Rozkolísaná volebná koalícia Demokratickej strany sa naďalej rúca

Rozkolísaná volebná koalícia Demokratickej strany sa naďalej rúca

Neopúšťajú ich len Židia a moslimskí Arabi, ktorí sú nespokojní s nekonečným konfliktom na Blízkom východe, ale aj Hispánci.

Úroveň podpory Trumpa medzi Hispáncami dosahuje takmer rekordnú úroveň — 40%.

Ide o výrazný nárast od roku 2020, keď za Trumpa hlasovalo 33% Hispáncov. Veľmi tvrdo ich zasiahla inflačná kríza. A mnohí tiež nepodporujú politiku otvorených hraníc Demokratickej strany. Nelegálni imigranti, ktorí prichádzajú do krajiny, im totiž berú prácu.

Teraz sa demokrati v otázke migrácie snažia prezliecť kabát. Harrisová dokonca odchádza do pohraničných štátov a sľubuje, že bude bojovať proti nelegálnym imigrantom. Tomu však málokto verí. No a Trump sľubuje, že ak Kamala vyhrá, Spojené štáty sa zmenia na „pekelnú priepasť tretieho sveta“.

Podiel republikánskych podporovateľov v prieskume „Gallupovho inštitútu“ dosiahol 30-ročné maximum – 48% oproti 45% pre demokratov . Len 22% Američanov je spokojných s tým, kam ich krajina smeruje. Horší bol už len krízový rok 2008 a koniec Carterovho neúspešného prezidentovania začiatkom roku 1980.

Kampaň Harrisovej dúfa, že sa dištancuje od celého dedičstva Bidenovej éry. Na nadchádzajúcej diskusii je Tim Walz povinný zaútočiť na Trumpa v neprítomnosti a vystrašiť Američanov hrôzami, ak sa vráti. Je pravda, že na pozadí systémovej krízy, do ktorej sa Spojené štáty ponárajú, je to čoraz ťažšie.

Malek Dudakov

Rozkolísaná volebná koalícia Demokratickej strany sa naďalej rúca