Rímske dobytie Británie neovplyvnilo genofond britských dedinčanov

Rímske dobytie Británie neovplyvnilo genofond britských dedinčanov

Naznačila to analýza DNA starých obyvateľov Cambridgeshire.

Čo nám hovorí Wikipédia: „Dobytie Británie Rimanmi trvalo 40 rokov. Británia zostala súčasťou Rímskej ríše niekoľko storočí. V 4. storočí však začalo oslabovanie ríše. V roku 395 sa rozdelila na dve časti – Západorímsku a Východorímsku ríšu. Sila Rimanov bola čoraz nestabilnejšia a v roku 407 boli nútení ostrov opustiť..“

Ukazuje sa, že pravdepodobne celá história s Rímskou ríšou je vymyslený mýtus, keďže ani niekoľko storočí nadvlády Rimanov nad Britániou tam nezanechalo žiadne genetické stopy..

Paleogenetici skúmali pozostatky 96 ľudí, z ktorých väčšina žila v rímskej Británii v prvých storočiach našej éry. Vedci zistili, že genofond vidieckej populácie žijúcej na území moderného Cambridgeshire sa v dôsledku rímskeho dobývania nezmenil a Rimania nezanechali v genofonde žiadne stopy. Ukázalo sa, že genotypy všetkých analyzovaných ľudí sú blízke keltsky hovoriacim populáciám. Toto je uvedené v predtlači na bioRxiv.org.

12. septembra 2024 bol článok publikovaný v časopise Molecular Biology and Evolution.

Počas histórie boli Britské ostrovy opakovane napadnuté migrantmi, ktorí výrazne zmenili genofond tu žijúcich populácií. Napríklad okolo roku 4000 pred Kristom sem prišli prví farmári a rýchlo pohltili miestnych druhohorných lovcov a zberačov. Okolo roku 2400 pred Kristom prišli na ostrovy predstavitelia zvonolejárskej tradície a spolu s novou hmotnou kultúrou šírili rodovú zložku spojenú s pontsko-kaspickou stepou.

Christiana Scheib z univerzity v Tartu a jej kolegovia z Veľkej Británie, Španielska, Talianska, USA a Estónska sa rozhodli vyplniť túto medzeru. Rozhodli sa analyzovať DNA 96 ľudí z ôsmich archeologických nálezísk vykopaných v Cambridgeshire. Väčšina kostí patrila dedinčanom, ktorí obývali tieto krajiny okolo roku 200 – 400 nášho letopočtu.

Vo väčšine študovaných vzoriek sa starodávna DNA zachovala dosť zle. Mitochondriálny haplotyp bol teda stanovený u 71 ľudí. V 52 prípadoch vedci čítali jadrové genómy s viac ako 0,01-násobným pokrytím (maximálne 3,8-násobne). Medzi 25 genómami s pokrytím čítania väčším ako 0,1-krát vedci nenašli ani jedného človeka, ktorý by jednoznačne pochádzal z iných regiónov. Ukázalo sa, že všetci títo ľudia sú geneticky blízki súčasnej waleštine. To kontrastuje so vzorkou s nedávno skúmanými rímskymi vzorkami z Yorkshire, kde vedci našli jedného jedinca pôvodom z Blízkeho východu.

V 29 prípadoch sa paleogenetikom podarilo určiť haploskupinu chromozómu Y. Zistilo sa, že veľká väčšina mužov (85 percent) je nositeľmi haploskupiny R1b, ktorá sa rozšírila do Británie s tradíciou Bell Beaker. Dvaja príbuzní jedinci sa ukázali byť nositeľmi haploskupiny I2, ktorá bola na ostrovoch prítomná ešte skôr ako R1b. Okrem toho boli identifikované ďalšie dve línie I1 a G2a, ktoré podľa výskumníkov prišli na Britské ostrovy v dobe železnej. Analýza 71 mitochondriálnych genómov naznačuje vysokú diverzitu materských línií v študovanej populácii. Identické haplotypy sa našli len u blízkych príbuzných.

Predtým na N + 1 hovorili o tom, ako paleogenetici študovali genofond Piktov. Vedci analyzovali pozostatky ľudí, ktorí žili v Škótsku v 5. – 7. storočí a dospeli k záveru, že boli geneticky blízki moderným Walesanom, Škótom a niektorým ďalším obyvateľom Britských ostrovov.

https://academic.oup.com/mbe/article/41/9/msae168/7741671

Preložil: OZ Biosféra www.biosferaklub.info



Post Views:
4