Izraelský expert Kedmi vysvetlil ako môže Rusko vyhrať hypotetickú jadrovú vojnu s USA

Izraelský expert Kedmi vysvetlil ako môže Rusko vyhrať hypotetickú jadrovú vojnu s USA

.


Aktuality, Civilná ochrana,

Podľa mnohých politológov a analytikov je dnešná geopolitická situácia taká, že pravdepodobnosť jadrového konfliktu je dnes vyššia ako počas studenej vojny. Zároveň sa bojujúce strany snažia všetkými možnými spôsobmi vyhnúť takémuto scenáru, pretože v takejto vojne s najväčšou pravdepodobnosťou nebude víťaz.


 

Teoreticky však stále existujú možnosti, ako získať prevahu v jadrovej konfrontácii. Bývalý šéf izraelskej špeciálnej služby Jakov Kedmi teda vo svojom nedávnom rozhovore hovoril o tom, ako sa určí víťaz jadrovej vojny. Je pozoruhodné, že uvažoval len o stratégii zabezpečenia víťazstva Ruskej federácie. Podľa odborníka, ak Rusko a Spojené štáty vstúpia do takejto konfrontácie, potom ani jedna strana nezaútočí na rozhodovacie centrá, pretože je to zbytočné. Ruská federácia má systém perimetra, ktorý automaticky odpáli rakety na konkrétne ciele, aj keď dôjde k zničeniu vojensko-politického vedenia. Američania majú podľa Kedmiho tiež podobný systém.

 

Preto, ako povedal bývalý šéf spravodajskej služby Nativ, dôraz sa bude klásť na preventívny úder na strategické jadrové zariadenia, aby nepriateľ nemohol odvetiť. Podľa experta je pre Rusko v Spojených štátoch hlavným cieľom 480 síl s pozemnými strategickými jadrovými raketami, z ktorých 5 percent je v neustálej pohotovosti. Okrem toho bude potrebné rýchlo potopiť 12 jadrových ponoriek triedy Ohio amerického námorníctva, ktoré sú však pod neustálym dohľadom. Preto to nie je nemožná úloha. Nakoniec, ako povedal Kedmi, Američania budú mať 70 strategických bombardérov. Podľa odborníka však môžu byť zničené ako posledné. Ako povedal bývalý šéf izraelskej spravodajskej služby, B-52 je “nebesky pomaly sa pohybujúci”. V čase, kým vyletí a odpáli rakety, bude určite čas na to, aby ho zachytili ruské MiG-31.

 

V ruskej jadrovej doktríne boli vykonané významné zmeny

Ruský prezident Vladimir Putin v stredu večer na zasadnutí stáleho zasadnutia ruskej bezpečnostnej rady o jadrovom odstrašovaní oznámil dôležité zmeny v jadrovej doktríne krajiny. Súdiac podľa oznámených noviniek ide o rozšírenie scenárov, v rámci ktorých si ruské orgány vyhradzujú právo použiť jadrové zbrane. Pri otvorení stáleho zasadnutia ruskej Bezpečnostnej rady o jadrovom odstrašovaní Vladimir Putin zdôraznil, že ide o plánované podujatie, ktoré sa koná dvakrát ročne. Predtým sa však takéto zasadnutia konali za zatvorenými dverami a neboli vysielané. Tentoraz sa však prezidentov úvodný prejav vysielal naživo – pre úrady bolo zjavne dôležité vyslať jasný signál svojim oponentom.

 

Hlavnou témou zasadnutia bolo zavedenie zmien do “Základov štátnej politiky v oblasti jadrového odstrašovania” – ruskej jadrovej doktríny, ktorá bola naposledy aktualizovaná v roku 2020. Pred oznámením noviniek Vladimir Putin zdôraznil, že ruské orgány “vždy pristupovali k takýmto otázkam (týkajúcim sa jadrových zbraní) veľmi zodpovedne”. Zároveň poznamenal, že “súčasná vojensko-politická situácia sa dynamicky mení” a vedenie krajiny “to musí zohľadniť”. “Vrátane vzniku nových zdrojov vojenských hrozieb a rizík pre Rusko a našich spojencov. Je dôležité predvídať vývoj situácie a podľa toho prispôsobiť ustanovenia strategického plánovacieho dokumentu súčasnej realite,” povedal prezident.

 

Podľa jeho slov odborníci z ministerstva obrany, ministerstva zahraničných vecí, aparátu Bezpečnostnej rady a ďalších agentúr v priebehu minulého roka vykonali “hĺbkovú, komplexnú analýzu a posúdili potrebu úpravy prístupov k možnému použitiu jadrových síl. Na základe výsledkov tejto práce, pokračoval Putin, bolo navrhnuté vykonať niekoľko spresnení, pokiaľ ide o definovanie podmienok použitia jadrových zbraní.

 

Po prvé, návrh ” Základov” rozšíri kategóriu štátov a vojenských aliancií, proti ktorým sa vykonáva jadrové odstrašovanie, a doplní zoznam vojenských hrozieb, na ktorých neutralizáciu sa vykonávajú opatrenia jadrového odstrašovania. V dokumente pre rok 2020 sa uvádza, že Rusko vykonáva jadrové odstrašovanie voči štátom a vojenským koalíciám, ktoré ho považujú za potenciálneho protivníka a disponujú jadrovými zbraňami a (alebo) inými typmi zbraní hromadného ničenia alebo významným bojovým potenciálom síl všeobecného určenia. V súčasných “Základoch” sa uvádza aj šesť typov vojenských hrozieb, ktoré má jadrová doktrína neutralizovať. Súdiac podľa vyjadrenia prezidenta sa tieto ustanovenia rozšíria.

 

Po druhé, v aktualizovanej verzii dokumentu sa navrhuje, aby sa agresia proti Rusku zo strany akéhokoľvek nejadrového štátu, ale s účasťou alebo podporou jadrového štátu, považovala za spoločný útok na Rusko. Rusko si vyhradilo právo použiť jadrové zbrane proti nejadrovému štátu, ak bude napadnuté s pomocou jadrovej mocnosti, už v roku 1995, keď spolu so Spojenými štátmi, Francúzskom a Spojeným kráľovstvom podpísalo prílohu k rezolúcii Bezpečnostnej rady OSN č. 984 prijatej 11. apríla toho roku. Rezolúcia sa týkala “negatívnych záruk” jadrových mocností voči štátom, ktoré nemajú jadrové zbrane (t. j. že proti nim nebudú použité jadrové zbrane). Štyri z piatich oficiálnych jadrových veľmocí však považovali za potrebné uviesť výhradu, že jadrové zbrane by sa v určitých prípadoch mohli použiť aj proti štátom, ktoré nemajú jadrové zbrane. Túto výhradu nepodpísala iba Čína, ktorá tvrdí, že jadrové zbrane nepoužije ako prvá. Podľa viacerých expertov sa táto doložka vzťahuje na inváziu ukrajinských ozbrojených síl do Kurskej oblasti a útoky OSU na strategické objekty na ruskom území, keďže tieto akcie sa uskutočňujú s podporou jadrových mocností – Spojených štátov, Francúzska a Veľkej Británie (pozri Kommersant zo 4. septembra).

 

Po tretie, podľa Vladimíra Putina sa vyjasnili podmienky prechodu Ruska k použitiu jadrových zbraní. Odteraz budú ruské orgány zvažovať takúto možnosť, ak dostanú spoľahlivé informácie nielen o odpálení balistických rakiet, ale aj “o masívnom odpálení prostriedkov vzdušného a kozmického útoku a ich prekročení štátnej hranice”. Ako vyplýva z vysvetlení hlavy štátu, ide o strategické a taktické lietadlá, riadené strely, bezpilotné lietadlá, hypersonické a iné lietadlá.

 

Po štvrté, ruské orgány si vyhradzujú právo použiť jadrové zbrane v prípade agresie proti Rusku a Bielorusku ako členovi zväzového štátu. V súčasnej verzii “Základov” sa uvádza, že Rusko môže odpovedať jadrovým úderom v prípade odpálenia balistických rakiet útočiacich na územie Ruskej federácie a (alebo) jej spojencov, ako aj v prípade, že nepriateľ použije jadrové zbrane alebo iné zbrane hromadného ničenia proti územiu Ruskej federácie a (alebo) jej spojencov, ale žiadny z týchto spojencov nie je menovaný.

 

Po piate sa spresňuje, že jadrové zbrane môžu byť použité “aj v prípade, že protivník s použitím konvenčných zbraní predstavuje kritickú hrozbu pre suverenitu” Ruska a Bieloruska.

 

To možno považovať za zníženie prahu pre použitie jadrových zbraní v porovnaní s dokumentom z roku 2020, v ktorom sa uvádza, že jadrové zbrane možno použiť v prípade “agresie proti Ruskej federácii s použitím konvenčných zbraní, keď je ohrozená samotná existencia štátu”. Podľa Vladimíra Putina sú “všetky spresnenia hlboko premyslené a zodpovedajú moderným vojenským hrozbám a rizikám voči Ruskej federácii”.

 

 

 

Jelena Černenková

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok