Líder Bloc Québécois oznámil, že nebude pracovať na udržaní Trudeauových liberálov pri moci

Líder Bloc Québécois oznámil, že nebude pracovať na udržaní Trudeauových liberálov pri moci

Líder Bloku Québécois Yves-François Blanchet oznámil, že nebude pracovať na tom, aby premiér Justin Trudeau zostal pri moci.  

V rozhovore z 11. septembra líder Bloc Québécois Yves-François Blanchet poprel fámy, že jeho quebecká separatistická strana vytvorí koalíciu s Trudeauom, a vyhlásil, že nemá záujem udržať liberálov pri moci. 

“Nech tu nie sú žiadne nejasnosti,” povedal Blanchet. “Nie sme tu preto, aby sme umelo predlžovali mandát liberálnej vlády, ani aby sme podporovali zvolenie konzervatívnej vlády. Sme tu preto, aby sme pracovali v záujme Québecers.” 

“Nie je mojou vecou, čo robia alebo nerobia liberáli,” povedal a dodal, že z vedenia pána Blancheta zostalo len “málo“. Trudeau.” 

Blanchetove’vyjadrenie sa zdá byť v rozpore s vyjadrením lídra Bloku v snemovni Alaina Therriena, ktorý naznačil, že k dohode medzi Blokom a liberálmi by mohlo dôjsť, pričom povedal, že ciele strany’zostávajú rovnaké, ale prostriedky, ako sa k nim dostať, budú oveľa jednoduchšie.” 

“Budeme rokovať a usilovať sa o zisky pre Quebec … náš pomer síl sa zlepšil, to je”isté,” dodal.  

Ak by došlo k dohode medzi Blokom a liberálmi, liberáli by mali dostatok hlasov na to, aby odvrátili návrh na vyslovenie nedôvery a zostali pri moci až do jesene 2025, keď budú zo zákona nariadené voľby. 

Na podporu Trudeaua donedávna spolupracovala s menšinovou liberálnou vládou Nová demokratická strana (NDP). Vďaka tejto dohode NDP viackrát hlasovala proti návrhom na vyslovenie nedôvery, ktoré predložila Konzervatívna strana, čím udržala Trudeaua pri moci. 

Minulý týždeň však líder NDP Jagmeet Singh stiahol svoju oficiálnu podporu Trudeauovým liberálom.   

Toto rozhodnutie prišlo po tom, čo líder Konzervatívnej strany Pierre Poilievre vyzval Singha aby stiahol svoju podporu Trudeauovým’liberálom, aby sa voľby mohli konať ešte tento rok. Singh však poprel, že by jeho rozhodnutie bolo ovplyvnené pokračujúcim nátlakom zo strany Poilievre. 

Odvtedy sa v parlamente šíria fámy o blížiacich sa voľbách a interné výzvy liberálov, aby Trudeau odstúpil.  

Práve minulý týždeň riaditeľ národnej volebnej kampane kanadskej federálnej Liberálnej strany oznámil, že odstupuje, pretože podľa zdrojov blízkych strane si nemyslí, že Trudeau môže vyhrať štvrté voľby po sebe. 

Podobne sa včera vyjadrila aj liberálna poslankyňa Alexandra Mendès, ktorá pôsobí ako asistentka podpredsedu Dolnej snemovne, stala prvou v strane, ktorá verejne vyzvala Trudeaua na odstúpenie, pričom priamo povedala, že nie je “tým správnym lídrom” pre stranu.  

Posledné prieskumy verejnej mienky ukazujú, že konzervatívci pod vedením Poilievra by v dnešných voľbách s prehľadom získali väčšinovú vládu. Singhova’NDP a Trudeauovi’liberáli by stratili obrovský počet kresiel.