Prečo hnutie za život nepresvedčilo viac amerických voličov?

Prečo hnutie za život nepresvedčilo viac amerických voličov?

V tohtotýždňovej epizóde The Van Maren Show Jonathon rozoberá výzvy, ktoré prináša oslovenie priemerného voliča s posolstvom za život pred nadchádzajúcimi novembrovými voľbami.

Jonathon začína epizódu tým, že pripomína poslucháčom, že v Spojených štátoch budú voliči v mnohých štátoch, ktoré prijali prísne zákony o potratoch, v novembri tohto roku hlasovať o referendách, ktoré majú zakotviť práva žien na potrat do ústav týchto štátov. Niektoré z týchto referend, ako napríklad referendum na Floride, by v podstate umožnili potraty až do narodenia. Následne sa hlboko ponoril do toho, prečo sa zástancom života nedarí presadiť posolstvo proti potratom. 

Najprv zdôraznil, ako sa debata vždy rámcuje v zmysle “reprodukčnej zdravotnej starostlivosti” a úmrtnosti matiek, bez toho, aby sa spomenula realita potratov. Tlač bude “overovať fakty”; pravdivé vyhlásenia zástancov života, pričom ako štandard pre “overovanie faktov bude používať plánované rodičovstvo a potratový priemysel.”

Jonathon potom poznamenal, že súčasná situácia v Spojených štátoch odráža to, čo sa stalo v Irsko v roku 2018 

“Máte dve záujmové skupiny, ktoré bojujú o srdcia a mysle ľudí. A jednou záujmovou skupinou je potratový priemysel, ktorý sa pokúša dehumanizovať nenarodené deti v maternici, pokúša sa v podstate oklamať verejnosť, aby zabudla na všetko, čo vie o dieťati v maternici, a pokúša sa presadiť sériu veľmi škodlivých lží. A robia to’s plnou podporou piatej veľmoci; robia to’s plnou podporou tlače,” povedal Jonathon.

Jonathon poznamenal, že keď zástancovia života píšu stĺpčeky, v ktorých vysvetľujú, že žiadne zo štátov’ potratových obmedzení nerobí to, čo píše mainstreamová tlač, napríklad nezabíja ženy alebo im nebráni dostať starostlivosť pri potratoch, tieto články sa objavujú len mimo hlavných spravodajských zdrojov.

“To, čo vidíme v jednom štáte za druhým, je tento príbeh, ktorý utvrdzuje, že potratové zákony zabíjajú ženy, že potratové zákony bránia ženám získať potrebnú starostlivosť v prípade potratov, že ženy nemôžu podstúpiť potrat alebo nemôžu získať primeranú starostlivosť, ak tehotenstvo skutočne ohrozuje ich život, ” povedal. “Žiadna z týchto vecí nie je pravdivá, a napriek tomu sa všetky tieto veci tvrdia bez výhrad a bez korekcie dôsledne a všade.”  

Jonathon poslucháčom pripomenul írsky dodatok z roku 2018, ktorý odstránil výslovnú ochranu nenarodených detí v írskej ústave, o ktorej sa zmienil na začiatku epizódy. Zdôraznil, že potratovému priemyslu v krajine’sa podarilo presadiť tento dodatok tým, že presvedčil priemerného írskeho voliča, že ak by’neprešiel, zomrelo by viac žien.

“Ženy ako Savita Halappanavar, ktorá bola zubárka, ktorá zomrela na komplikácie v tehotenstve, a každá pitva, každá jedna štúdia, ktorá sa v tejto súvislosti vykonala, dokázala, že interrupcia s jej prípadom nijako nesúvisela, že interrupcia by jej život nezachránila. A napriek tomu to nie je fakt, o ktorom väčšina ľudí hlasovala,” povedal.“

Ďalším dôvodom, prečo írske referendum prešlo, bolo to, že po tom, čo zástancovia potratov začali získavať veľkú podporu prostredníctvom reklám na Googli a sociálnych sieťach, sa potratovému priemyslu podarilo dosiahnuť zákaz všetkých digitálnych reklám len niekoľko týždňov pred hlasovaním. Zatiaľ čo potratová loby sa na digitálnu reklamu nemusela spoliehať, pretože mala vo vreckách mainstreamovú tlač, hnutie za život sa pri oslovovaní voličov spoliehalo na digitálnu reklamu. Bez médií a internetu tak mohli zástancovia života chodiť len od dverí k dverám, aby šírili svoje posolstvo, a to nakoniec nestačilo na to, aby zastavili prijatie dodatku napriek statočnému úsiliu v teréne.

“Vidíme, že to isté sa deje aj teraz v [USA], kde zástancovia života vytvárajú tímy a [existujú] organizácie, ktoré chodia od dverí k dverám a snažia sa osloviť verejnosť a snažia sa odhaliť pravdu o potratoch čo najväčšiemu počtu ľudí, ktorých môžu osloviť. Ale jednoducho nemajú toľko peňazí, ako má potratový priemysel – napríklad v Michigane – v jednom z prvých referend, [kde] boli zástancovia potratov prekonaní v pomere 16:1,” povedal Jonathon.

Pre viac Jonathonových’analýz si nalaďte tento týždeň’epizódu The Van Maren Show.

The Van Maren Showprebieha na mnohých platformách vrátane Spotify, SoundCloud, YouTube, iTunes, a Google Play 

Úplný zoznam epizód a možnosť prihlásiť sa na odber rôznych kanálov nájdete na našej webovej stránke Acast tu.