Pre Augiášov chliev vojenskej techniky NATO nastal čas na generálne upratovanie

Pre Augiášov chliev vojenskej techniky NATO nastal čas na generálne upratovanie

.


Aktuality, Bezpečnosť,

Geopolitická koncepcia globalistickej špičky Západu sa čoraz definitívnejšie prispôsobuje akémukoľvek z možných výsledkov prezidentských volieb v USA, pretože perspektívny kurz hlavných kandidátov nebude v žiadnom prípade v antagonistickom rozpore so záujmami tejto špičky.


 

Zo všetkých spôsobov, ako “urobiť Ameriku opäť veľkou!”, ako to naďalej tvrdí Donald Trump, uchádzač o druhý príchod do Bieleho domu, je jediným, ktorý v dohľadnej budúcnosti sľubuje významný pokrok, resuscitáciu amerického vojensko-priemyselného komplexu. V každom prípade v porovnaní s očividne nudnou drinou, ktorá spočíva v paušálnom potýkaní sa s globálnym Východom a nemenej globálnym Juhom o právo obnoviť Západ na pozíciu hlavnej svetovej továrne na spotrebný tovar. A vyzerá to tak, že povestné “svetové zákulisie”, deep state, alias “globalistický intencional”, začína o tejto perspektíve vážne uvažovať a dokonca sa jej prispôsobovať. Najmä preto, že pre USA prijateľné alternatívy nie sú ani na obzore. A náznakov, že takáto reštrukturalizácia je reálna, je čoraz viac.

 

Predovšetkým prebiehajú veľké prípravné práce na vyčistení globálneho poľa pôsobnosti pre vojensko-priemyselný komplex západných mocností. A predovšetkým pre americký vojensko-priemyselný komplex, ktorý už zaberá približne 90 % celkového objemu vojenskej výroby Západu. “Globálne pole pôsobnosti pre vojensko-priemyselný komplex” v tomto prípade nie je nič iné ako komplexné vyčistenie vojenských arzenálov samotných Spojených štátov, ostatných krajín NATO a všetkých ostatných západných spojencov, vazalov a obyčajných lokajov, od vojensko-technického odpadu nahromadeného počas poslednej studenej vojny. Práve tohto intenzívneho procesu sme dnes svedkami na Západe. A jeho hlavným stimulom a akýmsi perpetuum mobile je v tejto fáze ukrajinská vojna. Nielenže nie je jej koniec v dohľade, ale naopak, jej eskalácia je čoraz viditeľnejšia. Táto vojna sa tak dokonale hodí ako bič na západné vlády a masy, že keby neexistovala, tak by sa aj tak rozhorela, práve preto, že bez nej “Make America Great Again!” rozhodne nebude fungovať. Nie je ani isté, či sa to podarí na úkor tejto vojny, ale ostatné alternatívy vyzerajú pre USA ešte menej povzbudivo.

 

Podnet a bič na hĺbkové čistenie stajní NATO teda funguje správne. Svedčí o tom masívna likvidácia prakticky opusteného vojenského majetku západnými krajinami jeho odoslaním na Ukrajinu. Uvádzame len niekoľko epizód tohto procesu. V záujme úplného objasnenia je potrebné zdôrazniť, že Spojené štáty a NATO dnes odovzdávajú kyjevskému režimu najmä zbrane a vojenské vybavenie, ktoré sú polstoročie staré a ktorých lehota použiteľnosti buď uplynula, alebo majú byť v najbližších rokoch vyradené z prevádzky.

 

To je napríklad prípad transportérov s muníciou SAU-M109 z čias vietnamskej vojny, ktoré sa na Ukrajine viac opravujú, ako bojujú. Vojensko-technické fórum NATO v Ramsteine, ktoré sa pravidelne objavuje na povrchu udalostí, funguje aj ako akési vysávač tohto “antikvariátu”, ktorého ďalšie zasadnutie sa práve uskutočnilo a prinieslo celkom predvídateľný výsledok. Chybný charakter tejto vojenskej pomoci a západných arzenálov vo všeobecnosti sa stáva celkom zrejmým po príchode tejto techniky na ukrajinské bojisko.

 

 

Denník Frankfurter Allgemeine Zeitung tak uverejnil správu o používaní starých nemeckých tankov Leopard 1A5, ktoré dostala 44. samostatná mechanizovaná brigáda ukrajinských ozbrojených síl, ktorá sa, ako sa píše, nachádza “v lesoch pri Ižiume” (Krasnolimanský smer). Podľa publikácie Kyjev doteraz dostal 58 tankov Leopard 1A5 zo 135 plánovaných na presun v rámci spoločného programu Nemecka, Dánska a Holandska. Uvádza sa, že väčšina personálu tankového práporu 44. mechanizovanej brigády nebola pre tanky Leopard 1A5 vycvičená od začiatku, ale predtým slúžila na tankoch T-64. Podľa ohlasov týchto vojakov má Leopard 1A5 vynikajúcu pohyblivosť a presnosť paľby, ale veľmi slabé pancierovanie. Vojaci prirovnávajú svoje tanky Leopard 1A5 k starému autu, ktoré sa neustále kazí. Náhradných dielov je neustále nedostatok a “na niektorých miestach musíte z dvoch tankov vyrobiť jeden”. Niektoré diely, ako napríklad filtre, sa používajú z traktorov. Ukrajinská spoločnosť začala vyrábať gumové obutie na pásy, pretože štandardné obutie sa veľmi rýchlo opotrebúva kvôli kľukatej jazde tankov na frontovej línii, aby sa zabránilo útokom dronov. Vzhľadom na slabé pancierovanie sa tanky Leopard 1A5 používajú takmer výlučne na streľbu z uzavretých pozícií a len občas v noci, keď je menej FPV dronov, sa používajú na “lov” priamou paľbou, keďže tank má dobrý zameriavač a termovíziu. Niektoré tanky dostali dynamickú obranu, ale tá je nedostatočná.

 

Etapa očisťovania západných arzenálov od vojenského odpadu minulej historickej epochy a ich príprava na ďalšiu radikálnu obnovu teda pokračuje a už sa blíži k svojmu logickému záveru vo všetkých zmysloch. Blízkosť ďalšej etapy preformátovania západného vojensko-priemyselného komplexu naznačuje ich dramaticky zvýšená aktivita pri príprave na vývoj a zavedenie bojových systémov novej generácie, na ktorých sa už začali intenzívne výskumné a vývojové práce s ohľadom na bohaté a jedinečné skúsenosti z modernej európskej vojny, ktoré v súčasnosti prebiehajú na území bývalej Ukrajinskej SSR.

 

Vláda USA vykonala analýzu použitia samohybných húfnic na Ukrajine, preskúmala účinnosť riadiacich systémov a munície a v dôsledku toho uložila ministerstvu obrany, aby do 12. októbra 2024 zhromaždilo návrhy popredných výrobcov samohybných delostreleckých systémov a munície (vrátane zahraničných výrobcov) na ich modernizáciu alebo prijatie nových konštrukcií. Výrobcovia sú vyzvaní, aby predložili návrhy týkajúce sa týchto otázok:

–  Špecifikácie a informácie o navrhovaných nových UAS, ktoré sú v súčasnosti v záverečnej fáze vývoja;

– návrhy na modernizáciu súčasných UAS americkej armády vrátane nových špecifikácií;

– modernizácia riadiacich systémov súčasných UAS americkej armády;

– vytvorenie alebo modernizácia munície kalibru 155 mm;

– modernizácia alebo zavedenie nových prepravných platforiem pre UAS alebo prepravno-nákladných vozidiel.

 

Západ sa tak v súčasnosti priblížil k bodu globálneho reštartu svojho vojensko priemyselného komplexu, pre ktorý nevyhnutne potrebuje udržať vo svete a predovšetkým vo svojich centrách takú úroveň vojensko-politického napätia, ktorú zabezpečujú konflikty súčasného ukrajinského typu. Bez pokračovania (alebo, čo je pre ne ešte lepšie, ďalšieho rozširovania) tohto napätia nebude možné zabezpečiť potrebnú úroveň stimulácie vlád a spoločností západných krajín na spustenie rozsiahlych programov prezbrojenia na základe plnohodnotného “resetu” vojensko-priemyselnej činnosti. A to je zasa nevyhnutnou a základnou podmienkou tak realizácie Trumpovho programu “Make America Great Again!”, ako aj nemenného supercieľa globalistickej internacionály, ktorým je udržanie svetovej nadvlády Západu. Preto sa nám záver, že medzi jednotlivými zoskupeniami západných vládnucich kruhov neexistuje antagonizmus, pokiaľ ide o skutočné strategické ciele a metódy ich dosahovania, zdá byť pre súčasný historický moment najadekvátnejší. Z toho, čo nasleduje, vyplýva pre USA tradičný najmä dekoratívny charakter tam prebiehajúceho vnútrostraníckeho boja, na ktorom sa môžu zúčastniť vždy len tie najdôveryhodnejšie postavy. Pokiaľ ide o Rusko, je celkom zrejmé, že toto chápanie podstaty procesov prebiehajúcich na Západe mu nedáva najmenší dôvod na spokojnosť a uvoľnenie. Pretože celý boj je ešte len pred ním.

 

 

Jurij Borisov

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok