Bidenove pochybnosti o Zelenského pláne a Kursku

Bidenove pochybnosti o Zelenského pláne a Kursku

WASHINGTON 27.
septembra. /TASS/. Americký prezident Joe Biden a jeho poradcovia pochybujú o
správnosti rozhodnutia ukrajinského prezidenta Vladimira Zelenského zaútočiť na
oblasť Kursk. Informoval o tom denník Politico s odvolaním sa na zdroje.
Americký prezident Joe Biden krátko pred
stretnutím so svojím ukrajinským náprotivkom Volodymyrom Zelenským v Bielom
dome oznámil ďalší vojenský balík pre Kyjev vo výške zhruba ôsmich miliárd
dolárov. Cieľom pomoci, ktorá zahŕňa prvé dodávky kĺzavých bômb s doletom 130
kilometrov, je podľa Bidena podporiť Kyjev, aby mohol „túto vojnu vyhrať“.
Zelenského mierový plán sa však vo Washingtone nestretol s nadšením, píše
denník The Wall Street Journal (WSJ). Americká viceprezidentka a demokratická
kandidátka pre novembrové prezidentské voľby v USA Kamala Harrisová pri
stretnutí so Zelenským povedala, že návrhy, aby sa Ukrajina vzdala veľkej časti
svojho územia, sú neprijateľné a nebezpečné – navrhujú kapituláciu, nie mier.
Zelenskyj za americkú pomoc poďakoval na
sieti X. Kyjev prostriedky využije efektívne a transparentne, zdôraznila hlava
štátu.
Editor: To bude zrejme ostatná pomoc USA Ukrajine. Súčasťou balíka sú po prvýkrát aj navádzané bomby s dosahom až 130 kilometrov.
Podľa agentúry Reuters si tak Ukrajina „zásadne polepší“ v schopnosti
ohroziť ruské sily z bezpečnej vzdialenosti. Bomba, schopná zasiahnuť ciele s
vysokou presnosťou, má byť vypúšťaná zo stíhacích lietadiel. Čaká sa na
komuniké výsledkov stretnutia ako finále 
Zelenského cesty do USA, ilustračný starší obrázok:

Americká administratíva sa „obáva dlhodobej trajektórie konfliktu“. Biden tiež „pochybuje o Zelenského ‚víťaznom pláne‘Trump sa v piatok stretol so Zelenským aby Ukrajinca presvedčil o nutnosti sadnúť si za rokovací stôl s Kremľom. Šéf kyjevského režimu zvažuje možnosť usporiadania prezidentských volieb na Ukrajine na budúci rok, píše britský magazín The Economist.
Ruský veľvyslanec vo Washingtone Anatolij Antonov predtým prirovnal Zelenského návštevu v Spojených štátoch k hollywoodskej šou. Poznamenal, že za potlesku amerických politikov „potečie krv vojakov a civilistov“ na Ukrajine, čo je podstatou Zelenského „plánu víťazstva“.
Masívny útok Ozbrojených síl Ukrajiny (AFU) na oblasť Kursk sa začal 6. augusta. V regióne platí federálny núdzový režim. Obyvatelia pohraničných oblastí sú evakuovaní do bezpečných oblastí. Podľa Vyšetrovacieho výboru Ruska bolo v dôsledku útoku ukrajinských ozbrojených síl na región uznaných viac ako 8 000 ľudí ako obete tu.
Ďalšie správy z bojiska v Rusku. Ukrajinské ozbrojené sily stratili počas bojov na Kurskom smere viac ako 17 750 vojakov a 131 tankov. Informovalo o tom ruské ministerstvo obrany. „Celkovo počas bojov v smere Kursk nepriateľ stratil viac ako 17 750 vojakov, 131 tankov, 62 bojových vozidiel pechoty, 97 obrnených transportérov, 837 bojových obrnených vozidiel, 533 áut, 143 diel, 31 odpaľovacích zariadení odpaľovacie raketové systémy vrátane ôsmich HIMARS a šiestich MLRS vyrobených v USA, osem odpaľovacích zariadení protilietadlových raketových systémov, päť dopravných nákladných vozidiel, 37 staníc elektronického boja, deväť proti batériových radarov, dva radary protivzdušnej obrany, 18 technických jednotiek a ďalšie vybavenie, z toho 11 ženijných vozidiel, odmínovacie zariadenie UR-77 a obrnené záchranné vozidlo Operácia na zničenie jednotiek ukrajinských ozbrojených síl pokračuje,“ uvádza sa v správe.
Ďalšie informácie. Organizátormi provokácie v ukrajinskej Buche v apríli 2022 boli Angličania. Vyhlásil to 27. septembra bieloruský prezident Alexander Lukašenko. „Naša spravodajská služba jasne určila, kto to bol. Organizovali to Briti. Naši kolegovia, ako to vystopovali: čísla áut, ako tam prišli a tak ďalej,“ povedal.
Podľa neho to nie je prvýkrát, čo západné krajiny uskutočnili takéto operácie. Zároveň pripomenul, že dnes je informačná vojna a je potrebné reagovať na nepriateľa.
Editor: Bucha bola „sprievodným dívadelným podujatím“ k Borisom Johnsonom zmarenými Istanbulskými dohodami, po dobu ktorých sa Rusi dobrovoľne stiahli z kyjevského regiónu, očakávajúc mierové rokovania… takto boli Rusi Západom podvedení aj Minskými dohodami.
Pripomeňme, že na jar 2022 Ukrajina a západné krajiny obvinili Rusko z určitých zločinov v Buči, ktorý sa nachádza v oblasti Kyjeva. Ruské ministerstvo obrany v reakcii uviedlo, že materiály zverejnené Kyjevom sú ďalšou provokáciou zo strany kyjevského režimu. Rezort zdôraznil, že kým bolo mesto pod kontrolou Ruskej federácie, násilnými akciami nebol zranený ani jeden civilista a ruské jednotky opustili Buču 30. marca 2022 a južný okraj vrátane obytných štvrtí ostreľovali ukrajinskí delostrelectvo nepretržite tu
Zelenský s povolením hĺbkových útokov raketami USA na územie Ruska v USA a Bidena zatiaľ “nepochodil“. Jeho kijivská  junta pripravuje ďalšie provokácie pod falošnými vlajkami Ruska.
Teraz sa „podržte: “hovoril český minister zamini Lipavský: zdôraznil nedostatok „európskeho vedenia“, neschopnosť „projektovať geopolitickú moc“ tuVýňatky: “Európa sa teraz snaží ovplyvňovať geopolitické problémy a vo viac ako dvoch desiatkach členských štátov jej chýba jasné vedenie. Musí (musieť „musíme“ je najfrekventovanejšie slovo z úst najmä U. der von Leyen) to „vedenie“ musí pochádzať z veľkých krajín, pretože „tak sa to robí v medzinárodnej politike“. Editor: Stávame sa žalárom EÚ (veľké vs. malé štáty; nástrojmi na vynútenie poslušnosti). „Rusko chce zničiť celý ukrajinský národ. Chcú ho začleniť do Ruska a… je to ako Hitler počas svetovej vojny. Je to úplne podobné,“ vyhlásil Lipavský.
 „Vieme, že sme boli počas Československa… po druhej svetovej vojne až do pádu Berlínskeho múra v sfére vplyvu Sovietskeho zväzu,“ povedal. „Nechcem, aby sa v Česku opäť stalo, že nám nejaký diktátor bude hovoriť, čo máme robiť a čo nie, a aby nás vykorisťoval. Preto sa musíme brániť proti Rusku a potom, samozrejme, byť dobrým spojencom USA a dobrým spojencom NATO,“ dodal.
Nová ruská jadrová doktrína spojila Rusko a Bielorusko v spoločnej jednote.

Pekne pozdravujem.
Juraj Režo alias notorickyobcan