Michiganský najvyšší súd rozhodol, že RFK zostane na prezidentskom hlasovacom lístku napriek tomu, že sa vzdal kandidatúry

Michiganský najvyšší súd rozhodol, že RFK zostane na prezidentskom hlasovacom lístku napriek tomu, že sa vzdal kandidatúry

Bývalý prezidentský kandidát tretej strany Robert F. Kennedy Jr. sa napriek tomu, že odstúpil z volieb a podporil republikánskeho kandidáta Donalda Trumpa, objaví na hlasovacom lístku v Michigane, rozhodol v pondelok michiganský najvyšší súd.

Kennedy, bývalý demokratický environmentálny aktivista a politický odchovanec legendárnej rodiny Kennedyovcov, minulý mesiac upustil od svojej nezávislej kandidatúry do Bieleho domu a podporil bývalého prezidenta Trumpa, pričom vyhlásil, že sa nechce stať “spoilerom” kandidátom, ktorý by mohol nechtiac pomôcť demokratickej viceprezidentke Kamale Harrisovej vyhrať voľby. Vtedy uviedol, že nechá odstrániť svoje meno z 10 bojových štátov, v ktorých by podľa interných prieskumov mohla jeho prítomnosť pomôcť Harrisovej a uškodiť Trumpovi.

Michiganský’najvyšší súd však v nepodpísanom stanovisku rozhodol, že Kennedy “nepreukázal”, že má “nárok na túto mimoriadnu úľavu,” uviedol denník USA Today, pričom nenašiel žiadny závažný dôvod na jeho odstránenie a zrušil rozhodnutie nižšieho súdu, ktorý sa postavil na stranu kandidáta. 

V súhlasnom stanovisku demokratická sudkyňa Elizabeth Welchová súhlasila s demokratickou štátnou tajomníčkou Jocelyn Bensonovou, že štátny zákon, ktorý bráni kandidátom odstrániť ich mená, sa vzťahuje na prezidentské voľby a že Kennedy odkladal podanie žiadosti až do času, keď “uplynie lehota na tlač hlasovacích lístkov, do ktorej zostávajú dva týždne.”

Republikánski sudcovia Brian Zahra a David Viviano nesúhlasili a tvrdili, že “žiadne ustanovenie zákona” nepodporuje zamietnutie Kennedyho”žiadosti. “Teraz môže byť nespočetné množstvo michiganských voličov oklamaných a podvedených, aby odovzdali svoje hlasy kandidátovi, ktorý nemá v úmysle zastávať tento úrad,” napísali.

V ten istý deň súd zamietol aj žiadosť o odstránenie mena krajne ľavicového kandidáta Cornel West’s z prezidentského volebného lístka.

V utorok Kennedy podal odvolanie proti rozhodnutiu na okresný súd v Detroite, informoval Detroit Free Press reportoval. Zároveň na sociálnych sieťach apeloval na svojich priaznivcov: “Bez ohľadu na to, v akom štáte žijete, VOĽTE TRUMPA. Víťazstvo Trumpa je víťazstvom Kennedyho.”

Počas jeho kandidatúry len málokto očakával, že sa Kennedy skutočne stane prezidentom, ale vyvolal značné špekulácie, či získa viac hlasov Trump alebo súčasný prezident demokrat Joe Biden (ktorý sa odvtedy odstúpil v prospech nominácie Harrisovej) a bol prijatý ako symbolický protestný hlas mnohých nespokojných s Trumpom a oboma hlavnými stranami. Vo väčšine otázok si zachoval ľavicové názory, ale získal si istý rešpekt a záujem konzervatívcov pre svoj rozhodný postoj voči establišmentu COVID.

Okrem podpory Trumpa Kennedy bol vymenovanýdo prechodného tímu republikánskeho kandidáta’kde bude pomáhať odporúčať politiku a personál pre budúcu administratívu v prípade Trumpovho víťazstva.

Agregácie prieskumov verejnej mienky RealClearPolitics a RaceToTheWH naďalej ukazujú, že Harrisová vedie nad Trumpom v celoštátnom prieskume verejnej mienky aj v prieskume Electoral College, hoci v posledných dňoch sa rozdiel zmenšil a množia sa špekulácie, ako Utorňajšia’prezidentská debata ovplyvní preteky.

V Michigane podľa súhrnu RaceToTheWH’Harrisová získala 47,9 % hlasov, Trump 45,7 %, Kennedyová 4,7 % a Westová 0,5 %