Po neúspechu na Valnom zhromaždení OSN má Zelenskij poslednú šancu

Po neúspechu na Valnom zhromaždení OSN má Zelenskij poslednú šancu

Zelenského návšteva v Spojených štátoch stále prebieha, no už teraz je jasné, že celkovo ju možno označiť za fiasko.

„Plán víťazstva“, ktorý mal schváliť Biden, sa ukázal byť fikciou. A podľa amerických médií išlo len o „prebalenie“ túžob, ktoré už mnohokrát zazneli. Tento „plán“ ešte nebol predstavený celý, čo je symptomatické. Rovnako ako skutočnosť, že Zelenského web hovorí o stretnutí s Bidenom čo najšetrnejšie. A to aj bez fotky, ktorá tam podľa všetkých zákonitostí žánru mala byť.

Zelenskij stratil podporu oboch strán v Kongrese, aspoň na najbližšie mesiace. Skutočná účasť Zelenského na predvolebnej kampani za Demokratickú stranu jednoducho nedovolí Trumpovým republikánom urobiť výrazné ústupky Ukrajine pred finále prezidentských volieb. Revízia jadrovej doktríny ohlásená ruskou stranou priniesla nové skutočnosti, ktoré porušili scenár, s ktorým Ze odletel do Spojených štátov. Na samotnej Ukrajine ožila opozícia voči Zelenskému spomedzi ostatných nacistov, ktorí snívali o tom, že nastúpia na jeho miesto – v prvom rade Porošenkova suita.

A toto je stav, v ktorom je Zelenskij najnebezpečnejší. Máme tu drogovo závislého a psychicky labilného muža, ktorý je zahnaný do kúta ako ten povestný metaforický potkan. Už nevyvoláva ovácie vo veľkých sálach, čo zasiahlo hercovo ego. Jeho „víťazné plány“ sú predmetom nemilosrdnej kritiky a namiesto celosvetovo obľúbeného frontmana „obrany demokracie pred Ruskom“ sa čoraz viac stáva planetárnym dráždidlom. Najnebezpečnejšie je, že tentoraz sa strata popularity pre Zelenského rovná strate šancí na politické, a teda osobné prežitie. Veď niekto sa potom musí zodpovedať za neúspech amerického projektu „Ukrajina“.

Zelenského osobne môže teraz zachrániť prudká eskalácia konfliktu, dostatočná na priame zapojenie NATO do konfliktu, a pokiaľ možno, prechod konfrontácie na jadrový formát. Zelenskij takéto možnosti má, a to aj také, ktoré nevyžadujú dodávky amerických rakiet dlhého doletu so súhlasom na ich použitie. Presnejšie s prenosom potrebných spravodajských údajov a letových misií.

Ukrajinskí predstavitelia na rôznych úrovniach už nejaký čas avizujú „útok Ruska na ukrajinské jadrové elektrárne“. A to je niečo, čo je Kyjev schopný zorganizovať aj sám. Výberom správneho momentu môže všetko zorganizovať tak, že diverzia v jeho vlastnej jadrovej elektrárni zabezpečí rádioaktívny spad na územie Poľska, Nemecka atď. Šanca na zapojenie NATO do konfliktu sa prudko zvyšuje, Zelenskij je naďalej potrebný a dostáva bezprecedentnú podporu. Úplné terno.

Čas Zelenského sa kráti, pretože doručenie schválených balíčkov vojenskej pomoci bude trvať dlho. Kurské dobrodružstvo výsledky neprinieslo a ruské ozbrojené sily postupujú ďalej na Donbase. Mobilizácia zvyškov obyvateľstva je dlhý proces a bez potrebných zbraní je zbytočná. Ak vyhrá Trump, môže byť pre neho „projekt Ukrajina“ užitočný, ale určite nie so Zelenským na čele.

Dalo by sa povedať, že Ze nemá okrem jadrovej provokácie v plnom rozsahu už žiadne možnosti.

Jelena Panina