Vo veku 84 rokov zomrel biskup Edward Slattery, známy tým, že sa postavil proti svetským silám

Vo veku 84 rokov zomrel biskup Edward Slattery, známy tým, že sa postavil proti svetským silám

Eneritný biskup Edward Slattery z Tulsy v Oklahome, ktorý podporoval katolícku charitu vo svojej komunite a zároveň sa postavil proti svetským silám v národnej politike, zomrel v piatok večer vo svojom dome po sérii vyčerpávajúcich mozgových príhod. Mal 84 rokov.

Riaditeľ organizácie Poklady Cirkvi páter Carlos Martins oznámil biskupov odchod v sobotu ráno na Facebooku a vysvetlil, že v priebehu posledného mesiaca Slattery prekonal “množstvo” mozgových príhod, z ktorých posledná ho pred týždňom zanechala “bez pocitu vlastnej identity”. On však “zostal verný svojej modlitebnej rutine až do posledných chvíľ” a “od začiatku ich príchodu obetoval všetko svoje utrpenie ako zadosťučinenie za krivdy spáchané na Panne Márii.”Pochádzal z Chicaga, Slatteryho vysvätil za biskupa zosnulý pápež Ján Pavol II, kde podľa Martinisa “vládol so sústredeným a milujúcim srdcom” a “zanechal diecézu dobre organizovanú a dobre disponovanú jej darmi.” 

Asociácia Associated Press’nekrológ sa zameriavana Slatteryho’znovuprijatie kňaza obvineného zo sexuálneho zneužívania v roku 1995, ktorý bol o desať rokov neskôr odsúdený za obťažovanie 13-ročného chlapca, čo Slattery podľa svojich slov pociťoval “hrozne”. Agentúra AP však ďalej oceňuje, že jeho diecéza’zaviedla“školenia a ďalšie programy na prevenciu zneužívania,” a pripisuje mu zásluhy za dohľad nad“rozšírením Katolíckej charity východnej Oklahomy a vytvorením nového areálu pre charitu v severnej Tulse, ako aj za vytvorenie fondu na pomoc pri štúdiu pre katolícke rodiny.”

Ako LifeSiteNews v priebehu rokov informoval, Slattery sa otvorene vyjadroval aj o prepojení politiky a katolíckych princípov. V roku 2015 odstúpilod diecézy Tulsa zo spolupráce s Oklahomským centrom pre komunitu & spravodlivosť, keď táto sponzorovala LGBT “pride” sprievod, pričom tým, ktorých tento krok nahneval, jednoducho povedal: “Ja’som biskup a musím byť biskup.”

App poznamenáva, že v roku 2009 sa Slattery vyslovil proti údajne katolíckej Univerzite Notre Dame’a proti rozhodnutiu nielen pozvať pro-potratového bývalého prezidenta Baracka Obamu, aby predniesol nástupný prejav, ale ho aj poctiť čestným doktorátom.

V roku 2018, dva roky po svojom odchode z funkcie biskupa, Slattery vyzval na “dôkladné a úplné vyšetrenie” svedectva arcibiskupa Carla Mariu Vigana”, ktoré usvedčuje pápeža Františka a niekoľkých ďalších vyšších prelátov z krytia desaťročí trvajúceho sexuálneho zneužívania zo strany znevažovaného arcibiskupa Theodora McCarricka.

“Neexistuje iný spôsob”, ako sa vysporiadať s pápežským úradom, ktorý sa potenciálne môže stať zdrojom “nedôvery, rozdelenia a škandálu”, než aby Cirkev “nebojácne identifikovala korupciu vo svojom vnútri a modlitbou a pokáním ju vykorenila,” povedal vtedy.

“Hlboko ma zarmútil odchod biskupa Edwarda Slatteryho, emeritného biskupa z Tulsy,” uviedol arcibiskup Peter B. Wells, apoštolský nuncius, v vyhlásenie, ktoré vydala Tulská diecéza. “Ďakujem Bohu za jeho dlhoročnú vernú službu kňaza a biskupa, najmä za jeho dve desaťročia oddanosti Tulskej diecéze. Na biskupa Slatteryho budeme s láskou spomínať pre jeho mnohé iniciatívy v diecéze, jeho súcit s chudobnými a hlboké duchovné vedenie. Úprimnú sústrasť vyjadrujeme všetkým, ktorí smútia nad jeho stratou, najmä jeho rodine, biskupovi Davidovi Konderlovi, duchovenstvu, rehoľníkom a veriacim Tulskej diecézy. Nech odpočíva v pokoji.” 

Biskup Slattery prežil päť súrodencov. Pohrebné obrady sa začnú vo štvrtok 26. septembra.