Quebec umožní "predbežné" žiadosti o eutanáziu, čo je zjavným porušením federálneho zákona

Quebec umožní "predbežné" žiadosti o eutanáziu, čo je zjavným porušením federálneho zákona

Vláda Quebecu oznámila, že čoskoro umožní včasné podanie žiadosti o eutanáziu, hoci ju federálny zákon stále nepovoľuje.

Od 30. októbra budú môcť obyvatelia Quebecu požiadať o lekársku pomoc pri umieraní (MAiD) vopred. Provinčný zákon, ktorý umožňuje MAiD vopred, bol prijatý v júni 2023 a prišiel s časovým harmonogramom, podľa ktorého musí byť uvedený do platnosti do 24 mesiacov.

7. septembra provinčný minister spravodlivosti Simon Jolin-Barrette z vládnej koalície Avenir Québec vo vyhlásení pre médiá uviedol, že všetci obyvatelia provincie budú môcť čoskoro požiadať o MAiD vopred. V auguste vysokopostavení ministri z provinčnej vlády uviedli, že už nebudú “čakať” na novelizáciu kanadského’federálneho trestného zákonníka, ktorá by túto zmenu umožnila.

V súčasnom stave federálna vláda neschválila MAiD na základe predbežnej žiadosti, čo znamená, že nie je legálna.

Pokiaľ ide o trestné právo, to spadá pod federálnu jurisdikciu, čo presadzoval Jolin-Barrette, keďže reportoval CBC, pričom zašiel až tak ďaleko, že požiadal korunnú’prokuratúru, aby nevzniesla žiadne obvinenie, ak zdravotnícky personál ukončí život osoby, ktorá požiadala o vopred podanú žiadosť.

Kanadský minister zdravotníctva Mark Holland, ktorého sa nedávno opýtali, či Quebec pokračuje v zavádzaní nových pravidiel MAiD, povedal, že vláda ich “ešte stále vyhodnocuje, pretože sme ich’práve dostali, a je’dôležité, aby sme sa ako spoločnosť rozprávali o dôsledkoch tohto.”

V Kanade platia dva zákony o eutanázii, tie, ktoré prijala liberálna vláda premiéra Justina Trudeaua’a tie v Quebecu, ktorý v roku 2023 prijal zákon 11. Návrh zákona rozširuje MAiD na osoby s vážnym telesným postihnutím a nariaďuje hospicom ponúkať tento zákrok okrem toho, že umožňuje eutanáziu na základe predchádzajúcej žiadosti.

V súčasnej podobe má Quebec najvyšší počet MAiD v Kanade, pričom len v roku 2023 sa zvýšil o 17 percent a bolo zaznamenaných 5 686 úmrtí. Predstavuje to ohromujúcich 7,3 percenta všetkých úmrtí v provincii v danom roku a znamená to, že Quebec má najvyššiu mieru eutanázie na svete.

Pokiaľ ide o MAiD, Trudeauova’liberálna vláda sa ju snažila rozšíriť z chronicky a nevyliečiteľne chorých na osoby trpiace výlučne duševnými chorobami.

Však vo februári, po nátlaku pro-life, lekárskych a psychiatrických skupín, ako aj väčšiny kanadských’provincií, federálna vláda odložila rozšírenie o duševné choroby až do roku 2027.

Obecne sa počet Kanaďanov usmrtených smrtiacou injekciou od roku 2016 blíži k 65 000, pričom len v roku 2023 sa odhaduje 16 000 úmrtí. Mnohí sa obávajú, že vzhľadom na manipuláciu s oficiálnymi štatistikami môže byť toto číslo ešte vyššie.