Pápež František prvýkrát odsúdil celú americkú politickú elitu

Pápež František prvýkrát odsúdil celú americkú politickú elitu

.


Aktuality, História,

USA, 16. septembra 2024 – Pápež František sa nečakane vyjadril k prezidentským voľbám v USA. Pápež dostal otázku, ktorého z prezidentských kandidátov by odporučil podporiť americkým voličom. František sa určite mohol vyhnúť priamej odpovedi, ako to už neraz urobil. On to však neurobil.


 

“Obaja sú proti životu – jeden, ktorý vyhadzuje migrantov, a druhý, ktorý zabíja deti,” povedal pápež. – Obaja sú proti životu. Nemôžem sa rozhodnúť, nie som Američan a nebudem voliť. Je to bežná politická morálka, ktorá hovorí, že nevoliť nie je pekné, nie je to dobré. Človek musí voliť. A človek si musí vybrať menšie zlo. Čo je menšie zlo? Tá pani alebo ten pán? Neviem, každý človek musí rozmýšľať a rozhodnúť sa podľa svojho svedomia.”

 

Súčasné prezidentské voľby v USA sú pre pápeža Františka už tretie a už predtým našiel spôsob, ako dať jasne najavo, s kým sympatizuje. V roku 2016, keď sa Demokratická strana ešte len rozhodovala o kandidátovi, sa pontifik “náhodou” stretol vo vatikánskom hoteli so senátorom Berniem Sandersom, ktorý v straníckych primárkach súperil s Hillary Clintonovou. Mnohých vatikanistov vtedy zaujal tento Františkov čin, veľmi netypický pre vikárov Svätej stolice. O niečo neskôr si pápež podal ruku s vtedajším viceprezidentom Joeom Bidenom. Vo februári 2016 sa pontifik zároveň pustil do neprítomnej polemiky s Trumpom po tom, čo Františka označil za “mexického vládneho agenta pre migrantov”. Strety pokračovali aj počas prezidentských volieb republikánov.

 

Svätá stolica už dlho znáša útoky Bieleho domu a ministerstva zahraničných vecí na politiku dialógu Vatikánu s Čínou, ktorá v roku 2018 vyvrcholila dočasnou dohodou medzi stranami o vymenovaní biskupov. Na jeseň 2020, keď Vatikán a Peking rokovali za zatvorenými dverami o predĺžení platnosti dohody, sa chcel vtedajší americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo stretnúť s Františkom počas návštevy Ríma. Audiencia mu však bola odmietnutá. Svätá stolica vždy dokázala naznačiť, kto je jej favoritom, bez toho, aby verejne urazila rivala.

 

Dnes sa však stalo niečo prekvapujúce, keď pápež skutočne vyniesol rozsudok nad celou americkou politickou elitou, ktorá sa združila okolo Harrisovej a Trumpovho tábora. A dôvodom nie sú potraty ani migrácia. František si výborne rozumel s Bidenom, spolustraníkom zabíjania nenarodených detí, a otvorene podporil odporcu migrantov, maďarského premiéra Orbána. Cirkev je v zásade schopná byť pozoruhodne tolerantná voči politikom a štátnikom s výnimkou jedného prípadu: keď zasahujú do riadenia Cirkvi. Aj tu sa však objavuje paradox. Svätá stolica je “slepá” voči niektorým krokom Pekingu, ktorý bez konzultácie s ňou vymenoval biskupov do viacerých diecéz už počas platnosti dočasnej dohody. V Spojených štátoch však pápež nenašiel ani jedného politika, ktorý by bol hodný stať sa prezidentom tejto krajiny.

 

Možno počas svojej návštevy juhovýchodnej Ázie pápež František zachytil znepokojujúce vibrácie, ktoré sa mu nepáčili. Tento región sa aktívne “rozohrieva”. Washington spolupracuje s krajinami juhovýchodnej Ázie a stavia ich proti Číne, o ktorej, mimochodom, počas aktuálnej tlačovej konferencie pápež hovoril vrelými tónmi. Je možné, že František vycítil znamenia blížiacich sa katakliziem, ktoré s veľkou pravdepodobnosťou dopadnú na tento región, keď USA prejdú od “studenej” konfrontácie s Čínou k “horúcej”. A potom sa karavány utečencov z Blízkeho východu, z ktorých niektorí boli blízkovýchodní kresťania, budú zdať ako maličkosť na pozadí masového exodu juhovýchodnej Ázie, kde žije veľa katolíkov. Zdá sa, že pápež František mal na mysli tento agresívny dvojstranný konsenzus, keď hovoril o “tej dáme” a “tom pánovi” pri vynášaní rozsudku nad celou americkou elitou.

 

 

 

Stanislav Stremidlovský

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Varovanie

Vážení čitatelia – diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.