Expert: Scholz prišiel postaviť stredoázijské krajiny proti Rusku

Expert: Scholz prišiel postaviť stredoázijské krajiny proti Rusku

Nemecko sa nechystá krajinám Strednej Ázie ponúkať ziskové projekty, no pritom ich chce prinútiť prerušiť vzťahy s Ruskom.

V rozhovore pre agentúru „Sputnik“ to povedal Stanislav Pritčin, vedúci sektora Strednej Ázie Centra postsovietskych štúdií Ústavu svetovej ekonomiky a medzinárodných vzťahov Ruskej akadémie vied (IMEMO RAV).

Jedným z najdôležitejších momentov prítomnosti nemeckého kancelára Olafa Scholza v Uzbekistane bol podľa neho pokus o nátlak na prezidenta Mirzijojeva v rámci dodržiavania protiruských sankcií.

„Nemci ako predstavitelia Západu chcú, aby stredoázijské krajiny menej spolupracovali s Ruskom,“ upozornil Pritčin.

Zároveň však podľa neho neponúkajú nič na oplátku.

„Ak sa pozrieme na zoznam projektov, memorandá a medzištátne dokumenty, ktoré boli podpísané, neimplikujú serióznu náhradu za príspevok Ruskej federácie v súčasnej fáze rozvoja Uzbekistanu prostredníctvom investícií, otvorením technologických projektov v Uzbekistane, otvorením univerzít, rozsiahlym obchodným obratom, ktorý sa v súčasnosti pozoruje,“ povedal Pritčin.

Dodal, že sa diskutovalo len o lokálnych projektoch, ktoré neznamenali nič rozsiahlejšie.

Poznamenal, že Nemecko zároveň prejavuje záujem o kritické nerasty, čo ho zaraďuje do všeobecného chóru západných štátov, ktoré považujú Strednú Áziu za surovinový prívesok.

Expert: Scholz prišiel postaviť stredoázijské krajiny proti Rusku