitívnej tlače, ktorú dostala na ABC.

Ak ide o Trumpa, jeho pokrytie bolo na CBS 77 percent negatívne a na NBC 86 percent negatívne – extrémne nepriateľské, ale nie také hrozné ako obrovské 93 percentné negatívne pokrytie, ktoré dostal na ABC.

Naša štúdia zistila aj ďalšie spôsoby, ako vlajková spravodajská loď ABC’pomáhala demokratickej kandidátke:

ABC’World News Tonight nikdy neoznačila Harrisovú za “liberálku.” Spravodajcovia CBS aj NBC potvrdili ideológiu Harrisovej’už na začiatku jej kampane. Ešte 21. júla Weijia Jiang z CBS’povedal, že Harrisová “má liberálne hlasovacie záznamy, ktoré by mohli byť vyvážené umiernenejšou viceprezidentkou.”O tri dni neskôr Liz Kreutzová z NBC’označila Harrisovú za “progresívnu prokurátorku, ktorá sa sama označuje za progresívnu.”

Ale do 4. septembra korešpondenti ABC’ešte nenazvali Harrisovú ani “liberálkou”, ani “progresívkou.” Namiesto toho osem príbehov obsahovalo krátke klipy republikánov (zvyčajne bývalého prezidenta Trumpa), ktorí Harrisovú”označili za liberálnu. Reportéri a moderátori ABC tiež nikdy nekritizovali Harrisovú’za riešenie otázok, ako je ekonomika alebo hranice.

Čítajte: Tulsi Gabbard odhaluje, že bola zaradená na ‘po kritike Kamaly Harrisovej

Keďže v reláciách CBS a NBC odznelo len málo kritiky na adresu politiky a ideológie Harrisovej’, úplne nechýbala. “Harrisová poskytuje len málo podrobností o svojich plánoch, ktoré podľa jednej nestrannej skupiny zvýšia deficit o 1,7 bilióna dolárov,”povedal divákom NBC’Gabe Gutierrez ešte 17. augusta. “A republikánski aj demokratickí ekonómovia sa vyslovili proti vládnej kontrole cien.”

Na rozdiel od ABC, CBS aj NBC občas ukázali voličov, ktorí sú proti Harrisovej. Až počas prvých, veľmi pozitívnych medových týždňov o Harrisovej v júli, diváci večerných správ občas videli voličov, ktorí viceprezidentku nemali radi. V reportáži z Georgie 30. júla Peter Alexander z NBC’robil rozhovor s voličom Benom Wilsonom, ktorý “obviňuje Bidena aj Harrisovú z vysokých cien.”

Wilson povedal, že ho rozčuľuje “všetko od cien benzínu až po, viete, vajcia, životné náklady, všetko.”

Najnovšie, diváci večerných správ 4. septembra videli voliča v New Hampshire, ktorý vyhlásil, že uprednostňuje Trumpa: “Harris bude ďalšie štyri roky trpieť.”

Niktoho takého voliča však do večerného spravodajstva ABC nikdy nezaradili, hoci sa zdalo, že nemajú námietky proti tomu, aby ukázali voličov podporujúcich Harrisovú, ako napríklad fangličku, ktorá sa objavila 18. augusta v World News Tonight: “Sme tak nadšení z lístka Harrisová/Walzová a z nádeje a radosti.”

CBS aj NBC našli kritikov Harrisovej’pôsobenia na poste prokurátorky. “Niektorí progresívci Harrisovej vyčítali, že je príliš tvrdá v boji proti zločinu, ale konzervatívci ju kritizovali, že je príliš zhovievavá,”povedala divákom CBS Nikole Killionová v profile novej demokratickej kandidátky z 22. augusta. Žiadna takáto kritika – ani z pravice, ani z ľavice – sa neobjavila v relácii ABC’s World News Tonight.

Propagácia Trumpových’kontroverzií, zatajovanie Harrisovej’ Ešte 3. augusta CBS aj NBC krátko informovali svojich divákov, že Harrisovej’manžel Doug Emhoff sa počas prvého manželstva dopustil cudzoložstva. Korešpondentka Natalie Brandová v relácii CBS Weekend News vysvetlila: “Emhoff vo vyhlásení, ktoré získala CBS News, uviedol, že počas prvého manželstva prešiel ťažkými časmi kvôli svojmu konaniu a v&nbsptom čase prevzal zodpovednosť.”

Na žiadnej z televíznych staníc sa Emhoffov’prehrešok nepovažoval za veľkú vec, avšak ABC tomuto negatívnemu príbehu o manželovi viceprezidentky’neponúkla ani sekundu spravodajstva. Namiesto toho Selina Wangová z ABC v ten večer vysvetľovala, ako Harrisová “oficiálne získala dostatok hlasov na to, aby sa stala predpokladanou kandidátkou Demokratickej strany” a hovorila o jej prebiehajúcom hľadaní kandidáta na prezidenta.

World News Tonight sa rozhodne nehanbili dať kyslík tomu, čo prezentovali ako Trumpove kontroverzie. Televízia hovorila o Trumpovom’komentári spochybňujúcom Harrisovú’v štyroch rôznych príbehoch, v celkovej dĺžke 3 minúty a 48 sekúnd. Televízia ABC ponúkla tri rôzne príbehy (3 minúty, 30 sekúnd), v ktorých sa hovorilo o roztržke po Trumpovej návšteve Arlingtonského národného cintorína, kde si uctili pamiatku padlých pri sťahovaní z Afganistanu v roku 2021.

A televízia zasiahla Trumpa za jeho komentáre, v ktorých dal do protikladu Medailu cti a Prezidentskú medailu slobody, v dvoch rôznych večerných správach, čo v súčte predstavuje 3 minúty a 14 sekúnd spravodajstva. “Dnes večer Trump stále čelí kritike…” Rachel Scottová z ABC’sa vystatovala 19. augusta, teda celé tri dni po tom, čo jej spravodajská relácia’o tejto poznámke informovala prvýkrát.