Aljašský sudca zrušil štátny zákon, ktorý umožňoval vykonávať interrupcie len lekárom

Aljašský sudca zrušil štátny zákon, ktorý umožňoval vykonávať interrupcie len lekárom

Upozornenie:

Sudca rozhodol v prospech organizácie Planned Parenthood, ktorá v roku 2019 podala žalobu proti zákonu štátu Aljaška, ktorý stanovuje, že interrupcie môžu vykonávať len lekári s licenciou.

V roku 2019 podali žalobu organizácie Planned Parenthood Great Northwest, Hawaii, Aljaška, Indiana a Kentucky, pričom tvrdili, že poskytovatelia zdravotnej starostlivosti, ktorí nie sú lekármi, ako napríklad zdravotné sestry a asistenti lekárov, by mali mať povolené vykonávať interrupcie. Bolo vydané dočasné nariadenie, ktoré to umožňovalo v&nbsproku 2021, kým sa formálne nerozhodne o&nbspprípade.

Na základe tohto rozhodnutia môžu novo vykonávať chemické potraty, ako aj chirurgické aspiračné potraty (oba sa najčastejšie používajú v&nbspprvom trimestri). Napriek tvrdeniu, že ide o nevyhnutné rozhodnutie pre ženy, v skutočnosti ich vystavuje zvýšenému riziku.

A štúdia z roku 2013 z programu Ryan Residency interrupčného výcviku na Kalifornskej univerzite v San Franciscu ukázala, že interrupcie vykonané nelekármi sa častejšie končia komplikáciami ako interrupcie vykonané lekármi. Pri aspiračných potratoch boli najčastejšou komplikáciou neúplné potraty, čo znamená, že časti nenarodeného dieťaťa zostali v tele matky’. To môže viesť k život ohrozujúcej infekcii a smrti. Podobne sa zistilo, že potratová pilulka je štyrikrát nebezpečnejšia ako chirurgické potraty v prvom trimestri a s postupujúcim tehotenstvom sa zvyšuje jej miera neúplných potratov .

Čítajme: Katolícke učenie je jasné: Hlasovanie za opatrenie podporujúce potraty je smrteľným hriechom

Sudkyňa Najvyššieho súdu v Aljaške Josie Gartonová, ktorá vydala aj rozhodnutie, povedala že zákon porušuje práva na súkromie a rovnakú ochranu pacientov tým, že potenciálne sťažuje možnosť získať interrupciu. “Neexistuje … žiadny medicínsky dôvod, prečo by potraty mali byť regulované prísnejšie ako akákoľvek iná reprodukčná zdravotná starostlivosť,” napísala.

Naproti tomu existujú medicínske dôvody, prečo by potraty mali byť regulované reštriktívnejšie ako iná “reprodukčná zdravotná starostlivosť” – predovšetkým to, že v prípade potratu už došlo k reprodukcii a cieľom potratového zákroku je zámerne zničiť vzniknutý ľudský život. Žiadna legitímna reprodukčná zdravotná starostlivosť nezabíja úmyselne odlišné ľudské bytosti v maternici. Označovať zabíjanie ľudskej bytosti za “medicínu” je propaganda na úrovni orwellovského newspeaku.

Deje sa to aj v inej zdravotnej starostlivosti?

“Zrušením týchto zbytočných obmedzení súd potvrdil to, čo sme vedeli od začiatku: každý Aljašan si zaslúži slobodu vyhľadávať potratovú starostlivosť u dôveryhodných poskytovateľov vo svojich vlastných komunitách,” uviedla vo vyhlásení Rebecca Gibronová, generálna riaditeľka pobočky organizácie Planned Parenthood.

Právni zástupcovia štátu však nesúhlasili s tým, že táto zmena je potrebná. “Kvantitatívne dôkazy nenaznačujú, že by sa pacientky zdržiavali alebo im bolo znemožnené získať potratovú starostlivosť na Aljaške,” napísali v súdnom podaní právni zástupcovia aljašského ministerstva Margaret Paton Walshová a Christopher Robison.

Pridanie slova “starostlivosť” za potrat – “potratová starostlivosť” – je jazyk, ktorý sa snaží legalizovať zabitie ľudskej bytosti. Uvedené fotografie sú dôkazom toho, že potrat nie je “starostlivosť” v žiadnom prípade.

Prevzaté so súhlasom Live Action.