Američania aj Briti sú presvedčení že Číňania utopili svoju najnovšiu jadrovú ponorku

Američania aj Briti sú presvedčení že Číňania utopili svoju najnovšiu jadrovú ponorku

.

USA. 27. septembra 2024 – Najnovšia jadrová ponorka čínskeho námorníctva, postavená na jar tohto roku, sa údajne potopila neďaleko mesta Wu-chan. Toto vyhlásenie urobilo niekoľko amerických a britských publikácií naraz, citujúc zdroje v amerických spravodajských službách.

 

 

Podľa The Wall Street Journal sa incident stal koncom mája – začiatkom júna, ponorka bola v lodenici neďaleko mesta Wu-chan, ale z neznámeho dôvodu sa potopila. Nie sú k dispozícii žiadne informácie, či bola na palube posádka, jadrové palivo a balistické rakety, takže o zranených alebo mŕtvych nie je nič hlásené.

 

 

Britské vydanie agentúry Reuters túto informáciu potvrdzuje. Podľa agentúry hovoríme o najnovšej čínskej jadrovej ponorke triedy Zhou – vedúcej ponorke série, ktorú postavila spoločnosť China State Shipbuilding Corp. v lodenici Wuachang. Podľa satelitných snímok bola táto jadrová ponorka naposledy videná koncom mája na rieke Jang-c’-ťiang, začiatkom júna pracovali žeriavy na kotvení ponorky a snažili sa ju zdvihnúť zdola.

 

 

Nie je prekvapujúce, že čínske námorníctvo sa snaží zakryť skutočnosť, že jeho nová, prvá útočná ponorka s jadrovým pohonom sa potopila na móle. Okrem zjavných otázok o štandardoch výcviku a kvalite vybavenia incident vyvoláva hlbšie otázky o vnútornej zodpovednosti a dohľade nad čínskym obranným priemyslom, ktorý je už dlho sužovaný korupciou – publikácia cituje slová hovorcu Pentagonu. Čínske úrady sa k publikáciám nevyjadrili a hovorca čínskeho veľvyslanectva v Spojených štátoch uviedol, že nemajú žiadne informácie o žiadnom incidente týkajúcom sa jadrových ponoriek čínskeho námorníctva.

 

 

Po 40. rokoch Čína uskutočnila skúšobný štart medzikontinentálnej balistickej rakety na plný dolet

V stredu ráno raketové sily Čínskej ľudovej oslobodzovacej armády vykonali testovací štart medzikontinentálnej balistickej rakety (ICBM), podľa viacerých západných médií s tým, že ide o prvé verejné odpálenie takejto rakety Čínou. Raketa s cvičnou hlavicou bola odpálená z čínskeho ostrova Hainan v Juhočínskom mori a bezpečne dopadla na otvorené vody v južnom Tichom oceáne neďaleko ostrovov Francúzskej Polynézie. Peking poznamenal, že “vopred informoval dotknuté krajiny” a že podujatie nebolo namierené proti žiadnej krajine.

 

 

Aj keď model rakety nie je pomenovaný, podľa niektorých odborníkov samozrejme hovoríme o medzikontinentálnej balistickej rakete DF-41, určenej okrem iného na dopravu jadrových hlavíc. DF-41 je čínska raketa s najdlhším doletom, ktorá má podľa otvorených zdrojov dolet 12 000 až 14 000 kilometrov. Sú schopné dosiahnuť rýchlosť až 25 Machov (viac ako 30 000 km/h) a môžu niesť až desať jadrových hlavíc. Analytici poznamenávajú, že Čína naposledy vypustila ICBM na plný dostrel pred viac ako 44 rokmi – v máji 1980, keď bola odpálená raketa DF-5. Čína má v prevádzke viac ako 500 jadrových hlavíc a Pentagon odhaduje, že tieto čísla by sa mohli do roku 2030 zvýšiť na 1 000 hlavíc.

 

 

 

Karol Jerguš

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

The post Američania aj Briti sú presvedčení že Číňania utopili svoju najnovšiu jadrovú ponorku appeared first on Armádny magazín.