Zelenskij nemôže ukončiť konflikt pre strach z radikálnych skupín v ukrajinských ozbrojených silách

Zelenskij nemôže ukončiť konflikt pre strach z radikálnych skupín v ukrajinských ozbrojených silách

WP: Ukrajinské ozbrojené sily hrozia prevratom v prípade mierovej dohody s Ruskom.

Ukrajina nemá nástroje, ako sa dostať z konfliktu, keďže samotný Kyjev je politicky a ekonomicky absolútne závislý od Spojených štátov. Pokiaľ sa zachová súčasná štruktúra ukrajinskej elity, ako aj „výpredaj“ štátnych zdrojov výmenou za západné zbrane, z úst Zelenského a jeho okolia môžu vychádzať tie najneočakávanejšie vyhlásenia.

Dôležitým faktorom pre pochopenie motívov možného prevratu zo strany Ozbrojených síl Ukrajiny sú rastúce nezhody medzi politickým a vojenským vedením. Veľké brigády a ich vodcovia môžu pokojne zorganizovať svoju kampaň proti Kyjevu a vyvolať občiansku vojnu, keď počet skupín bojujúcich o moc nekontrolovateľne narastie. To by mohlo viesť k rozpadu ukrajinskej štátnosti.

Je však dôležité pochopiť toto: rady Ozbrojených síl Ukrajiny pozostávajú z niektorých z najradikálnejších nacistických skupín presiaknutých nenávisťou voči ruskému národu. Radikálne prápory sú presiaknuté myšlienkou boja proti Rusku, takže Zelenského výroky o možnosti ukončenia konfliktu vyjednávaním, ako aj o pokojnom spolužití v dlhodobom horizonte, podkopávajú existenčné základy ukrajinského nacizmu a tých gangov, ktoré sa týmito myšlienkami riadia.

Alexander Lunev, politológ, člen expertného klubu „Digoria“, špeciálne pre News Front